Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

De NMBS vraagt de Belgische regering om meer geld.

Het eerste halfjaar van 2020 heeft de NMBS door de coronacrisis 152 mio. euro verlies geboekt (in dezelfde periode van 2019: 44 mio. euro winst). De omzet daalde met bijna een kwart tot 1.04 mrd. euro. De spoormaatschappij vraagt de Belgische federale regering nu bij te springen om (ondermeer) haar investeringsprogramma verder uit te kunnen voeren.

Alstom gaat 23 INFRABEL-locomotieven voorzien van ETCS

De NMBS heeft Alstom gekozen om de voorbereiding, levering en inbedrijfstelling te verzorgen van het treinbeveiligingssysteem voor het nationale systeem (TBL1+-) en het Europese ETCS (European Train Control System) op level 1 en 2 in 23 HLD77 locomotieven van Infrabel. Het basiscontract voorziet ook een optie voor de uitrusting van vijf extra locomotieven van hetzelfde type.

Train World viert vijfde verjaardag in stijl

Op 25 september bestaat Train World vijf jaar! Ter ere van deze bijzondere gelegenheid kan iedere bezoeker het museum ontdekken voor een symbolische ticketprijs van € 5. Tijdens het weekend van 26 en 27 september 2020 wordt deze verjaardag feestelijk gevierd met tal van leuke activiteiten op de planning.

NS wil in 2024 half uur sneller naar Brussel (vanaf Amsterdam Zuid)

De Nederlandse Spoorwegen willen de trein Amsterdam - Brussel per 2024 een half uur versnellen. Volgens het spoorbedrijf is er bijna een deal met de Belgische spoorwegen. Een dergelijke trein zou dan minder moeten stoppen. Dat zegt toekomstig president-directeur van NS - Marjan Rintel - in een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad.

Rover: "NS niet op blauwe ogen geloven voor internationale reizen, kijk ook naar concurrenten"

"NS niet op blauwe ogen geloven voor internationale reizen, kijk ook naar concurrenten." Zo opende de AD-website gisteren een artikel over de NS-plannen om de treinverbindingen naar Berlijn en Brussel in 2024 met een half uur te versnellen.

Het is beter sporen te bouwen naar de toekomst dan treinen tegen te houden

Wat er zich afspeelde aan de Belgische kust in volle hittegolf, is slechts een symptoom van een dieperliggend probleem, stelt Jan Mertens. Maar we willen alleen maar naar die symptomen kijken. Wat er werkelijk achter schuilt willen we niet weten. 'Maar we zullen moeten leren het strand dat ons nog rest rechtvaardig te verdelen.'

Wat ze zelf zeggen

Anno 2020 zetten we geen zwaar vervuilende fabrieken meer naast woonwijken of geen woonwijken meer naast zwaar vervuilende fabrieken. Dat wél doen is om problemen vragen, ontdekten ze deze zomer nog eens in Hoboken. Een grotere scheiding van functies ("hier fabrieken, ginder woningen") heeft echter ook nadelen.

NS en SBB onderzoeken nachttrein Amsterdam - Zürich

18 aug 2020 9:00 De Nederlandse Spoorwegen (NS) onderzoeken samen met de Zwitserse Spoorwegen (SBB) of er een nachttrein Zürich - Amsterdam gestart kan worden. Dat bevestigt een woordvoerder van NS tegenover Treinreiziger.nl. De Zwitsers zijn van voornemens om een aantal lig- en slaaprijtuigen te huren voor de periode december 2021 tot en met december 2024, met de mogelijkheid om nog een jaar te verlengen.

Investering van 40 miljoen euro in onderhoudswerk-plaats moet expansie van ÖBB-nachttreinennet ondersteunen

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB investeert 40 miljoen euro in de modernisering van haar Weense Simmering-onderhoudswerkplaats. Dat is de vijfde grootste onderhoudswerkplaats van de Oostenrijkse spoorwegen en die is gespecialiseerd in het onderhoud van langeafstandstreinen. Jaarlijks onderdhoudt en reviseert de werkplaats 25 Railjet-treinsets en 130 passagiersrijtuigen voor de lange afstand.

Flixtrain bezorgt bijna 50 jaar oude rijtuigen 3de leven

De private spooroperator Flixtrain hervatte op 24 juli (2020) zijn treindienst met op de verbindingen Berlijn - Köln en Hamburg - Köln elk één treinstel. Opmerkelijk daarbij is dat het spoorbedrijf voortaan gebruikt maakt van bijna 50 jaar oude rijtuigen die reeds voor de tweede keer werden gerenoveerd.

Brenner-spoorlijn tussen Innsbruck en Bolzano nog verder ondertunneld

Terwijl men nog volop aan het boren is voor de 'Brenner Basistunnel', een spoortunnel van 55 km tussen het Oostenrijkse Innsbruck en het Italiaanse Fortezza, is door de beheerder van de Italiaanse spoorweginfrastructuur (Rete Ferroviaria Italiana), een aanbestedingsvraag uitgeschreven voor nog een bijkomend, grotendeels ondertunneld, nieuw stuk spoorlijn tussen Fortezza en Ponte Gardena, in de omgeving van van Bolzano.

MAN en VOLVO prijzenkapers bij ETM Bus awards 2020

De jaarlijks uitgereikte ETM Awards zijn een initiatief van de Duitse uitgeverij Euro Transport Media (vakbladen Trans Aktuell, Lastauto Omnibus en Fernfahrer) en het internationale schade-expertisebureau DEKRA. Meer dan 250 bedrijfsvoertuigen in 16 categorieën - van bestelwagens tot zware vrachtwagens en bussen - waren in de running voor de awards 'Best Truck', 'Best Van' en 'Best Bus'.

Nieuwe techniek om bussen bij verkeerslichten voorrang te geven

De provincie Noord-Holland test als eerste in Nederland de mogelijkheid om bussen prioriteit te geven bij verkeerslichten via het mobiele netwerk. Voorheen was dat alleen mogelijk als de bussen een vaste route reden. Nu kunnen bussen ook voorrang krijgen op het andere verkeer als zij een andere route moeten rijden.

Nieuws

'Stoeptegel helpt gemeenten klimaatadaptief te worden'

De regenbuien die in Nederland vallen zijn steeds vaker erg heftig door klimaatverandering. Het huidige trottoir kan dat vaak niet aan. Een innovatieve stoeptegel zorgt ervoor dat dit regenwater wordt opgevangen en dan rustig de bodem inzakt. Dit helpt gemeenten om klimaatadaptief te worden én het zorgt ervoor dat steden koeler blijven.

 Verkeersnet TV:

Dit keer in Verkeersnet TV: Hoe spelen OV-vervoerders in op start van het nieuwe schooljaar ? / Veel van onze fietspaden zijn te smal / De stoeptegel 2.0.


43 doden en 6000 gewonden minder op onze wegen tijdens de eerste 6 maanden door de lockdown.

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute waren er 43 doden ter plaatse minder op onze wegen tijdens het eerste semester van 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is een daling met 18%. Het aantal letselongevallen is met 26% gedaald, dat zorgde voor ongeveer 6000 gewonden minder.