Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12 06/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 29/03/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Opnieuw uitstel voor gratis treinkaartje voor alle Belgen: nu pas op 5 oktober

De gratis railpass voor alle Belgische inwoners ouder dan 12 jaar - die al een uitermate hobbelig parcours achter de rug heeft - wordt opnieuw uitgesteld, tot 5 oktober. Aanvankelijk zou de railpass met een aantal gratis ritten er op in juni worden gelanceerd, daarna in september en nu op 5 oktober.

NS doet NMBS idee aan de hand: betaalde fietsenstallingen

De Belgische spoorwegen (NMBS) wil reizigers laten betalen die hun fiets voor langere tijd achterlaten in een fietsenstalling aan het station, aldus de kranten van het Mediahuis. De NMBS zorgt tegen 2025 voor zo'n 50.000 extra fietsplaatsen volgens een nieuw standaardconcept. Onderhoudsvriendelijker, veiliger en comfortabeler.

Londense dubbeldekkers leveren stroom aan het net

In de Britse hoofdstad Londen gaan de batterijen van 28 dubbeldekkers van vervoerder Go-Ahead Londen vanuit de garage in de piekuren tot maximaal 1 megawatt stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Omgekeerd laden de accu's op als de energievraag laag is. In de busgarage in Noord-Londen zijn bidirectionale laadpalen geïnstalleerd waarlangs de dubbeldekkers stroom kunnen laden en ontladen.

Jongere rijdt vaak met slippers ondanks verkeergevaar

Meer dan de helft van de automobilisten tussen de 18 en 44 jaar rijdt wel eens met slippers, terwijl ook 77 procent van deze doelgroep denkt dat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties kan leiden. Slippers kunnen van de pedalen glijden of juist hierachter blijven hangen.

'Elke minuut een fiets gestolen in Nederland'

Fietsendiefstal is een van de meest voorkomende vermogensdelicten in Nederland, met een jaarlijkse schade van 600 miljoen euro. In de bestrijding ontbreekt het aan een centrale regie vanuit de politiek. Een integrale samenwerking is noodzakelijk om dit aan te pakken, blijkt uit onderzoek van Bureau Beke naar fietsdiefstal.

SNCF test het meten van de lichaamstemperatuur van haar reizigers

Bij middel van 'gezondheidspalen' op de perrons van 3 Parijse stations test de SNCF het meten van de lichaamstemperatuur bij haar reizigers uit. Momenteel gebeurt dit nog op vrijwillige basis maar de Franse nationale spoorwegmaatschappijwil zich voorbereiden voor het gevalde Franse overheid bij een nieuwe golf van besmettingen om dergelijke temperatuurmetingen zou verzoeken.

Londense supermetro: bouw Elizabeth-lijn loopt verdere vertraging op

De bouw van het 21 km lange centrale ondergrondse gedeelte van de nieuw Elizabeth-lijn in het centrum van Londen, loopt alweer vertraging op. Waar de opening van de lijn oorspronkelijk was voorzien voor december 2018, werd deze opening reeds herhaaldelijk uitgesteld.

Treinreiziger met beperking kan 'nog gelijkwaardiger' reizen

Treinreizigers met een lichamelijke, visuele of auditieve beperking kunnen hun assistentieverlener bij NS vanaf 1 september ontmoeten op het vertrekperron. Daardoor hoeven zij vijf minuten later op het station aanwezig te zijn. Momenteel is de enige ontmoetingsplaats bij de stationsingang, waar reizigers zich 15 minuten voor vertrek moeten melden.

Na de waterstofbus en waterstoftrein nu ook waterstoftram

Bij middel van een op 13 augustus 2020 ondertekend 'memorandum of understanding' maakten constructeur Hyundai Rotem en het stadsbestuur van het Zuid-Koreaanse Ulsan bekend dat ze gezamenlijk een demonstratietraject voor een lagevloerwaterstoftram willen bouwen. Daartoe wordt een 4,6 km lange maar momenteel ongebruikte spoorlijn tussen het Taehwagan-station naar het station in de haven van Ulsan omgebouwd.

'Reiziger bepaalt of MaaS slaagt of niet'

MaaS kan het huidige mobiliteitssysteem en dan met name het ov-stelsel ontwrichten. Maar het OV-panel tempert de verwachtingen wel. Want wat wil de reiziger eigenlijk? Dat constateert ook Jacco Lammers, eigenaar van het platform GoAbout . " Over het algemeen worden vooral maatschappelijke problemen genoemd waar MaaS een oplossing voor is.

"Batterijtreinen efficiënter en goedkoper dan waterstoftreinen"

Dr. Wolfgang Klebsch, mobiliteitsexpert van het VDE (Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V.) en auteur van de studie 'Klimaatneutrale alternatieven voor dieselmotorstellen' stelt zelf verrast te zijn dat uit zijn studie blijkt dat op secundaire spoorlijnen waterstoftreinen de minst economisch oplossing zijn.

Telewerk is laaghangend fruit voor het klimaat

Zelfs na de coronapandemie zullen mensen vaker telewerken. Daarmee kunnen miljoenen tonnen CO2 worden bespaard en zou de vervuiling door het verkeer aanzienlijk verminderen. Dit blijkt uit een studie van Greenpeace Duitsland. En dat biedt inspiratie voor andere Europese landen, ook België!

Achter een betaalmuur…

Tot dusver huldigden we voor deze portaalsite het principe om enkel maar verwijzingen op te nemen naar teksten die vrij toegankelijk zijn.

De beslissing van de Nederlandse uitgeverij “Pro Media Group” om haar zeer interessante website “SpoorPro” achter een betaalmuur te plaatsen, heeft ons echter het geweer van schouder doen veranderen.

Opdat de lezer ook op de hoogte zou blijven van wat deze interessante website te bieden heeft, is deze nieuwe rubriek gecreëerd en worden de interessante teksten uit onder meer deze website, hierna geplaatst.

Meteen opent dit ook mogelijkheden om verwijzingen te brengen naar andere websites die hun teksten achter een betaalmuur plaatsen.

Virtual reality als nieuw middel om ongevallen op overwegen te voorkomen

Spoorbedrijven in Canada gaan een nieuw wapen inzetten om de veiligheid op overwegen te vergroten: virtual reality. Met een speciale interactieve video wil de sector onder meer bestuurders van agrarische voertuigen bijbrengen hoe ze veilig een spooroverweg kunnen oversteken.

Minder spoorlopers, maar meer slachtoffers in België

In België is het aantal spoorlopers voor het derde jaar op rij gedaald. Het aantal slachtoffers op overwegen is daarentegen wel sterk gestegen signaleert Infrabel. De Belgische spoorbeheerder is daarom een proefproject gestart in het station van Londerzeel. Hier is een 300 meter lange afscheiding geplaatst tussen twee perronsporen.

NS en SBB onderzoeken nachttrein Amsterdam - Zürich

18 aug 2020 9:00 De Nederlandse Spoorwegen (NS) onderzoeken samen met de Zwitserse Spoorwegen (SBB) of er een nachttrein Zürich - Amsterdam gestart kan worden. Dat bevestigt een woordvoerder van NS tegenover Treinreiziger.nl. De Zwitsers zijn van voornemens om een aantal lig- en slaaprijtuigen te huren voor de periode december 2021 tot en met december 2024, met de mogelijkheid om nog een jaar te verlengen.

Deutsche Bahn gaat 5G-communicatiesystemen testen

De Duitse overheid investeert de komende jaren 15 miljoen euro in het ontwikkelen en testen van 5G-communicatiesystemen voor het spoor. De testen worden uitgevoerd door Deutsche Bahn in samenwerking met de TU Chemnitz op de testbaan van DB in het Ertsgebergte.

Brussel akkoord met half miljard staatssteun Duits spoorvervoer

Duitsland mag het railgoederenvervoer tot een bedrag van een half miljard euro ondersteunen. Dat heeft de Europese Commissie vorige week besloten. Het gaat daarbij om twee projecten die tot 2024 het vrachtvervoer over het spoor verder moeten ontwikkelen en innoveren.

Nieuwe spoortunnel in Waalse Athus brengt Antwerpse haven (nog) dichter bij Frans Lotharingen

Met het op 21 augustus (2020) plaatsen van een 3000 ton zware tunnelkoker onder de Avenue de l'Europe, het verlengde van de autoweg E 44, is in het Waalse Athus een belangrijke stap gezet bij de realisatie van een nieuw stukje spoorlijn van slechts 465 meter lang, spoorverbinding die bij Infrabel is gekend als 'lijn 165/3'.