Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

'Grijp coronacrisis aan om doorstroming OV te verbeteren'

De coronacrisis heeft positieve impact op de doorstroming van het openbaar vervoer. Met veel minder verkeer op de weg kunnen bussen sneller en betrouwbaarder rijden. De crisis is dan ook een bevestiging dat investeren in doorstroming loont.

Europese Commissie moet ook langeafstandsvluchten duurzamer maken, vinden ngo's en luchtvaartsector

De ontwikkeling van klimaatvriendelijke vliegtuigbrandstoffen is belangrijk om de internationale klimaatdoelstellingen te realiseren. - © Kelly Sikkema De ontwikkeling van klimaatvriendelijke vliegtuigbrandstoffen is belangrijk om de internationale klimaatdoelstellingen te realiseren.

Vanaf begin april alleen zitplaatsen aan het raam in de trein in België?

Met ingang van 3 april mogen treinreizigers in België in het weekend en in de schoolvakanties op treinen naar toeristische bestemmingen alleen nog aan het raam gaan zitten. Veel Belgen reizen in het weekend naar de Belgische kust en in afgelopen weekenden raakten de treinen flink vol.

Deze tegenstrijdige effecten heeft een lagere snelheid op het busvervoer

Het behoeft geen uitleg dat een bus langzamer kan rijden als de maximumsnelheid wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Er zijn tegelijkertijd ook positieve effecten op de doorstroming van het OV.

Plannen sneltram langs A12 verbergen amper gebrek aan visie en ambitie

OPINIE - Eergisteren (woensdag 17 maart 2021) stegen juichkreten op: de werken voor een sneltram langs de A12 kunnen starten in 2023. De bezwaren die bij de Raad van State tegen de plannen werden ingediend, vormen niet langer een hinderpaal. Volgende stappen zijn het aanvragen van de nodige vergunningen en het aanstellen van een aannemer.

ALARM: onze steden stikken

Wil je meer doen? Ik doe mee × De luchtverontreiniging in ons land blijft alarmerend. Dit blijkt uit nieuwe kaarten die door de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) zijn gemaakt op basis van computermodellen . Greenpeace sleepte de Vlaamse en Waalse overheid enkele jaren geleden al voor de rechter voor het uitblijven van grondig luchtkwaliteitsbeleid.

Stug blijven doorrijden met 50 kilometer per uur?

De publicatie 'In een lagere versnelling' doet een poging om de landelijke uitwerking van '30km/u, tenzij...' als ongewenst en onbetaalbaar te framen. VNG geeft een duidelijk repliek : Het is nodig om in de gemeente zowel in te zetten op het verlagen van de snelheid als op het veiliger inrichten van alle soorten wegen.

'Deelauto kan in landelijk gebied weesauto worden'

Aan het exploiteren van deelauto's in landelijke gebieden kleven te veel nadelen om er een succes van te maken, betoogt Jan Theunissen van Bureau Albatros. Hij ziet meer in een systeem waarin binnen een dorp wordt gewerkt met een pool van enkele privé-auto's.

Een jaar corona, maar ook een jaar '100 kilometer per uur'

Deze week werken velen van ons precies een jaar thuis: op maandag 16 maart 2020 begon het grootste thuiswerk experiment ooit. De verkeersintensiteiten halveerden bijna, zeker in de spitsen en files verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar in dat voorafgaande weekeinde werd ook nog een andere maatregel ingevoerd met het nodige effect op het verkeer.

Gemeenten willen inspraak bij afschaffing overwegen

Het afschaffen van overwegen mag alleen nog na een echte procedure die moet garanderen dat het publiek betrokken wordt en dat de gemeente medezeggenschap heeft. Dat vroeg de VVSG tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie mobiliteit op 10 maart (video - VVSG vanaf 1:24:00).

Meer tankstations nodig en zichtbaarheid voor waterstoftechnologie verbeteren

Om van waterstof de eerstvolgende jaren een volwaardige energiedrager te maken, moet er om de 25 kilometer een waterstof-tankstation worden gebouwd. Gelijktijdig moet de overheid ervoor zorgen dat waterstoftechnologie in het bus- en vrachtvervoer zichtbaar wordt in eigen land, zo werd onomwonden gesteld tijdens het online-symposium Mobilinnovation dat door BAAV-Busworld werd opgezet.

Waterstofauto krijgt elektrische schok

Autofabrikanten zetten massaal in op elektrische auto’s en dat zijn haast allemaal wagens op batterijen. Van waterstof hoor je amper nog wat, al blijven er enkele believers over.

Vlaanderen schakelt versnelling hoger voor elektrische laadpaal | Bond Beter Leefmilieu

Vanaf 11 maart 2021 gelden nieuwe verplichtingen voor laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op parkings van onder andere appartementsgebouwen, supermarkten en KMO-units. Dat is goed nieuws, want zo kunnen we de verwachte vraag voor elektrisch laden opvangen, en krijgt de gestage opmars van elektrische voertuigen in Vlaanderen nog een duw in de rug.

"Lock up your children!"

De bewegingsruimte van onze kinderen krimpt gestaag. Dat is niet de schuld van de maatregelen van het virus, laat staan van de maatregelen van Overlegcomité. Het is de gewone gang van zaken, ook in niet-coronatijden. De vrijheidsberoving van kinderen is een proces dat al decennia aan de gang is en ongeveer gelijk loopt met de...

Waterstofbussen en -touringcars zijn in 2027 vertrouwd beeld op onze wegen

Waterstof-brandstofcelbussen en -touringcars zullen binnen een jaar of vijf, vanaf 2027, een vertrouwd beeld zijn op ons wegennet. Dat stelden Geert Van Hecke (Van Hool) en Ruud Bouwman (VDL) tijdens het online-symposium Mobilinnovation. VDL startte in 1998 met een eerste waterstofproject voor verbrandingsmotoren, wat toen vernieuwende technologie was omdat de batterijen heel duur en heel zwaar waren.

Navya en Bluebus willen samen zelfrijdende 6 meter bus bouwen

Navya, een toonaangevend bedrijf in autonome rijsystemen en Bluebus, Franse fabrikant van 100% elektrische bussen, hebben aangekondigd dat zij een niet-bindende intentieverklaring hebben ondertekend waarin zij aangeven dat zij willen samenwerken bij de ontwikkeling van een autonome bus. Bluebus, van de Bolloré-groep , zal daarbij de door Navya aangeleverde software inbouwen in haar 6 meter bus.

Beieren wil app voor treinaansluitingen

De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers kunnen aangeven of en welke aansluitende verbinding zij willen halen. Naar eigen zeggen is dit de eerste app met deze functionaliteiten in Europa.

'Geëlektrificeerde snelweg met bovenleiding ideaal voor haven Rotterdam'

Bovenleidingsportalen op de snelweg, waarbij vrachtwagens elektriciteit afnemen via een pantograaf. Als het aan Siemens Mobility ligt, gaat het vrachtverkeer die richting op via de zogeheten eHighway. Erik Koopman, Business Development Manager bij Siemens Mobility, lichtte woensdag in gesprek met SpoorProTV de voordelen toe. De eHighway is geen toekomstmuziek.

TreinTramBus vindt stakingsaanzegging spoorvakbonden ongepast

De spoorbonden willen van zondagavond 28 maart tot maandagavond 29 maart staken. Reizigersorganisatie TreinTramBus, reageert vol ongeloof: "Deze staking viseert weer eens de treinreizigers, en vooral dan de pendelaars en studenten, niet de NMBS en zeker niet de regering. Waarom?", vraagt woordvoerder Peter Thoelen zich af.

Na vertrek NS-dochter Abellio komen de Schotse spoorwegen in handen van de overheid

Nadat in maart 2022 de franchise van NS-dochter Abellio afloopt, neemt de Schotse overheid Scotrail over. In 2019 kondigde de Schotse regering al aan dat ze een vroegtijdige verbreking (na 7 jaar) van het oorspronkelijk 10 jarige-contract met Abellio zou afdwingen na jaren van - volgens de Schotse overheid - "slechte prestaties en arbeidsconflicten."

GSM achter het stuur is niet alleen gevaarlijk, maar ergert ook fietsers en voetgangers

Vandaag begint de internationale week van de hoffelijkheid achter het stuur. 1/3 van de fietsers en voetgangers ergert zich heel vaak aan automobilisten die achter het stuur afgeleid zijn door hun gsm. De grootste ergernis voor fietsers zijn echter automo

Busworld Europe 2021 vervalt en is verplaatst naar oktober 2023

Met pijn in het hart heeft het team van Busworld Europe besloten Busworld Europe 2021 (9-14 oktober) te annuleren. "Voor ons is het evenement meer dan alleen zaken, het is een passie," zegt het Busworld-team. "Als onze klanten tevreden zijn, is Busworld tevreden. Er is letterlijk alles aan gedaan om deze beslissing te vermijden."