Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Laatste update: 22/11/2020

De Lijn en partners zetten voorlopig streep onder stedelijk autonoom vervoer

De Lijn heeft beslist voorlopig geen projecten voor stedelijk autonoom vervoer op te starten. Dat werd beslist na een haalbaarheidsstudie en in gemeenschappelijk overleg met de partnersteden Genk, Leuven, Antwerpen en Mechelen. De oorspronkelijke doelstellingen van de pilootprojecten bleken nog niet realiseerbaar binnen de huidige context.

Rekenhof: "Renovatie station Gent Sint-Pieters nu al ruim 20 miljoen euro boven budget"

Volgens een rapport van het Belgische Rekenhof ligt de kostprijs van de renovatie van het Sint-Pietersstation in Gent - waar Magazine Personenvervoer al eerder uitgebreid over berichtte - met bijna 80 miljoen euro nu al meer dan 36,2 procent hoger dan de in 2010 vooropgestelde 58,14 miljoen euro.

Vlaanderen lanceert Masterplan toegankelijke haltes

De toegankelijkheidscijfers van alle geïnventariseerde haltes in Vlaanderen zijn dramatisch slecht. Slechts 12% van de haltes, die vandaag worden bediend door het reguliere stads- en streekvervoer, zijn toegankelijk voor personen met een motorische beperking. Elk jaar werd vooruitgang geboekt door de wegbeheerders maar deze was lang niet voldoende.

Volvo Bus gaat door met de elektrificatie van Europa

Volvo Bus blijft zijn positie op de Europese markt voor oplossingen voor elektromobiliteits-systemen en elektrisch aangedreven bussen versterken. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een groot aantal nieuwe orders ontvangen uit verschillende steden in Europa: Lodz in Polen, Den Bosch in Nederland, Bodö en Ålesund in Noorwegen, Aarhus in Denemarken, Göteborg en Malmö in Zweden en Luxemburg zijn slechts enkele van de steden die ervoor hebben gekozen om hun openbaar vervoer in samenwerking met Volvo te elektrificeren.

De Lijn investeert 39,7 miljoen euro in spoorvernieuwing en -uitbreiding

De Lijn investeert in 9 projecten voor de vernieuwing en aanleg van 18,57 kilometer spoor, en dat voor de drie tramnetten van Antwerpen, Gent en de Kust. Volgend jaar en het jaar daarna zullen zo op 9 plaatsen sporen worden vernieuwd. Het tramnetwerk is door het intensief gebruik toe aan een grondige onderhoudsbeurt.

Wat vind jij van de treindienst vanaf december 2020?

Op 13 december 2020 voert de NMBS enkele wijzigingen door in haar aanbod. TreinTramBus wil via deze bevraging jullie bevindingen, opmerkingen en vragen bundelen. Ook positieve veranderingen voor jouw situatie horen we graag! Met de info die we hier verzamelen, willen we optimaal de belangen van de gebruikers behartigen, in onze werking en structurele contacten met de NMBS.

NS, ProRail, KLM en Schiphol lanceren actieagenda voor internationale treinen

Versterk de internationale trein, zodat deze voor meer reizigers een aantrekkelijk alternatief wordt voor korte vluchten. Dat is de ambitie van de 'Actieagenda Trein en Luchtvaart' die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De agenda is in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld door Schiphol, ProRail, KLM en NS.

Gaan automobilisten langzamer rijden door 'optische illusies'?

Brede wegen maken het voor automobilisten verleidelijk om harder te rijden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Dat is het geval met de wegen op bedrijventerrein Lage Weide, met als gevolg dat fietsers zich hier onveilig voelen en er relatief vaak ongevallen plaatsvinden.

OPINIE: Zijn elektrische aansluitpunten voor zeeschepen haalbaar in Belgische havens ?

In een vorige bijdrage is te lezen hoe een aantal Europese havens bij middel van elektrische aansluitingen de uitstoot van zeeschepen willen beperken. Door het elektriciteitsnet van de schepen aan te sluiten op het elektriciteitsnet van het vasteland hoeven die zeeschepen zelf niet meer hun eigen elektriciteit op te wekken en kunnen aldus de motoren van die schepen worden stilgelegd terwijl ze aangemeerd liggen in de haven.

Europese steun voor elektrificatieproject moet uitstoot van schepen in Zweedse en Finse havens beperken

Terwijl zeeschepen in de havens aangemeerd liggen, blijven de motoren draaien om ze te voorzien van elektriciteit. Zo verbruikt bv. een ferryboot aan de kade per uur 700 liter brandstof tegenover 2000 liter in volle zee (tussen 500 en 2000 liter per uur diesel voor een cruiseschip bij gemiddeld 7 liter per uur voor een auto).

Tijd voor een nieuwe slag in zero emissie busvervoer

De afgelopen jaren heeft de uitrol van zero emissie busvervoer in Nederland grote stappen gezet. Nu de markt 'volwassen wordt', ontstaan nieuwe vragen en kloppen nieuwe spelers op de deur. We gaan, los van corona, een nieuwe fase in.

'Duidelijkere regelgeving is grote stap naar toegankelijker OV'

Vervoerders die toch al bezig zijn met onderhoud, zouden dit moment moeten aangrijpen als 'slimme' kans om de voertuigen toegankelijker te maken voor reizigers met een beperking. Sterker nog, dit moet een verplichting worden, vindt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf van ChristenUnie.

Introductie nachttrein Amsterdam - Wenen / Innsbruck uitgesteld

NS en de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB hebben besloten de start van de dagelijkse nachttreinverbinding van Amsterdam naar Innsbruck en Wenen uit te stellen naar een nader te bepalen moment in 2021. Oorspronkelijk stond dit gepland op 13 december aanstaande.

Elektrische auto kan klimaatcrisis niet keren

Het aantal elektrische auto's groeide in de afgelopen tien jaar van 20.000 naar 7 miljoen wereldwijd. Maar zelfs als die groei doorzet, is dat niet genoeg om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Toronto.

De 15-minutenstad

De 15-minutenstad betekent dat bewoners op 15 minuten ("density") wandelen of fietsen ("design") alle essentiële functies vinden ("diversity").

Recidive ligt 41% lager bij overtreders die een verkeerscursus als straf krijgen

Het percentage recidivisten ligt 41% lager bij verkeersovertreders die een vorming moeten volgen in vergelijking met overtreders die een klassieke straf zoals een geldboete of verval van recht tot sturen krijgen. De effecten van die verkeerscursussen zijn bovendien meer uitgesproken voor bestuurders die voor de eerste keer veroordeeld worden.

Het Europees Spoorwegagentschap (ERA) voortaan enige certificeringsinstantie in EU

Het Europees Spoorwegbureau ('Agence pour les chemins de fer', ERA ), met zetel in Valenciennes, is sinds 1 november als enige instantie in de hele Europese Unie bevoegd voor de certificering en goedkeuring van rollend materieel. Dit is een belangrijke stap in de uitwerking van het vierde spoorwegpakket, althans wat de technische pijler ervan betreft.

"55-plussers dik tevreden over verkeersmobiliteit, tenzij..."

Hoe verplaatsten 55-plussers zich in 2019 en hoe waardeerden ze hun mobiliteit? Ruim 9 van de 10 personen van 55 jaar of ouder gaven hun eigen mobiliteit in het verkeer een rapportcijfer van 6 of hoger. Gemiddeld waardeerden de 55-plussers hun verkeersmobiliteit met een 8,3.