Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Vernietigende kritieken over Vlaams-Brabantse ringtrambus van De Lijn

Twee in openbaar vervoer gespecialiseerde tijdschriften, nl. 'Mondig Mobiel' en 'Magazine Personenvervoer', besteden in hun jongste nummer aandacht aan de Van Hool Exqui.City-trambussen die sinds 28 juni door De Lijn worden ingezet tussen de luchthaven van Zaventem en het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Jette, via Vilvoorde.

Meerderheid van de Belgen wil geen soja- en palmolie in dieseltank

Biobrandstoffen klí "Biobrandstoffen zoals sojaolie en palmolie zijn twee tot drie keer slechter voor het klimaat dan gewone diesel. Dat valt niet uit te leggen aan burgers, die hier nota bene een meerprijs voor betalen.

'Een op de vier bushaltes verdwijnt in Belgisch Limburg'

Het Belang van Limburg waarschuwt er voor dat 'Een op de vier bushaltes verdwijnt' in een enorme reorganisatie van het openbaar vervoer in de provincie (Belgisch) Limburg. Op 4 december 2021 treedt (ook) in Limburg een nieuw vervoersplan in werking waarmee gefocust wordt op snellere verbindingen op de grote assen.

Beren op de terugweg naar loopruimte

Helaas zijn er veel beren op de terugweg naar de zestiger jaren waarin lopen, fietsen en het openbaar vervoer nog de belangrijkste vervoerswijzen waren. In deze blog bespreek ik drie van die beren waarmee de voetgangerslobby te maken heeft: Door Berry den Brinker. * gemeentelijk verkeersbeleid

Duitse plannen voor comeback van de TEE-trein

20 sep 2020 16:02 Komt de legendarische TEE trein terug in een modern jasje? Volgens de Duitse krant Der Spiegel wordt er gedacht onder de naam Trans-Europ-Express opnieuw een Europees treinnetwerk op te zetten. Het idee komt van het Duitse ministerie van Verkeer, die het plan volgens de krant maandag wil lanceren bij zijn buitenlandse collega's tijdens een EU conferentie voor transportministers.

Luxemburgse tram rijdt sinds februari (deels) op zonne-energie

Met de zonne-energie die sinds februari wordt opgewerkt met de zonnepanelen op het dak van de stel- en werkplaats, kan de Luxemburgse tram gedurende een maand functioneren met de eigen opgewekte stroom. Of het equivalent van de jaarlijkse elektriciteitsvraag van 110 gezinnen.

'Financieel zwaar weer voor NS-dochter Abellio in Duitsland'

23 sep 2020 18:33 Abellio is in Duitsland in zwaar weer terecht gekomen. Tot het einde van het jaar staat NS voor de verliezen van Abellio Duitsland garant, maar daarna zou er mogelijk zelfs een faillissement dreigen. Dat meldt de krant Handelsblatt. Ook andere Duitse regionale spoorbedrijven zouden voor hun voortbestaan vrezen.

Thalys: Treinen te leeg, vanaf 1 oktober minder treinen

De internationale spoorwegmaatschappij Thalys krijgt zijn treinen niet gevuld en snoeit daarom in het aanbod. Vanaf 1 oktober zal maar 40 procent van het normale aanbod beschikbaar zijn, zo meldt het bedrijf. De afgelopen periode heeft Thalys geleidelijk het aanbod uitgebreid. Momenteel rijdt 55 tot 60 procent van de reguliere dienstregeling.

Over betogen, vroeger en nu

Zondag 27 september 2020. Bijna 500 dagen na de verkiezingen. Een nieuwe federale regering is er nog niet, laat staan dat er een regeerakkoord is. Maar de oppositie lijkt al perfect te weten wat de nog niet gevormde regering in zijn nog niet afgesproken regeerakkoord zal opnemen. Daartegen voert ze al volop oppositie.

Observatie

Af en toe word ik uitgenodigd om te komen kijken. Notoir volgzaam als ik ben, doe ik dat dan. Tegen mijn aard in arriveer ik dan goed op tijd. Ik stel me incognito op. Indien voorradig achter een boom. Maar als het groen te schraal is, ben ik wel gedwongen om me op de geasfalteerde...

Nieuws

Ouigo gaat naar Spanje en gaat concurreren met de AVE (en Avlo)

22 sep 2020 18:45 De Franse spoorwegen (SNCF) zullen vanaf 15 maart 2021 budgettrein Ouigo introduceren tussen Madrid en Barcelona. Het is de bedoeling dat de trein later vanuit Madrid naar meer Spaanse steden gaat rijden. Ter promotie zullen de komende dagen (vanaf 24 september 18:00 uur) 10.000 vouchers van één euro beschikbaar komen, waarmee een enkeltje Madrid - Barcelona afgelegd kan worden.

Nederlandse OV-campagne stopgezet vanwege oplopende besmettingen

De landelijke campagne 'Het OV is OK' is tijdelijk stopgezet vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen. Direct na aanscherping van de coronamaatregelen op vrijdag 18 september werd de televisiecommercial al uit de lucht gehaald. Een week later heeft branchevereniging OV-NL besloten om ook te stoppen met de overige campagnemiddelen.

Realtime monitoren drukte stations helpt om reizigers beter te spreiden

Het spreiden van reizigers in de trein of metro begint op het station. Door drukte realtime inzichtelijk te maken, kunnen per perron gerichte maatregelen worden getroffen. Dat kan door in- en uitcheckdata te combineren met beeldherkenning, zegt Mathijs Voorend van Thales. Met bestaande camera's kan zelfs worden gemeten of anderhalve meter afstand wordt gehouden.