Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12 06/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 29/03/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

(Nog) geen nieuwe fabriek bij VDL expertisecentrum in Roeselare

VDL Bus Roeselare voelt de impact van het coronavirus. De West-Vlaamse fabriek, het vroegere Jonckheere en nu het expertisecentrum voor elektromobiliteit in Roeselare, moest zeven weken dicht. "In die periode hebben we veel geld verloren", vertelde fabrieksdirecteur Peter Wouters aan de Belgische financiële krant De Tijd. "Dat is een streep door de rekening."

Brussel begroet de nieuwe CAF-metro M7

Het eerste M7-metrostel, de nieuwe metro van de MIVB, is aangekomen in Brussel. Deze uiterst moderne en comfortabele CAF-metro zal binnen enkele maanden op het MIVB-net rondrijden. Eerst moeten er nog een aantal tests gebeuren. Tegen eind 2022 zet de MIVB 22 nieuwe metrostellen van dit type in op het net.

Fietsers tijdens de spits niet langer gratis welkom op Belgische treinen

Wie met zijn fiets (gratis) naar de kust of de Ardennen wil sporen, is deze zomervakantie niet meer welkom op de trein - tenminste niet tijdens de spitsuren. De regeringsmaatregel bleek te populair.

Nieuwe hogesnelheidstreinen voor DB kunnen 320 kilometer per uur

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn heeft dertig nieuwe hogesnelheidstreinen besteld met een maximumsnelheid van 320 kilometer per uur. De nieuwe ICE-treinen moeten instromen vanaf eind 2022. Met de bestelling is een bedrag van 1 miljard euro gemoeid en komen er 13.000 zitplaatsen bij.

Op het juiste spoor: 8 vragen over het 'Zwitsers model'

In een vorig artikel vertelden we jullie hoe de werkgroep Integrato heeft aangetoond dat het mogelijk is om het 'Zwitserse model' toe te passen op de Belgische spoorwegen. Wil je meer weten? We beantwoorden hieronder alvast 8 vragen! Integrato is een groep van burgers die het Zwitserse model heeft toegepast op de Belgische spoorwegen.

FBAA: 'Europees Parlement keurt eerste mobiliteitspakket goed'

Na drie jaar onderhandelen heeft het Europees Parlement op 8 juli definitief groen licht gegeven voor de invoering van het eerste mobiliteitspakket. Daardoor veranderen de regels voor rij- en rusttijden, detachering en toegang tot het beroep. De invoering van die nieuwe regels gebeurt gefaseerd.

Noord-Brabant test innovatieve fietsverlichting voor veilig gevoel

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Alphen-Chaam testen een innovatieve verlichting langs het fietspad van de N639. De nieuwe verlichting moet het gevoel van onveiligheid voor fietsers aanpakken, terwijl andere belangen niet in gevaar komen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid voor automobilisten, natuurbelangen en de vermindering van energieverbruik.

Ringtrambus even in problemen op rotonde

De Ringtrambus, die UZ Brussel via de Brusselse luchthaven met Vilvoorde verbindt, vindt nog niet op het hele parcours een eigen bedding. Op enkele punten op de route blijven er voorlopig nog hindernissen, zoals op de rotonde in de Medialaan in Vilvoorde. Daar reed de chauffeur zich korte tijd vast, maar kon na de nodige manoeuvres doorrijden.

Zo kan trein terrein op vliegtuig winnen - OV-Magazine

Om trein een goed alternatief te laten zijn voor het vliegtuig, kan veel bereikt worden met slimme ingrepen op korte termijn, constateren Barth Donners (Royal HaskoningDHV) en Hans Voerknecht (Een Nieuwe Kijk). Zij doen negen suggesties. De afgelopen maanden hebben we op hele andere manier naar de wereld om ons heen kunnen kijken.

Slim nadenken over parkeerbeleid, meer woningen en groen

Als gemeenten bij nieuwbouwplannen alternatieven voor autobezit bieden en een strenger parkeerbeleid voeren, zijn in stedelijke gebied minder parkeerplaatsen nodig en komt ruimte vrij om woningen te bouwen of om de openbare ruimte op een groene en kwalitatief hoogwaardige manier in te richten. Dit blijkt uit onderzoek van MuConsult en Rho in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Wie gebruikt vraaggestuurde deeldiensten? - OV-Magazine

María Alonso-González van het Smart Public Transport Lab van de TU Delft promoveert vandaag, donderdag 16 juli, op het onderwerp 'vraaggestuurde deelmobiliteitsdiensten vanuit een reizigersperspectief'. Dit proefschrift geeft inzicht in reizigersvoorkeuren voor deze diensten en maakt het mogelijk de vraag naar deze diensten te voorspellen.

Bus Rapid Transit (BRT) volgens KiM 'kansrijk concept voor hoogwaardig busvervoer'

Bus Rapid Transit (BRT) is een bussysteem waarbij met hoge frequentie en snelheid gereden wordt, dat betrouwbare reistijden combineert met hoge vervoerscapaciteit, dat comfort biedt, en goed herkenbaar is als hoogwaardig vervoerproduct. BRT-systemen zijn al enige jaren in gebruik (en in opmars) in Zuid-Amerika, maar zijn in Europa minder populair.

BRT: Aandachtspunten voor overheden en concessieverleners

BRT heeft voordelen ten opzichte van spoor: het is in principe voordeliger, robuuster, en kan hogere ritfrequenties bieden (prettig voor de reiziger). Maar er zijn ook nadelen: de maximumsnelheid op lange trajecten is op dit moment lager dan spoor kan bieden, en op zware verbindingen zorgt BRT voor meer hinder voor kruisend verkeer en vereist het meer stallingsruimte.

Camera controleert wagons op spooremplacement Moerdijk

Op spooremplacement Moerdijk is vorige week een smart camera in gebruik genomen die treinen bij aankomst controleert op afwijkingen. De proef is een samenwerking tussen ProRail, Havenbedrijf Moerdijk en de lokale goederenvervoerders. Voorheen werd deze controle om de zoveel minuten handmatig door de machinist gedaan.

ProRail verkent gezamenlijk afstemmen contracten met aannemer

ProRail bekijkt op dit moment of het mogelijk is om contracten voor spoorvernieuwing meer in gezamenlijkheid met aannemers op te stellen. De spoorbeheerder deed dit al samen met Strukton Rail bij de vervroegde spoorvernieuwing van de Schipholtunnel tijdens de coronacrisis.