Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Brussel start met informatiecampagne over 'Brussel Stad 30'

Brussel Mobiliteit lanceert op 1 december de informatiecampagne over de overgang naar de Stad 30 in het Brusselse Gewest. Het doel? Ervoor zorgen dat de Brusselaars en pendelaars goed op de hoogte zijn van de praktische aspecten van deze algemene overgang naar 30 km/u behalve op de grote verkeersassen.

75% van de Brusselaars voorstander van verlenging van de metro

Uit een representatieve peiling in opdracht van de Brusselse OV-maatschappij MIVB onder 1.020 Brusselaars blijkt dat driekwart van de inwoners voorstander is van een uitbreiding van het metronet. Ook vindt deze groep dat de toekomstige metrolijn 3 noodzakelijk is.

Mobiliteitsminister Lydia Peeters botst met De Lijn over elektrische bussen

De Lijn loopt met haar handvol e-bussen niet bepaald een gelukkig parcours als het om verduurzaming van de busvloot gaat. De relatief recente en erg ambitieuze doelstelling om de komende jaren massaal veel elektrische bussen in te zetten in het Vlaamse OV, heeft een wig gedreven tussen mobiliteitsminister Lydia Peeters en het OV-bedrijf, stelt zakenblad De Tijd vast.

Huur vanaf volgend jaar je zelfrijdende vrachtwagen

Het Zweedse bedrijf Einride stelde op 8 oktober zijn nieuwe gamma aan zelfrijdende POD-vrachtwagens voor. Twee modellen daarvan worden vanaf 2021 te huur aangeboden op de commerciële markt. Van de eerste generatie, de T-Pod, worden momenteel verschillende exemplaren getest door de Zweedse voedselproducent Oatly en DB Schenker.

Autonome kleine personenauto haalt 70 kilometer per uur

In Groningen is het voor het eerst gelukt om een kleine personenauto zonder bestuurder op hoge snelheid te laten rijden en op afstand tot stilstand te brengen. Dit gebeurde tijdens een rit van een autonome auto tijdens een testdag van de provincie Groningen en RobotTuner.

Elektrische fiets wordt populairder bij Vlaming, auto blijft hoofdvervoermiddel

Vlamingen leggen dagelijks gemiddeld 36 kilometer af in het verkeer en doen daar zo'n 71 minuten over. Dat gebeurt hoofdzakelijk met de auto, die we voor al onze verplaatsingen gebruiken. 14% van de dagelijkse verplaatsingen gebeurt met de fiets waarvan bijna 3% met een elektrische fiets.

CO2 uitstoot daalt minder snel dan vliegverkeer

Tijdens de coronacrisis is de totale CO2-uitstoot door vluchten van en naar Schiphol minder gedaald dan het aantal vliegtuigbewegingen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van NLR - Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Een forse verlaging van het aantal reizigers per vlucht zorgt bovendien voor een toegenomen uitstoot per passagierskilometer.

Actie voor meer fietsen op Europese treinen

Je fiets meenemen op de trein is geen evidentie. Nog moeilijker wordt het als je grensoverschrijdend wil reizen. Op 33% van de Europese snellijnen is het vervoer van fietsen immers volledig verboden, en dat geldt ook voor hogesnelheidslijnen zoals Brussel-Parijs en Brussel-Keulen. Je fiets meenemen internationaal is helemaal verboden of kan alleen met disproportioneel lange reistijden.

Waterstof versus batterij: niet óf óf, maar én én

Dieselbussen lijken inmiddels taboe in het Nederlandse ov. Een batterijbus is inmiddels even rendabel als een dieselbus en waterstof schuift steeds verder richting batterijbus. In de keuze voor alternatieve energiedragers is het niet langer óf óf, maar én én. "Batterijbussen zijn de nieuwe standaard", begint TNO-onderzoeker Roel de Groot.

Tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar 59 doden en 7000 gewonden minder op onze wegen

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute is het aantal doden ter plaatse op onze wegen met 16% gedaald tijdens het eerste trimester van 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (ofwel 59 doden minder). Het aantal gewonden daalde met 20%. Daardoor waren er bijna 7000 gewonden minder.

Geen blanco cheques meer voor de luchtvaart

In een wereld waarin de gevolgen van klimaatrampen, Covid-19 en systemische sociale onrechtvaardigheid hard toeslaan, kan het geen optie meer zijn voor overheden om vervuilende industrieën zomaar overheidsgeld toe te stoppen. Waarom zouden politieke leiders de luchtvaartindustrie zomaar redden als ze in plaats daarvan kunnen investeren in groene jobs en een duurzame toekomst?

'Marktwerking in Nederland heeft gefaald, maak OV weer publiek'

Na twintig jaar marktwerking is de tijd aangebroken om het openbaar vervoer in Nederland weer volledig publiek te maken. Daarvoor pleiten SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en Kamerlid Cem Laçin in een opiniestuk op de website van de politieke partij.

Vormen waterlopen een bedreiging voor de trage wegen die er naast lopen?

Laat het duidelijk zijn: de stelling dat een gemeenteweg (gedeeltelijk) kan opgeslorpt worden door een waterloop klopt niet. Ook als de beek zich verplaatst of breder wordt, blijft een gemeenteweg naast de beek liggen. De afbakening van de wegen moet gebeuren vanaf de grens van de waterloop, en niet vanaf het midden van de beek.

Nieuws

Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten winnen de multimodale Baanbrekers-awards 2020

PERSBERICHT - Tijdens het livestream event op 23 november heeft logistiek Vlaanderen massaal zijn digitale stem uitgebracht voor enerzijds genomineerde baanbrekende multimodale projecten en anderzijds een genomineerde baanbrekende multimodale personaliteit. Werden verkozen: Volvo Cars als verlader 2020, Shipit als logistieke dienstverlener 2020 en Liesbeth Grieten van H.Essers werd bekroond tot multimodale ambassadeur 2020.

Connexxion verkozen tot meest klantvriendelijke vervoerder

Connexxion is dit jaar uitgeroepen tot het meest klantvriendelijkste openbaar vervoerbedrijf in Nederland. De dochteronderneming van Transdev behaalde een gemiddelde score van 7,16 en bleef daarmee Arriva en NS met een klein verschil voor (7,12). De gehele OV-branche scoorde met gemiddeld 6,97 iets hoger dan vorig jaar.

Ontslagen luchtvaartpersoneel vindt nieuwe job in spoorsector

Stellen dat het niet goed gaat met de tewerkstelling in de luchtvaart, is een open deur intrappen. Enerzijds zorgt de huidige coronacrisis voor een sterk teruggevallen aantal vluchten en anderzijds staat het vliegtuig erg ter discussie voor verplaatsingen over korte afstanden (minder dan 3 uren vliegen).