Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Wordt de NMBS net als NS ook nog eens onderhands tien jaar alleenrecht op het spoor gegund?

In de nieuwe (beoogde) federale 'Vivaldi-coalitie' in België speelt mobiliteit een belangrijke rol. Het lijkt er op dat er meer geld voor NMBS en Infrabel wordt uitgetrokken, alleen is niet bekend hoeveel meer. ' De liberalisering van het spoor in 2023 is de grootste uitdaging voor het spoor.

Vlaanderen worstelt met elektrische busbestelling De Lijn

In Leuven rijden voortaan zes elektrische bussen van De Lijn. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters stelde vorige week dit (late) proefproject voor, samen met burgemeester Mohamed Ridouani. De zes Leuvense exemplaren van de Nederlands/West-Vlaamse constructeur VDL zijn de enige zuiver elektrische bussen die De Lijn in Vlaanderen inzet.

Officieel post-Brexit-rapport waarschuwt voor wachtrijen van 7.000 vrachtwagens in Kent en voor de Eurostar

De omvang van de verstoring die naar verwachting de Britse grenzen na de Brexit zal treffen, wordt volgens de krant The Guardian onthuld in vertrouwelijke overheidsdocumenten die waarschuwen voor wachtrijen van 7.000 vrachtwagens in Kent en tweedaagse vertragingen om de EU binnen te rijden.

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met het Europese vasteland moet verbinden. Er wordt nu een vervoerder gezocht om de nachttreinen te exploiteren. Het gaat om internationale nachttreinen die vanuit Stockholm en Malmö via Kopenhagen naar de Duits-Deense grens rijden.

Met rolstoel autonoom op de trein: een NMBS-belofte dichterbij

Op 4 september ll. berichtten we op deze nieuwssite reeds over het initiatief van 28 organisaties die de NMBS bij middel van een aangetekende brief in gebreke hebben gesteld omdat Belgische treinen en stations onvoldoende toegankelijk zijn voor personen met een rolstoel. Een verdrag van de Verenigde Naties van 13 december 2006 dat stelt dat gebruikers van een rolstoel autonoom de trein moeten kunnen nemen, blijven na 14 jaar te veel dode letter. Maar de NMBS belooft beterschap.

Luik ontdekt de tram èn de 'Bus à Haut Niveau de Service'

Momenteel wordt in Luik volop gewerkt aan de aanleg van een 11,7 km lange tramlijn waarbij de eerste tram wordt verwacht in de loop van 2022. Het tracé van de tram volgt daarbij grotendeels de loop van de Maas.

Flixtrain klaagt discriminatie op Duitse spoorwegnet aan

"André Schwämmlein, oprichter en CEO van FlixBus, roept in een een brief aan Margrethe Vestager, de Europese commissaris voor concurrentie, op tot maatregelen om de concurrentie op de Duitse spoorwegmarkt in evenwicht te brengen.

Prestatiecontract met bonus-malus moet 'SNCF Réseau' aan Azurenkust bij de les houden

Renaud Muselier, voorzitter van de 'Région Sud', en Luc Lallemand, CEO van de SNCF Réseau, kondigen vorige week samen de ondertekening van een prestatiecontract aan; naar verluidt het eerste tussen een Franse regio en de beheerder van de Franse spoorweginfrastructeur.

Reizigers merken klein verschil in zelfrijdende trein

Een rit in een automatische trein wordt door reizigers anders ervaren dan in een trein die door een machinist wordt bestuurd. Dat blijkt uit onderzoek naar het rijden onder Automatic Train Operation (ATO) in Groningen. Passagiers gaven een iets lager rapportcijfer aan de zelfrijdende trein, die wel punctueler rijdt.

Eerste proefrit met nachttrein naar Innsbruck en Wenen

De nachttrein tussen Amsterdam, München en Wenen reed dinsdag voor het eerst sinds 2016 weer op het Nederlandse spoor. De vernieuwde internationale slaaptrein stak voor een proefrit de Duits-Nederlandse grens bij Zevenaar over om de combinatie van de treinstellen en nieuwe locomotieven in beide landen te testen.

Interrail nu beschikbaar als mobiele Pas

Interrail biedt sinds deze week de Interrail Global Pas ook aan als mobiel ticket. De mobiele Pas kan tot 11 maanden voor aanvang van de reis gekocht worden. Reizigers hoeven hun startdatum pas te kiezen zodra ze op reis gaan. Vooralsnog is de mobiele pas exclusief beschikbaar via interrail.eu.

Helft van de Nederlanders wil graag naar kantoor, vooral als ze niet ver hoeven te reizen

Ongeveer de helft van de werknemers wil (erg) graag (weer) naar kantoor. Zo'n 48% is het er mee eens of helemaal mee eens om weer op de werkvloer te verschijnen. Maar onder werknemers die ver, meer dan 30 km, moeten reizen is dit enthousiasme een stuk minder groot: 38% wil (erg) graag terug naar kantoor.

Waarom de langeafstandstrein zijn sporen verdient

Wie had het niet, tijdens de maanden van lockdown: het verlangen om er even tussenuit te knijpen. Maar hoe reizen we tijdens en na corona? Wordt de trein eindelijk (opnieuw) naar waarde geschat of blijft de nachttrein naar Lissabon enkel bestaan in de betere roman? Als het van Dominique - en van ons!

Belgische eeuwelingen lanceren motor op waterstof

De Gentse motorenbouwer ABC en het scheepvaartbedrijf CMB van de familie Saverys lanceren een motor die werkt op waterstof en diesel. Met die wereldprimeur willen beide familiebedrijven boten, treinen en generatoren groener laten draaien. De haven van Gent vierde donderdag een wereldprimeur.

Reizen met de IC Berlijn of ICE? Eerst een formulier invullen

16 sep 2020 20:46 De Duitse overheid heeft Noord- en Zuid-Holland als risicogebied aangemerkt. Dat betekent dat niet-essentiële reizen naar de twee provincies verboden zijn. Treinreizigers uit risicogebieden moeten eerst een formulier invullen. "U bent momenteel verplicht om uw contact- en reisgegevens te verstrekken als u vanuit een risicogebied met een Deutsche Bahn-trein rechtstreeks naar Duitsland reist" zegt de spoorwegmaatschappij.