Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

86.000 Vlamingen delen wagen

De Green Deal gedeelde mobiliteit loopt eind dit jaar af. Deze Green Deal, die in 2017 ondertekend werd door 106 bedrijven, gemeenten en organisaties (waaronder BBL), leverde al meer dan 600 acties op. De grote doelstelling van de Green Deal was om het aantal autodelers te laten toenemen van 25.000 in 2017 naar 80.000 in 2020.

Brussel Mobiliteit maakt fietsers en voetgangers zichtbaar in het verkeer

Met de kortere dagen en het sombere weer zijn de actieve weggebruikers minder goed zichtbaar in het verkeer. Zo stijgt tijdens de avondspits in het Brussels Gewest het aantal ongevallen met gewonden waar een voetganger bij betrokken is in de maanden oktober en november met 28%.

Brusselse tolheffing moet half miljard opleveren

Voor het binnenrijden van het Brussel Gewest moet vanaf 2022 op alle wegen een vast bedrag betaald worden per auto, aangevuld met een bedrag per kilometer. Deze stadstol moet een half miljard euro opbrengen. Dat blijkt uit documenten die de Belgische krant De Tijd heeft ingezien.

De Lijn blaast project met zelfrijdende bus af

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn was van plan volgend jaar tests met een zelfrijdende bus uit te gaan voeren in Antwerpen, Leuven, Mechelen en Genk. Het lijkt er - volgens het financiële dagblad De Tijd - op dat het OV-bedrijf dit ambitieuze project af gaat blazen.

(Nederlandse) Fietsers stoppen niet voor blinden die de straat willen oversteken

Uit onderzoek van bureau Kien in opdracht van de Oogvereniging, in het kader van de 50e 'Dag van de Witte Stok', blijkt dat 40 procent van de Nederlandse fietsers het oversteekgebaar met de witte stok niet herkent. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1100 fietsers.

(Nederlandse) Zorgen over agressie in trein en bus

De aanwezigheid van steekwapens in de trein en de toenemende agressie zijn alarmerend. Dat schrijven 650 handhavers van de NS in een brandbrief aan de directie, meldt Trouw. Dit soort wapens valt met name de laatste tijd regelmatig op de grond bij fouilleringen door handhavers van de NS, waarschuwt het dagelijks bestuur van de afdeling Veiligheid en Service (V&S).

Hoe BRT de bus weer sexy maakt

De autobus bestaat zo'n honderd jaar en dankzij Bus Rapid Transit (BRT) kan het systeem weer spannend en sexy worden, schrijft wetenschappelijk medewerker Jan-Jelle Witte van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Want BRT er liggen kansen op de ontbrekende schakels in het spoorsysteem. Nederland in de jaren 1920.

Wie financieert de zer emissie-bussen en bihorende laadinfrastructuur ?

In de drie concessies van de provincie Noord-Holland rijdt in 2021 gemiddeld 70 procent van de totale busvloot elektrisch. Maar die laatste 30 procent is het lastigste, vertelt beleidsadviseur Openbaar Vervoer Reinier Verkaik. "We moeten (ook landelijk) goed kijken naar de financiering van de bussen en laadinfra", stelt hij.

'Toekomstige mobiliteit vraagt omslag in denken en handelen'

Alleen het verbeteren van het bestaande mobiliteitssysteem is niet voldoende om de provincie Noord-Brabant de komende jaren bereikbaar te houden. De manier van vervoer moet de komende jaren drastisch veranderen. Dan denkt de provincie bijvoorbeeld aan slimme en gedeelde manieren van reizen of intelligente transportsystemen.

Met de Brenner Basis spoortunnel is Oostenrijk er nog niet om Tirol te ontlasten

De eerste vrachttreinen moeten over tien jaar rijden door het 55 kilometer lange Oostenrijkse prestige-project de Brenner Basis Tunnel (BBT). Het Alpenland kan de Brenner-route voor het vrachtverkeer door Tirol dan sterk ontlasten. Experts waarschuwen dat de tunnel niet genoeg is.

Eerste treinen met ERTMS Baseline 3 rijden vanaf 2021 in Noorwegen

Begin 2021 zijn de eerste treinen uitgerust met ERTMS Baseline 3 versie 2 klaar voor commercieel gebruik in Noorwegen. Dat verwacht algemeen directeur Rob Whyte van Alstom Nordics.