Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

21 vragen bij Raamzitten naar 'toeristische' bestemmingen

Op vrijdag 19/03 besliste het overlegcomite dat tijdens de paasvakantie en in het weekend enkel nog de plaatsen aan het raam bezet mogen worden op toeristische treinen. Dit om overbevolking te voorkomen. Als beweging voor de openbaar vervoergebruikers zijn we tegen deze maatregel, die bovendien niet kan worden gecontroleerd.

Wanneer stopt de waanzin van biobrandstoffen?

Voedsel verbranden in brandstoftanks is slecht beleid. Het draagt niet bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, integendeel. Het leidt tot ontbossing, biodiversiteitsverlies en schendingen van mensenrechten. Toch doen we het. Want wanneer je gaat tanken, zit er voedsel in. Of je dat nu wil of niet.

Doorstroming in het verkeer beïnvloedt stiptheid De Lijn negatief

In de Tevredenheidsmeting kwam naar voren dat slechts 43% van de reizigers tevreden is over de stiptheid. Deze lage score is volgens De Lijn deels te verklaren door het grote aantal niet-gereden ritten in 2019. Ondanks een aanzienlijke daling van deze niet-gereden ritten in 2020 naar een gemiddelde van 1,5 %, volgde er nog geen stijging van de tevredenheid op dit aspect.

Van tramlijn naar tramnet: een vierde en vijfde tramlijn voor Nice

Nadat in de kuststad Nice op 14 december 2019 de tramlijnen 2 en 3 over hun volledige lengte officieel in gebruik werden genomen en er momenteel volop voorbereidingen worden getroffen voor de aanleg van een 4de tramlijn ten westen van Nice, viel begin deze week de beslissing over de bouw van een 5de tramlijn.

Taxisector ontstemd over vraag uitstel basisbereikbaarheid door VVSG

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vroeg eerder deze week aan minister Peeters de lanceringsdatum van basisbereikbaarheid '(1januari 2022) met 6 maand uit te stellen ... GTL (Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur) is daar niet over te spreken.

De VVSG vraagt om uitstel basisbereikbaarheid

De VVSG vraagt aan minister Peeters om de lanceringsdatum van basisbereikbaarheid met 6 maanden uit te stellen Verschillende lokale besturen maken zich zorgen over de te strakke timing van het proces richting basisbereikbaarheid. Na een grondige analyse van de problematiek bij de operationele timing van de lancering door ons Ondersteuningsplatform Vervoerregiowerking, vraagt de VVSG om de lanceringsdatum te verlaten tot 1 juli 2022.

Verdubbeling van verkoop duurzame personenwagens in Limburg

In 2020 werden in Limburg 5.817 nieuwe hybride en elektrische auto's ingeschreven, meer dan een verdubbeling t.o.v. 2019. Opvallend, want de totale autoverkoop in Limburg daalde als gevolg van de coronacrisis met liefst 18,5%. Duurzame wagens winnen dus, mede dankzij de gunstige fiscale maatregelen, in snel tempo aan populariteit.

In België alleen aan het raam, in Nederland straks weer schouder aan schouder

"Binnenkort weer schouder aan schouder in de trein, er zit niks anders op," verzucht dagblad Trouw. En dat terwijl minister van Mobiliteit Georges Gilkinet in België wil dat in treinen naar toeristische bestemmingen (lees: de Belgische kust) reizigers alleen aan het raam mogen plaatsnemen. Maar daar lijkt inmiddels een compromis bereikt.

Gouverneur van West-Vlaanderen stelt minister van Mobiliteit in gebreke voor drukte op de treinen naar de Belgische kust

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet in gebreke gesteld. Dat meldde de gouverneur maandag na een overleg met spoorwegmaatschappij NMBS en de minister, aldus de Krant van West-Vlaanderen. Volgens de gouverneur nemen de NMBS en het kabinet geen verantwoordelijkheid voor het probleem rond de drukte op de treinen, veelal richting kust.

Lopen gunstig voor gewicht, fietsen leidt tot betere ervaren gezondheid

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzocht hoe fietsen en lopen de gezondheid beïnvloeden én andersom. Uit het resultaat blijkt dat mensen die meer gaan lopen, gewicht verliezen. Als mensen minder gaan lopen, dan leidt dat juist tot een gewichtstoename. Mensen die meer gaan fietsen voelen zich daardoor gezonder.

Stad 30: geen compromissen voor verkeersveiligheid

De recente aankondiging in de pers van een zekere "speling" op de toegestane snelheden in het Brusselse gewest brengt de veralgemening van 30 km/u enigszins in diskrediet. Een coalitie van verenigingen die zich inzetten voor de verkeersveiligheid in Brussel dringt aan op een ondubbelzinnige communicatie over de maximumsnelheid van 30 km/u, vergezeld van een combinatie van educatieve, infrastructurele en repressieve maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van alle weggebruikers daadwerkelijk te verbeteren.

Elektrische wagen verbruikt veel minder grondstoffen dan fossiele broer

Door de technologische vooruitgang zal de hoeveelheid lithium die nodig is om één batterij te maken voor een elektrische wagen in de loop van het volgende decennium met de helft afnemen. De benodigde hoeveelheid kobalt zal met meer dan driekwart afnemen en die voor nikkel met ongeveer een vijfde.

scheepvaartindustrie: "Groene waterstof en ammoniak zijn de toekomst"

Grote scheepvaartbedrijven en milieu-organisaties zijn het eens: het is hoog tijd dat de EU biobrandstoffen achterwege laat en zich focust op werkelijk duurzame alternatieven. © Shaah Shahidh Grote scheepvaartbedrijven en milieu-organisaties zijn het eens: het is hoog tijd dat de EU biobrandstoffen achterwege laat en zich focust op werkelijk duurzame alternatieven.

Rederij Maersk plant eerste "koolstofneutrale" containerschip tegen 2023

Het Deense transportbedrijf Maersk kondigde in februari aan dat het 's werelds eerste CO 2 -neutrale containerschip wil inzetten tegen 2023. Hoewel hun initiële doelstelling vaststond op 2030, drijft de scheepvaartgigant de snelheid op vanwege toenemende druk van haar klanten. We verwelkomen deze ambitie, maar twijfelen tegelijk aan hun keuze om in te zetten op methanol als brandstof.

Steun Eurostar lijkt eraan te komen, concurrenten vrezen ongelijk speelveld

Eurostar krijgt naar verwachting 585 miljoen euro steun van de Franse staat. Dat meldt de Financial Times. Zonder steun zal de hogesnelheidstrein naar verwachting in mei in de problemen komen. Eurostar schreef tot 2019 zwarte cijfers, maar de coronacrisis hakt er flink in. Het aantal reizigers is met meer dan 95 procent gedaald.

Nieuws

Natuurorganisaties en North Sea Port werken samen aan de verbetering van natuurwaarden van de Westerschelde

De natuurorganisaties Stichting Het Zeeuwse Landschap, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en ZMf werken samen met North Sea Port aan natuurbehoud en -herstel in en rondom de Westerschelde. Bijen geven alvast zicht op de diversiteit aan plantensoorten.

Duitse bus- en touringcarsector is bijzonder teleurgesteld over regeringsbeleid; "vooruitkijken naar Pinksteren"

Met de besluiten van de Duitse federale staatstop van gisteren worden de rijverboden voor touringcarbedrijven opnieuw verlengd. De sector eist een snelle en passende toepassing van het aangekondigde 'aanvullende steuninstrument' voor bijzonder zwaar getroffen bedrijven, evenals de onmiddellijke en onbureaucratische toegang tot reddingsfondsen. Ook moet het ondernemersloon meegenomen worden in die steun.

PwC-studie: 'Er zijn voldoende betaalbare elektrische auto's op de markt in 2030'

Volgens recent onderzoek van accountantsfirma PwC over de haalbaarheid van elektrisch rijden zijn er in 2030 in Nederland voldoende betaalbare elektrische auto's op de markt om te voldoen aan de ambities uit het Klimaatakkoord. Ook kunnen er dan voldoende laadpalen zijn en genoeg groene stroom om de accu's mee op te laden.

Test Aankoop doet onderzoek naar gebruik gratis Hello Belgium Railpass

De aankondiging van de Hello Belgium Railpass, aan het eind van de zomer van 2020, een initiatief om mensen naar winkelsteden of wandelplaatsen te vervoeren door de zachte mobiliteit te promoten, ligt al geruime tijd achter ons. Bijna een jaar na de aankondiging echter, blijkt dat heel wat consumenten de pas nog niet gebruikt hebben, stelt consumentenorganisatie Test Aankoop vast.

Nederlandse automobielclub ANWB uitgeroepen tot meest duurzame organisatie in de sector mobiliteit

Voor het vierde jaar op rij heeft de Nederlandse consument de ANWB uitgeroepen tot meest duurzame organisatie in de sector mobiliteit. Dat werd bekendgemaakt tijdens de uitreikingen van de Sustainable Brand Index 2021, een jaarlijks onderzoek waarin aan zo'n 9.000 Nederlandse consumenten gevraagd wordt welke merken zij als meest duurzaam beschouwen.

Van Hamont naar Weert blijft nog even (verre) toekomstmuziek

Met de trein van Weert naar Hamont. Het spoor ligt er, maar wanneer de treinen weer gaan rijden is nog altijd niet duidelijk, aldus het Eindhovens Dagblad, dat, net als Magazine Personenvervoer, al vele kolommen aan dit grensoverschrijdende probleem heeft gewijd.