Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12 06/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 29/03/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Akkoord NMBS en regering: gratis tienrittenkaart wordt twaalfrittenkaart

De NMBS is dan toch tot een akkoord gekomen met de regering over de gratis rittenkaart voor elke Belg. De superkern wilde elke Belg een gratis tienrittenkaart voor de NMBS geven, maar daar was de vervoersmaatschappij zelf niet van op de hoogte en zelfs sterk tegen gekant.

'Regelgeving kan digitale evolutie stimuleren'

Hoe breng je de vrijheid die nodig is voor innovatie in evenwicht met de regels die nodig zijn voor het veilig en interoperabel functioneren van de Europese spoorwegen? Volgens Pio Guido, hoofd Spoorwegsystemen bij EU spooragentschap ERA, staat die vraag altijd centraal bij de standaardisering van technische systemen.

Test met aanmeldservice NS krijgt vervolg na positieve resultaten

Spoorvervoerder NS gaat door met het testen van een service waarbij reizigers hun reis vooraf aanmelden. Dit is in de afgelopen weken getest met ongeveer 5.000 reizigers en tot nog toe zijn de resultaten hoofdzakelijk positief. Als reizigers vooraf bekendmaken van een bepaalde trein gebruik te maken, biedt dit mogelijkheden om drukke treinen te mijden.

België wil nu ook werk maken van spoorlijn Gent-Terneuzen

Het Belgische Federaal Parlement heeft unaniem ingestemd met het opzetten van een grensoverschrijdend spoornetwerk voor goederen en personen in de Kanaalzone Gent-Terneuzen. Eerder deed de Nederlandse Tweede Kamer al hetzelfde. In België is 10,8 miljoen euro extra vastgelegd om de huidige spoorlijn te verbeteren voor goederen- en personenverkeer.

Praktijkproef met zonnecellen op vangrail stemt hoopvol

TNO heeft samen met de provincie Noord-Holland een jaar lang onderzoek gedaan naar opwekking van energie via flexibele zonnefolie op vangrails. De testopstelling is goed blijven functioneren onder verschillende weersomstandigheden. De vangrail leverde tot het eind energie - hoewel iets minder dan verwacht.

OV-congres 30/06 en 01/07:'Corona mag geen hindernis zijn voor investeren in duurzaam OV'

De impact van corona op het openbaar vervoer is heel groot. Toch is het zelfs nu belangrijk om de toekomst niet uit het oog te verliezen en te denken aan de ambities voor 2025, 2030 en zelfs verder dan dat.

'Treinen blijven de ruggengraat van de stedelijke mobiliteit'

Volgens Sabrina Soussan, topvrouw van Siemens Mobility) blijven treinen ook in de toekomst de ruggengraat vormen van de stedelijke mobiliteit. Haar uitspraken zijn een reactie op de vaststelling dat vele reizigers door de uitbraak van de coronacrisis minder gemakkelijk het openbaar vervoer te nemen.

COVID-19 vertraagt overstap naar Vierde Spoorwegpakket

De deadline voor de invoering van het Vierde Spoorwegpakket is verruimd tot 31 oktober dit jaar. Door de gevolgen van de coronacrisis slaagden niet alle lidstaten er in om op 16 juni klaar te zijn voor de overstap. Nederland was een van de acht landen die de verordening vorig jaar al in gebruik nam.

Europees ERTMS-coördinator: COVID-19 is geen excuus voor vertraging

De uitrol van ERTMS in de baan moet worden versneld, vindt ERTMS-coördinator van de Europese Commissie Matthias Ruete. "Het zou onze ambitie moeten zijn om tegen 2030 niet alleen kernnetwerkcorridors of het kernnetwerk te hebben uitgerust met ERTMS, maar een allesomvattend functionerend ERTMS-netwerk in de EU.

Google Maps gaat aangeven wanneer OV overvol is

De nieuwe versie van de Google Maps app zal aangeven wanneer het openbaar vervoer overvol is en gebruikers attenderen op het dragen van mondkapjes, op eventuele COVID-19 checkpoints of mogelijke wijzigingen van hun reisweg. Een nieuwe versie van de kaartservice van Google die nu wordt uitgerold, zal pandemie-gerelateerde vervoerswaarschuwingen geven en mensen laten weten wanneer het druk is op bussen of treinen.

Vlaamse steden steunen gezamenlijk de (duurzame) voorwaarden voor de introductie van Uber

Antwerpen, Gent en Leuven geven in een open brief aan de CEO van Uber, Dara Khosrowshahi, de voorwaarden voor een toekomstige Uber-introductie in hun stad. Ze ondersteunen de voorwaarden van de #TrueCostofUber-coalitie, die de klimaatorganisatie Bond Beter Leefmilieu in Vlaanderen ondersteunt: Uber moet zich inzetten voor 100% emissievrije ritten tegen 2025 en minstens 50% gedeelde trips tegen 2030.

'Grijp Europees herstelplan aan voor verduurzaming economie'

De Europese Unie praat over een pakket van honderden miljarden euro's om de economie na de COVID-19-pandemie weer op gang te krijgen. Dit is een uitgelezen kans om de Europese economie te verduurzamen, vinden ruim tweehonderd Nederlandse bedrijven verenigd in MVO Nederland. De bedrijven, waaronder spoorbeheerder ProRail, stelden het 'Recovery Statement' op.

Sweco-onderzoek: Stedelijke groei dankzij groene ruimtes en klimaatadaptatie

Het is mogelijk om in een stad het aantal inwoners, werkplekken én vierkante meters groene ruimte te verdubbelen en tegelijkertijd de leefbaarheid en klimaatbestendigheid te verbeteren. In de stadsontwikkeling moet dan wel focus liggen op kwalitatieve openbare ruimtes, in combinatie met de juiste klimaatadaptatiemaatregelen.

Hoe MaaS reisgedrag kan gaan veranderen

In de nog redelijk jonge wereld van timmeren platforms, providers en transport operators aan de weg. Goede governance en opschaling lijken het ideale recept om reizigers te bewegen tot structureel ander reisgedrag. Dit artikel is vandaag verschenen in OV-Magazine 2/2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen?

Snelheid op Nederlandse HSL pas in 2023 naar 200 kilometer per uur

De snelheidsverhoging op de HSL-Zuid tot 200 kilometer per uur kan pas na 2022 worden doorgevoerd, een jaar later dan gepland. Dit als gevolg van verstoringen bij de levering en het testen van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) door de coronacrisis.

Studenten tegen plan om hen niet in spits te laten rijden

Studentenorganisaties zijn tegen het voorstel van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs om het onderwijs zo te organiseren dat studenten niet tijdens de spits met het OV hoeven. Ook zijn ze tegen de plannen om in de avonduren en het weekend colleges te geven.

TV SpoorPro:

'Zien we die potentiële ov- en fietsreiziger ook echt?'

Arjan Klapwijk is als 'procesmanager regionaal ov voor de provincie Noord-Brabant' altijd bezig met het verbeteren van het Brabantse openbaar vervoer. Of het nu gaat om de dagelijkse praktijk van de ov-concessies voor Oost en West-Brabant of om de bijdrage van comfortabel ov aan de Brabantse mobiliteit, nu en in de toekomst.