Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12 06/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 29/03/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

TV SpoorPro:

Jaarverslag van de Ombudsdienst voor de treinreizigers: toenemend aantal klachten over internationale reizen

In 2019 ontving de Belgische Ombudsdienst 3.881 klachten. Dit leidde 995 keer tot een bemiddeling. Samen met de dossiers uit voorgaande jaren die de Ombudsrail-medewerkers in 2019 afsloten, behandelde de dienst in totaal 1.341 dossiers. In de top 3 van meest voorkomende klachten staan dezelfde onderwerpen als in 2018.

Nieuw type kusttram aangekomen uit Spanje

Het voertuig werd gebouwd bij tramconstructeur CAF in het Spaanse Zaragoza. De Lijn bestelde een vloot van 48 dergelijke trams voor de kust. De nieuwe tram mag dan al aangekomen zijn, die zal weliswaar nog geen reizigers vervoeren deze zomer. Eerst moeten er onder meer nog testen gebeuren en moeten de chauffeurs en technici opgeleid worden.

Adviesbureau Inno-V gaat benchmark De Lijn uitvoeren

In het decreet Basisbereikbaarheid van de Vlaamse Regering werd bepaald dat De Lijn een benchmark-vergelijking moet doorstaan om ook in de toekomst als interne exploitant te kunnen opereren. Die benchmark is een vergelijking met internationale private OV-aannemers. Het Nederlandse adviesbureau Inno-V wordt door de Vlaamse regering aangesteld om de deze benchmark uit te voeren.

VDL herbekijkt busdivisie

Touringcars staan stil. Minder reizigers gaan met de stads- of streekbus. VDL studeert daarom op nieuwe scenario's voor de busdivisie nu de coronacrisis toeslaat. Dat ontdekte De Limburger. In de fabriek van VDL Bus in het Belgische Roeselare zijn sinds een paar weken medewerkers uit Valkenswaard op de werkvloer te vinden.

De Lijn stopt met magneetkaarten; cash komt niet terug op tram en bus

Vanaf 1 juli is het niet langer mogelijk om de magnetische vervoerbewijzen nog te gebruiken op de bussen en trams van De Lijn. Overigens komt ook cash niet meer terug als betaalmiddel op de voertuigen. De Lijn moderniseert en vergroent, en daar horen de kartonnen vervoerbewijzen met magneetstrip niet langer bij.

10 miljoen voor studie naar 5G-netwerken voor multimodaal vervoer

De Europese Unie heeft een subsidie van 10 miljoen euro toegekend aan een internationaal onderzoeksproject waarin wordt gekeken of 5G-netwerkinfrastructuren multimodaal goederentransport efficiënter kunnen laten verlopen. Het 5G-Blueprintproject start per 1 september 2020 en loopt drie jaar. Het gaat om een publiek-private samenwerking van partijen uit Nederland, Vlaanderen, Zwitserland en Tsjechië.

'Grijp Europees herstelplan aan voor verduurzaming economie'

De Europese Unie praat over een pakket van honderden miljarden euro's om de economie na de COVID-19-pandemie weer op gang te krijgen. Dit is een uitgelezen kans om de Europese economie te verduurzamen, vinden ruim tweehonderd Nederlandse bedrijven verenigd in MVO Nederland. De bedrijven, waaronder spoorbeheerder ProRail, stelden het 'Recovery Statement' op.

'Tussenkomst Nederlandse overheid aan OV-sector voorkomt zwarter scenario'

Door de financiële regeling die is afgesproken tussen het Rijk en de vervoerders, is het OV komend jaar uit de brand geholpen. De vervoerders moeten zelf voor zeker 5 procent van de kosten opdraaien, maar het openbaar vervoer kan op volle sterkte blijven rijden. Tegelijkertijd blijven gesprekken over de toekomst nodig.

'Fiets meenemen in trein tijdens daluren moet gewoon kunnen'

Je moet je fiets weer mee kunnen nemen in de trein, zeker nu ook veel mensen zonder auto hun vakantie noodgedwongen in eigen land doorbrengen. Dat bepleiten directeuren Freek Bos van reizigersvereniging Rover en Saskia Kluit de Fietsersbond.

MaaS: onbekend maakt onbemind?

Mobility as a Service (MaaS) is afgelopen jaren herhaaldelijk als dé oplossing voor files en emissies gepresenteerd. Het afstudeeronderzoek van Robin Knijn (Transport, Infrastructuur en Logistiek aan de TU Delft) laat zien dat als we naar mogelijke gebruikers van MaaS kijken, er nog een lange weg te gaan is.

Test Infrabel: witte sporen tegen de hitte

Om een sterke opwarming van de sporen tegen te gaan, schilderde de Belgische infrabeheerder Infrabel voor het eerst een deel van zijn sporen wit. Dat deed het omdat die witte kleur de stralen van de zon weerkaatst. Een donkere kleur absorbeert de zonnestralen waardoor de sporen meer opwarmen.

'Wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden voor MaaS'

Een fikse uitdaging voor de realisatie van Mobility as a Service (MaaS) is het aan elkaar knopen van alle systemen. Maar daarvoor hoeft de mobiliteitssector het wiel niet opnieuw uit te vinden. In Nederland is bijvoorbeeld al veel kennis beschikbaar over de interoperabiliteit in de ticketing door de OV-chipkaart, denkt Mathijs Voorend van Thales.

Waar is de OV-reiziger gebleven?

Op de weg is het op momenten weer bijna net zo druk als voor de coronacrisis. In het openbaar vervoer is het daarentegen nog steeds beduidend rustiger dan normaal. Vorige week bedroeg het aantal gebruikers gemiddeld 35 procent ten opzichte van dezelfde dag vorig jaar, blijkt uit een analyse van Goudappel Coffeng.

64% Nederlandse busvloot kansrijk voor betaalbare elektrificatie

Het elektrificeren OV-bussen licht dichter binnen handbereik dan gedacht. Slechts 36 procent van alle bussen in Nederland rijdt meer dan 300 kilometer per dag. Dat betekent dat bijna tweederde van de Nederlandse busvloot in aanmerking om relatief eenvoudig en betaalbaar geëlektrificeerd te worden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het CROW.

Keolis zet bijzondere elektrische busjes in voor de verhuur

Ze zijn er! De eerste echte elektrische busjes voor de verhuur van Keolis Belgium. Nu eens niet een specifieke stads- of streekbus, maar geinige elektrische busjes. Afgelopen maandag werden twee 100 % elektrische busjes geleverd bij Keolis Heyerick. De 'light electric vehicles' kunnen perfect in elke lage-emissie-zone rijden want er is helemaal geen uitstoot.

Nederlandse mobiliteitsalliantie: terugkeer mobiliteitsproblemen op de loer zonder investeringen

Tijdens de vorige economische crisis besloot het kabinet jarenlang te bezuinigen op mobiliteit met grote achterstanden tot gevolg. Die fout moet niet opnieuw gemaakt worden. "Leer van deze en de eerdere crisis en investeer juist nu in een duurzaam, veilig en goed werkend mobiliteitssysteem", is het pleidooi van de Mobiliteitsalliantie.

Deze week was de derde aflevering SpoorProTV, het actualiteitenprogramma voor de spoorbranche. Directeur Corina de Jongh van Railforum was te gast in de studio en vertelde over de reizigersgroei die zij na de coronacrisis verwacht en wat er moet gebeuren om dit goed op te kunnen vangen.

Ook komt er in de uitzending een video-interview voorbij met directeur Freek Bos van Rover die vindt dat de sector de reizigers terug moet verwelkomen in het OV.

Verder kwam er een exclusieve videoreportage aan bod over een nieuwe techniek om niet-kraanbare trailers per spoor van Tilburg naar Polen te vervoeren. Deze techniek wordt vanaf volgende week in gebruik genomen voor de treindienst tussen Tilburg en Rzepin in Polen. Aryan Van Zoest, business unit manager intermodal bij GVT, legt uit hoe het systeem werkt.