Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
01/03 08/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12 06/12 29/11 22/11

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 15/03/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Roger Kesteloot, topman van De Lijn, stapt jaar eerder op

Roger Kesteloot, directeur-generaal van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn, stapt uiterlijk op 1 januari 2021 op. Dat bleek uit een interne mededeling die binnen het bedrijf circuleerde. Tot eind april 2021 blijft Kesteloot nog actief, zij het in een andere functie om zijn opvolger of opvolgster in te werken.

Bouwvergunning verleend voor metrokunstwerk onder het Brusselse Noordstation

Er is een nieuwe belangrijke stap gezet in het Metro 3-project. De stedenbouwkundige vergunning voor de aanleg van een metrotunnel onder de spoorwegen van het Noordstation werd op 25.05.2020 door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afgeleverd aan Beliris. In 2019 werd, na consultatie van de buurtbewoners, al de milieuvergunning afgegeven.

Zwitserse spoor-vervoerders kopen samen treinstellen aan

De Zwitserse vervoerders SBB, Thurbo en Region Alps zijn een gezamenlijke aanbesteding gestart voor 194 enkeldeks regionale elektrische treinstellen. De drie spoorwegondernemingen hebben behoefte aan nieuw materieel om hun afzonderlijke vloten te moderniseren waarbij doelmatigheid en klimaatvriendelijkheid nadrukkelijk in het oog gehouden worden.

OV Congres 2020

OVPro's OV Congres 2020 zal op 30 juni en 1 juli volledig digitaal plaatsvinden. Alle sessies kunt u nu vanuit uw stoel volgen op uw computer, tablet of mobiel. U hoeft zelfs niet meer te kiezen tussen de parallelsessies; u volgt alles! De sprekers delen hun kennis via live presentaties, interviews met de sessievoorzitters en video's.

De Lijn lanceert contactloze betaling op het openbaar vervoer | Metro

Vanaf vandaag kunnen reizigers op de Antwerpse trams hun rit contactloos betalen. Na een geruisloze start op de Kusttram en de Gentse trams, is het Antwerpse tramnet de derde locatie waar De Lijn contactloze betaling voorziet.contactloze betaling op het openbaar vervoer.

Air France-KLM noemt trein als alternatief voor korte vluchten

Luchtvaartconcern Air France-KLM onderzoekt de mogelijkheid van de inzet van treinen op bepaalde korte trajecten. Dat schrijft het Frans-Nederlandse concern in een document dat voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering is gepubliceerd. Het is AF-KLM er alles aan gelegen om de CO2-uitstoot te verminderen.

NMBS-reizigers vragen tegemoetkoming en terugkeer van P-treinen

In een brief van 8 april aan minister François Bellot en de NMBS vroegen de reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be en consumentenorganisatie Test-Aankoop om de terugbetaling en/of de verlenging van de trein- en parkeerabonnementen. Talrijke reizigers mochten die immers niet gebruiken vanwege de beperkende maatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad werden opgelegd.

Sociale partners willen sterk relancebeleid met focus op opleiding en heroriëntering

Danny Van Assche, voorzitter SERV: "De coronacrisis en het Vlaamse relancebeleid staan bovenaan de agenda bij alle Vlaamse sociale partners. De impact op de ondernemingen en werknemers die we vertegenwoordigen, is ongezien. Wij staan klaar om het relancebeleid mee vorm te geven. De SERV doet tal van voorstellen om de economie, arbeidsmarkt en begroting in Vlaanderen te boosten.

De Lijn stelt jaarresultaten 2019 voor

Voor De Lijn was 2019 een moeilijk jaar. En jammer genoeg hebben onze reizigers dat ook ondervonden. Met 31,5 stakingsdagen en 2,36 procent niet-gereden ritten bleven ze - soms ook letterlijk - in de kou staan. De Lijn maakte ook intern een moeilijke periode door.

"Mobiliteit bij vakanties naar het buitenland"

Het KiM heeft het rapport 'De mobiliteit bij vakanties naar het buitenland' gepubliceerd. Deze publicatie beschrijft de situatie in 2019 en 2019; dus nog vóór de coronacrisis. Het KiM geeft in de brochure 'De mobiliteit bij vakanties naar het buitenland' inzicht in hoeveel mensen dit doen, waar ze naar toe gaan en welk vervoermiddel ze gebruiken.

Frauduleuze documenten ontdekt bij aanbesteding IJssel-Vecht

De concessie IJssel-Vecht is door vervoerder Keolis mogelijk niet op integere wijze gewonnen. Er waren namelijk geheime, frauduleuze afspraken gemaakt met de busfabrikanten, die de ruim 250 elektrische bussen mochten leveren. Zij zouden niet beboet worden, mochten de bussen te laat worden geleverd, blijkt uit onderzoek van platform Follow the Money (FTM).

Resultaten grote fiets-enquête zijn er

Eind vorig jaar konden Vlaamse fietsers de plek waar ze het vaakst fietsen beoordelen in een online enquête van de Fietsersbond, de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), Het Nieuwsblad en de Vlaamse overheid. Meer dan 24.000 fietsers uit heel Vlaanderen namen er aan deel.

Brusselse exitstrategie 'Bike + Park' uitgebreid

Op 18 mei jl. kondigde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de invoering van een "Park + Bike"-alternatief voor forensen aan. Dit aanbod wordt vanaf 1 juni uitgebreid met parkeerplaatsen aan winkelcentrum Basilix. Het verkeer neemt geleidelijk weer toe in Brussel en deze trend zal de volgende weken doorzetten met de uitbreiding van de heropening van de scholen.

'Financiële vergoeding OV-bedrijven ingewikkelde puzzel'

De financiële compensatieregeling voor vervoerders tijdens de coronacrisis is een ingewikkelde puzzel. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Eerste aanvraag chipkaartdata afgewezen

Bijna zes maanden na de aanvraag heeft stichting OpenGeo nul op rekest gekregen om voor het eerst open OV-chipkaartinformatie te krijgen. Er is geen doel geformuleerd, waardoor de aanvraag niet in behandeling is genomen. OpenGeo-voorzitter Stefan de Konink deed daags nadat bekend werd dat OV-chipkaardata zou worden ontsloten een verzoek tot vrijgeven van de informatie.

Europese toezichthouders richten zich op grensoverschrijdend herstel spoorvervoer na COVID-19-crisis

De COVID-19-crisis heeft het Europese spoorvervoer hard getroffen en herstel na de crisis zal veel moeite kosten. Het spoorvervoer is belangrijk voor een duurzaam economisch herstel na de COVID-19-crisis. De Europese toezichthouders op het gebied van spoor, waaronder deACM, denken mee over oplossingen en steunen de spoorvervoerders bij dat herstel.

Noord-Holland steekt 20 miljoen in OV-fonds

De provincie Noord-Holland stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor een betere deur-tot-deurreis, het beter bereikbaar maken van woon- en werklocaties in Noord-Holland en een toekomstbestendig OV-netwerk. Met dit geld wordt de groei van reizigers opgevangen, die straks toch weer verwacht wordt. Voor corona groeide het aantal reizigers fors.

Smart mobility en privacy: het kan prima samen

Voor goed netwerkmanagement is het belangrijk de actuele situatie in een verkeersnetwerk zo scherp mogelijk in kaart te brengen. Dat lukt steeds beter: we have the technology. Maar bij alle nieuwe en verbeterde mogelijkheden horen ook meer en andere verantwoordelijkheden. Denk aan de beveiliging van technologie, maar zeker ook aan de waarborging van de privacy van weggebruikers.

Jongeren gebruiken lachgas vooral in de auto

Jongeren spreken vaak met elkaar af in een auto om lachgas te gebruiken. Dit doen ze vanwege de mate van vrijheid en privacy die een auto geeft, maar daarna is de stap klein voor jongeren om onder invloed van lachgas te gaan rijden. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert.

40% automobilisten bereid minder te rijden voor beter milieu

Vier op de tien Nederlanders zijn bereid om in de toekomst minder te rijden om zo een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Vooral vrouwen zijn bereid om de auto te laten staan. Mannen zijn eerder geneigd om elektrisch te rijden dan vrouwen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl.

Sturing vlieggedrag draagt bij aan het verduurzamen van de luchtvaart

Vliegreizen gaan gepaard met CO 2-uitstoot en diverse organisaties werken dan ook aan het verduurzamen van de luchtvaart. Ook consumenten die vliegen voor vakantie of het bezoek van familie en vrienden kunnen een bijdrage leveren aan het vergroenen van hun vliegreizen.

'Noodzaak nieuwe OV-infrastructuur blijft ondanks reizigersverlies'

De teruggelopen reizigersaantallen, de verwachte economische crisis en de effecten van de coronacrisis op het reisgedrag, betekenen niet dat investeringen in OV-infrastructuur onnodig zijn. Het plafond wordt hierdoor op sommige plekken wellicht iets later bereikt, maar over vijftien tot twintig jaar kan alleen extra infrastructuur voorkomen dat het vastloopt.

Versnelt Corona de introductie van flexvervoer?

Vervoeroplossingen op afroep, zoals hubtaxi's en flexbusjes, kunnen wel eens een vlucht gaan nemen. Veel traditionele streeklijnen waren al kwetsbaar en worden nu verder bedreigd door het corona-effect: nog minder reizigers. Er wordt daarom serieus gekeken naar een reserveringssysteem voor het OV.

Data helpen vervoerders bij het bewaken van social distancing

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde IT-bedrijf Veovo ontwikkelde een digitale oplossing waarmee spoorwegexploitanten de passagiersstroom op treinstations en perrons kunnen volgen. Op die manier zou het mogelijk moeten zijn om te grote drukte te voorkomen en er voor te zorgen dat alle reizigers zich houden aan de regels rondom social distancing.

Coronacrisis zorgt voor ongekend snelle verandering verplaatsingspatronen

Het zijn interessante tijden voor onze data-analisten. Verplaatsingspatronen veranderen doorgaans nauwelijks, maar ineens was daar die pandemie die alles op z'n kop zette. Wat laten de cijfers zien? Wat was het effect van de lockdown op de verplaatsingspatronen in Nederland? En herstellen de oude patronen zich alweer?