Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Nachttrein Brussel-Innsbruck verdwijnt; Brussel-Wenen rijdt vaker

Op 13 december, met de start van de nieuwe internationale dienstregeling, wordt de nachttrein Brussel-Innsbruck afgeschaft en gaat de nachttrein Brussel-Wenen driemaal per week rijden. Beide verbindingen startten op 20 januari van dit jaar. Amsterdam krijgt medio december een nieuwe verbinding met zowel Innsbruck als Wenen. Die verbindingen worden dagelijks aangeboden.

België op de vingers getikt voor slecht klimaatplan

De Europese Commissie publiceerde woensdag haar evaluatie van de nationale energie- en klimaatplannen. België maakt een slechte beurt. Helaas is dat geen verrassing. Hoe het beter kan? Met een gestroomlijnd beleid en met maatregelen die duidelijk becijferd en gefinancierd zijn.

'Merendeel EU-landen gaat gebruikersvergoeding niet schrappen'

Het merendeel van de EU-lidstaten zal de gebruikersvergoeding voor het spoor niet verlagen om vervoerders tegemoet te komen in de coronacrisis. Deze verwachting spraken diverse experts uit tijdens de Track Access Charges Summit van vakblad RailTech.

Alstom gecertificeerd voor zowel on-board als trackside ETCS Baseline 3 Release 2

Onafhankelijke spoorwegcertificeringsinstantie Belgorail heeft de certificering afgegeven aan Alstom voor hun on-board en trackside systeem met ETCS Baseline 3 Release 2. Hiermee is Alstom naar eigen zeggen de eerste onderneming ter wereld die volledig gecertificeerd is volgens de nieuwste norm voor ETCS.

CarGoTram van Dresden rijdt zijn laatste rondjes

Kort voor Kerstmis wordt in Dresden een punt gezet achter de exploitatie van de blauwe CarGoTram. Dit is een goederentram die sinds 2002 vanaf het stadsdeel Friedrichstadt auto-onderdelen vervoert naar de 5,5 km verder gelegen glazen Volkswagenfabriek. Van 2002 tot 2016 werd in deze glazen Volkswagenfabriek het luxemodel "Phaeton" gebouwd.

Recidive ligt 41% lager bij overtreders die een verkeerscursus als straf krijgen

Het percentage recidivisten ligt 41% lager bij verkeersovertreders die een vorming moeten volgen in vergelijking met overtreders die een klassieke straf zoals een geldboete of verval van recht tot sturen krijgen. De effecten van die verkeerscursussen zijn bovendien meer uitgesproken voor bestuurders die voor de eerste keer veroordeeld worden.

Autonome Navya-shuttles nog een stukje autonomer

Het is met enige fierheid dat constructeur Navya en exploitant Keolis gisteren hun eerste 'volledig autonome' pendeldienst aan de pers voorstelden. In tegenstelling met vorige versies is er niet langer een begeleider aan boord maar wordt het verkeer van de vier busjes in het oog gehouden vanuit een controlecentrum.

'ETCS-systeem in locomotieven kan flexibeler en meer kostenefficiënt'

De huidige manier waarop ERTMS aan boord van locomotieven wordt geïmplementeerd kan veel flexibeler en kostenefficiënter, zegt topman Stanislas Pinte van the Signalling Company. De marktaanbiedingen voor ETCS op dit moment zijn gekoppeld aan een ERTMS Baseline en kunnen volgens hem niet gemakkelijk worden geüpgrade zonder een nieuwe offerte en bijbehorende kosten.

'Het is zonde al die stroom weg te gooien'

Her en der in den lande innoveert men met hergebruik van energie. Vooral remenergie lijkt potentie te hebben, klinkt het bij RET in Rotterdam en Hedgehog in Apeldoorn. Arriva past het vast toe in de noordelijke treinen. "Mooi is dit, hè", zegt Leo Vliegenthart, integraal systeembeheerder bij de RET, ineens na een half uur van ons gesprek.

Lineas onderzoekt spoor/truck hub langs E17 voor Minder Hinder rond Antwerpen

UPDATE 23-10-2020 - Spoorvrachtoperator Lineas en logistiek bedrijf Tabaknatie willen een verzamelpunt voor containers opzetten om het aantal vrachtwagenritten tijdens de Oosterweelwerken beter te spreiden. Beide bedrijven dienden bij het havenbestuur een voorstel in voor een hub waar transporteurs hun containers kunnen afzetten of oppikken en die dan verder te transporteren naar de haven tijdens de daluren.

Duitse TV-reportage: Onzekere arbeidsomstandigheden en gesjoemel bij Uber

Twaalf uur werken zonder pauze en een loon van een paar euro per uur - uit onderzoek van het Duitse ARD-Mittagsmagazin afgelopen vrijdag blijkt dat sommige Uber-chauffeurs blijkbaar onder precaire en asociale omstandigheden werken. Voor wie Uber kent, geen verrassing.

Fietsersbond op zoek naar nieuwe 'Algemeen Coördinator' (m/v/x)

Heb je een hart voor fietsers? Wil je vorm geven aan de organisatie die fietsen voor iedereen aantrekkelijk maakt? Kun je een vzw laten groeien en een team motiveren? Dan zoeken we jou! Als Algemeen Coördinator draag je de eindverantwoordelijkheid voor de werking van de Fietsersbond.

Laat het hard gaan

Jaren geleden deed ik in dit obscure hoekje van het internet het voorstel om werk te maken van een voortuinreconquista. Er gebeurde niets. Of schijnbaar niets. Want na een lezing vertelde iemand mij: "Gij hebt een Jerommekesslag". Het klonk als een diagnose en ik denk dat ze troostend was bedoeld.

De toekomst van vraaggestuurde vervoersdiensten in de stad

Het is goed denkbaar dat vraaggestuurde vervoersdiensten, zoals Uber en ViaVan, een (verder) ontwrichtende impact gaan hebben op stedelijke mobiliteit wereldwijd. Maar wat is de impact van deze nieuwe vervoerswijzen op de traditionele systemen en hoe verhouden privédiensten en gedeelde vormen zich? Aan die informatie ontbreekt het veelal nog.

Mercedes-Benz introduceert gelede eCitaro met nieuwe batterijtechniek

Met de volledig elektrische eCitaro G zet Mercedes-Benz een volgende stap naar elektrificatie van het busvervoer. De Duitse busbouwer breidt met de nieuwe gelede bus niet alleen zijn aanbod van zero emissiebussen uit. Het voertuig is ook de eerste stadsbus met zogenaamde solid-state batterijen die in serieproductie gaat.

Nieuws

Een nieuw leven voor 'versleten' Volvo-busbatterijen

Naarmate er meer nieuwe elektrische bussen in dienst worden genomen, is er ook een behoefte aan meer busbatterijen. De levensduur van busbatterijen is echter beperkt waardoor ze geregeld moten worden vervangen. Een samenwerkingsakkoord tussen Volvo Buses en Stena Recycling (dochterbedrijf van 'Batteryloop') moet de afgedankte busbatterijen een nieuw leven bezorgen en alzo de commerciële levensduur van deze baterijen aanzienlijk verlengen.

Wereldpremière van Solaris Urbino 15 LE electric: bus voor stad en stedelijke omgeving

Eerder deze week beleefde de Urbino 15 LE electric, een nieuw elektrisch model in de Solaris-range, zijn première. Het is de eerste elektrische bus van Solaris die zowel voor het stads- als het streekvervoer is gedacht. Juist daarom was de première van het voertuig zo'n mijlpaal voor Solaris en voor de industrie in de transitie naar emissievrij vervoer.

Uitbreiding tot aan 'centraal' station: nieuwe mijlpaal voor Luxemburgse tram

Zondag 13 december aanstaande wordt een belangrijke dag voor de Luxemburgse tram. Vanaf die dag zal men namelijk vanaf het Luxemburgse 'centraal' station naar het voorlopige eindstation aan de Luxexpo kunnen sporen. Het tramtraject zal dan 8 km lang zijn en 2 km langer dan tot dusver.

Luxemburgse stadtram wordt uitgebreid met sneltram naar industrie- en grensstadje Esch-sur-Alzette

Het gaat hard met de Luxemburgse tram. Terwijl men nog volop aan het bouwen is aan de eerste tramlijn en er op 13 december eerstkomende een belangrijke uitbreiding van die eerste stadstramlijn in dienst wordt genomen, is men reeds volop aan het plannen voor een vervolg.

Indiase spoorwegen omarmen Europees treinbeveiligingssysteem

Hoewel de naam European Railway Traffic Management System (ERTMS) anders doet vermoeden, blijft de uitrol van het nieuwe treinbeveiligingssysteem niet beperkt tot Europa. Over de hele wereld wordt gewerkt aan varianten met ERTMS als uitgangspunt. Onder meer in India is inmiddels een intentieverklaring getekend voor de start van een pilot op vier trajecten.