Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12 06/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 29/03/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Achter een betaalmuur…

Ontsporing passagierstrein Schotland eist drie levens

Bij de ontsporing van een passagierstrein in Schotland woensdagochtend zijn drie doden gevallen. Een machinist, conducteur en reiziger overleefden het ongeluk niet. De zes andere inzittenden zijn met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar. De trein van ScotRail was onderweg van Aberdeen naar Glasgow.

Minder treinen naar Belgische kust moet drukte voorkomen

Vanwege het zomerweer reizen ook in België veel mensen af naar de kust, maar toch zet spoorvervoerder NMBS komend weekend minder treinen in. Minder treinen betekent minder reizigers en daardoor ook minder strandgangers, is het idee.

Transdev verwelkomt eerste Parkshuttle 3.0

Het eerste voertuig van de derde generatie Parkshuttle is deze week gearriveerd in Capelle aan den IJssel. De vernieuwde ParkShuttles moeten uiteindelijk op de openbare weg gaan rijden, maar worden eerst nog uitgebreid getest. Het blijft onduidelijk wanneer de voertuigen in gebruik kunnen worden genomen door vervoerder Transdev.

Brussel akkoord met half miljard staatssteun Duits spoorvervoer

Duitsland mag het railgoederenvervoer tot een bedrag van een half miljard euro ondersteunen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag besloten. Het gaat daarbij om twee projecten die tot 2024 het vrachtvervoer over het spoor verder moeten ontwikkelen en innoveren. Ondermeer moeten nieuwe technologieën het railgoederenvervoer 'meer concurrerend' maken als transportmodaliteit vergeleken met het wegvervoer.

Wat ging er mis bij de ontsporing in het Schotse Stonehaven?

Een ernstige ontsporing in het noordoosten van Schotland heeft het leven gekost aan drie mensen en er vielen zes gewonden. De spoorlijn langs de oostkust van Schotland wordt geblokkeerd door de verwoeste reizigerstrein met motorwagens en rijtuigen verspreid over de sporen en het landschap.

" 's Zomers zijn kusttreinen normaal. Ook in coronatijden."

De laatste dagen is het aan de kust bon ton om de oorzaak van alle problemen bij de NMBS en de treinreizigers te leggen. Zij dragen nochtans niet de minste verantwoordelijkheid voor de rellen van afgelopen zaterdag op het strand in Blankenberge.

"Kust ze"

Na de gratis railpassen die elke Belg als coronamaatregel zou krijgen maar die werden aangekondigd nog voor iemand het nodig had gevonden met de NMBS te overleggen, hebben de voorbije weken een hoger niveau van steekvlampolitiek bereikt.

'Voorkom verrommeling van trottoir door wildgroei laadinfrastructuur'

Door de toename van het aantal elektrische auto's verschijnen laadpalen in allerlei soorten en vormen in het straatbeeld. Dit leidt tot verrommeling van de openbare ruimte, vindt het Eindhovense PvdA-gemeenteraadslid Arnold Raaijmakers. "We moeten goed oppassen dat we niet in iedere straat een veelheid aan verschillende laadpalen krijgen."

ProRail's Reinout Wissenburg: "Waar blijven Easytrain en Googletrain?"

"Klimaatverandering is een wake up call voor iedereen. Het is tijd dat het minder om winst en efficiency draait en meer om duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid." Aan het woord op de eigen website van de infrabeheerder is Reinout Wissenburg, manager strategische duurzaamheid bij ProRail.

'Kuchschermen' voor chauffeurs in trams en bussen moet voorin instappen (weer) mogelijk maken

Buschauffeurs en trambestuurders kunnen straks passagiers weer voorin laten instappen dankzij het aanbrengen van 'kuchschermen.' Dat bevestigt koepelorganisatie OV-NL na berichtgeving van De Telegraaf, AD en De Volkskrant. Op zich best merkwaardig dat pas nu deze oplossing in beeld komt.

'Perronverlenging simpele oplossing voor knelpunten dienstregeling'

NS wil begin volgende maand op drukke momenten de treinen verlengen op twee trajecten. Omdat niet alle perrons daar lang genoeg voor zijn, is geschoven in de dienstregeling en perronopstelling. Dit leidt tot onnodige knelpunten voor reizigers. Deze kunnen echter eenvoudig worden voorkomen door enkele perrons op Rotterdam Centraal en Almere Buiten te verlengen.

Taxiondernemers vangen bot in rechtszaak tegen Tesla

Vier zelfstandig taxiondernemers die ontevreden zijn over de Tesla's waarin ze vanaf Schiphol taxivervoer verzorgen, staan met lege handen na een rechtszaak tegen de producent van elektrische auto's. Volgens de rechter hebben ze namelijk geen koopovereenkomst met Tesla gesloten, maar met een externe financier die niet bij deze rechtszaak betrokken was.

"Reclamezuilen langs wegen leiden automobilisten af"

De reclameborden en -zuilen langs snelwegen of provinciale wegen vormen een te grote afleiding voor automobilisten. Afleiding in het verkeer zorgt voor ongelukken. Er moet dan ook een verbod komen op deze objecten, vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS).

VerkeersNet Journaal:

Het aantal verkeersdoden onder fietsers daalt verhou-dingsgewijs maar heel langzaam. Hoe komt dit ? Maar nog veel belangrijker: Wat doen we er tegen ?

Verder ook nog: Hoe stimuleren we toeristen om de auto bij hun hotel of vakantiehuisje te laten staan ?


Tot dusver huldigden we voor deze portaalsite het principe om enkel maar verwijzingen op te nemen naar teksten die vrij toegankelijk zijn.

De beslissing van de Nederlandse uitgeverij “Pro Media Group” om haar zeer interessante website “SpoorPro” achter een betaalmuur te plaatsen, heeft ons echter het geweer van schouder doen veranderen.

Opdat de lezer ook op de hoogte zou blijven van wat deze interessante website te bieden heeft, is deze nieuwe rubriek gecreëerd en worden de interessante teksten uit onder meer deze website, hierna geplaatst.

Meteen opent dit ook mogelijkheden om verwijzingen te brengen naar andere websites die hun teksten achter een betaalmuur plaatsen.

Column: ERTMS, Waarom eigenlijk?

Waarom gaan we in Nederland zoveel geld uitgeven om een goed werkend beveiligingssysteem te vervangen? En waarom gaan we 17.000 spoormedewerkers lastig vallen met een nieuwe manier van werken terwijl we dagelijks meer dan een miljoen reizigers vervoeren met de beste punctualiteitscijfers?

'Groene en autonome binnenvaart heeft hulp overheid nodig'

De binnenvaartsector moet groen en autonoom worden. Maar voor zo'n toekomstbestendige sector is wel hulp nodig vanuit de overheid, ook vanuit Brussel. Dat betoogt VVD-Europarlementariër en Transportcommissielid Caroline Nagtegaal - van Doorn in onderstaand opiniestuk. De binnenvaart staat aan de vooravond van een aantal ingrijpende veranderingen, voortgedreven door technologische ontwikkeling en verduurzaming.

Zes Duitse en Oostenrijkse OV-bedrijven starten gezamenlijk 'Tram-Train', een mega-aanbesteding voor regionale lightrail

Samen met de Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV) hebben Duitse en Oostenrijkse OV-bedrijven de 'Tram-Train' van de toekomst bepaald, aldus de Duitse OV-organisatie. Deze aanbesteding moet het aloude regionale lightrail-succesverhaal van Karlsruhe niet alleen in Karlsruhe, maar ook in andere regio's in beide landen voortzetten.

Italiaanse HSTs voor Trenitalia in Spanje

De Italiaanse staatsspoorwegmaatschappij Trenitalia gaat met 23 hogesnelheidstreinen (HST) rijden op het Spaanse hogesnelheidsnet. Treinenbouwers Hitachi Rail, het voormalige AnsaldoBreda, en Bombardier Transportation sloten een contract met Trenitalia voor de levering van 23 hogesnelheidstreinen (HST) van het type Zefiro. De nieuwe treinen zijn ontworpen voor snelheden tot 360 km/u en worden ingezet op het hogesnelheidsnet van het Iberische schiereiland.

Halfjaarcijfers NS: 185 miljoen euro verlies, terugkeer forens noodzakelijk

NS heeft in de eerste zes maanden van 2020 een verlies geleden van 185 miljoen euro. Zonder financiële steunmaatregelen vanuit de overheid had de forse daling in reizigersaantallen geleid tot een min van bijna 1,1 miljard euro. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van de spoorvervoerder. Het is de eerste keer in jaren dat NS verlies rapporteert.

DB somber over herstel bij railgoederenvervoer

Deutsche Bahn (DB) verwacht dat het Europese railgoederenvervoer bij dochter DB Cargo dit jaar met zeker 10% zal afnemen. Die krimp komt bovenop de teruggang van het aanbod van 2019 van 3,2%. De omzet uit het landvervoer zal tevens met 10% afnemen, aldus de directie.