Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

NMBS-medewerkers begroeten reizigers in hun nieuw uniform

Vanaf vandaag dragen de meer dan 4.000 trein- en stationsmedewerkers van NMBS hun nieuwe - blauwe - uniform. Dat moet professioneel en tijdloos ogen, en vooral praktisch zijn voor de medewerkers en duidelijk herkenbaar voor de treinreizigers. De omstandigheden vereisen dat het nieuwe uniform nu wordt aangevuld met een bijpassend donkerblauw mondmasker.

Ann Schoubs volgt Roger Kesteloot op als directeur-generaal van De Lijn

De Vlaamse regering draagt Ann Schoubs voor als nieuwe directeur-generaal van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. Roger Kesteloot maakte eind mei bekend zijn mandaat van directeur-generaal voortijdig te willen beëindigen. Ann Schoubs zal Roger Kesteloot op 1 januari 2021 opvolgen.

NMBS antwoordt op ingebrekestelling rolstoelontoegankelijkheid

De NMBS heeft op 12 oktober ll. geantwoord op de ingebrekestelling die ze begin september ontving van de vzw LAW (Legal Action for people in a Wheelchair) uit Evergem. In naam van 28 verenigingen is deze vzw namelijk van mening dat zowel Infrastructuurbeheerder Infrabel als spoorwegexploitant sinds de ratificatie van het verdrag van de Verenigde Naties dd.

Oudste Antwerpse trams reeds 60 jaren op de sporen

In Antwerpen 'vieren' tramliefhebbers dezer dagen een merkwaardige verjaardag. De stad aan de Schelde heeft namelijk de twijfelachtige eer het oudste trammaterieel ter wereld in de geregelde dienst in te zetten. Nadat op 3 oktober 1960 de 'PCC-tram' met nummer 2000 werd geleverd was het op 8 november van hetzelfde jaar de beurt aan tram 2001.

NMBS krijgt Europese subsidie voor upgrade ETCS niveau

Het waarborgen van de veiligheid van haar reizigers is een van de belangrijkste bekommernissen van NMBS. Zij zet dan ook de installatie en upgrade van het Europese veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System) op haar treinen voort. Dit is een automatisch beveiligingssysteem voor treinen d

In 2021 geen Nederlands papieren spoorboekje

Het papieren spoorboekje dat Rover en Treinreiziger.nl ieder jaar op de markt brengen, zal dit jaar vanwege de coronacrisis niet kunnen verschijnen. De partijen hopen volgend jaar het papieren boekje wel weer te kunnen uitbrengen. Sinds 2013 brengen Rover en Treinreiziger.nl het papieren spoorboekje naar de boekhandel, nadat NS hier in 2010 mee gestopt was.

Hoe krijg je de snelle speed pedelec veilig in drukke gebieden?

Speed pedelecs behalen hoge snelheden, ook in gebieden waar het verkeer minder overzichtelijk is en een lagere snelheid gewenst is. Hoe krijg je al die snelle voertuigen veilig van snelfietsroutes tussen steden naar drukke dorpskernen, binnensteden of bij schoolstraten? GoinGDutch heeft een oplossing daarvoor met een automatische snelheidsregulering in vastgestelde, drukke gebieden.

'Spoorsector kan hergebruik afgeschreven materialen veel breder toepassen'

De spoorsector kan de komende jaren verdergaande stappen maken om afgeschreven spoorwegmaterialen een nieuwe bestemming te geven. Dat zegt Akkie Stomphorst, focusmanager hergebruik en recycling bij Voestalpine Railpro in een videoreportage van SpoorProTV. Hij roept de branche op om dit gezamenlijk op "een veel bredere manier toe te gaan passen".

Waarom is een van de bijnamen van Joe Biden 'Amtrak Joe'?

Waarom is de railsector in de VS zo geïnteresseerd in Joe Biden? Eén van de bijnamen van de net verkozen president van de Verenigde Staten is immers 'Amtrak Joe', aldus Railway News, naar het bedrijf (Amtrak) dat in de VS de langeafstandstreinen laat rijden.

Proefproject met microhubs in zoektocht naar duurzamere toekomst voor het aan huis leveren van pakjes

Terwijl de e-commerce mede door de corona-crisis, gouden tijden beleeft, staat de sector die de online bestelde goederen aan huis moet leveren, onder grote druk. Enerzijds is er de kritiek dat de vele bestelbusjes die nodig zijn om die pakjes tot bij ons thuis te brengen, weinig milieuvriendelijk zijn (elektrische voertuigen zijn hier nog zeldzaam).

Nieuws

Meer luchtverversing in Mercedes- en Setra-bussen dankzij nieuw filter

De Duitse busfabrikant Daimler Buses ontwikkelt een nieuw type actieve filter voor meer luchtverversing in stadsbussen van Mercedes-Benz en Setra. Hiermee wordt tot 99 procent van de aerosolen uit de lucht gefilterd, waarmee bescherming tegen het coronavirus nog eens wordt vergroot in de voertuigen.

NS vraagt reizigers zich aan te melden voor treinrit

Spoorvervoerder NS stelt de service waarbij reizigers hun reis vooraf kunnen aanmelden vanaf woensdag beschikbaar voor alle treinritten. De zogeheten Treinwijzer werd afgelopen maanden al getest op het traject Amsterdam-Zandvoort en wanneer reizigers een fiets meenemen. De aanmeldservice moet reizigers helpen om grote drukte te mijden.

Proef in Utrecht met elektrische deelbakfietsen

In Utrecht start komend voorjaar een tweejarige proef met elektrische deelbakfietsen. Volgens de stad is dit een duurzaam en gezond alternatief voor korte autoritten. Bovendien is deze proef gekoppeld aan een onderzoek dat inzicht moet geven in de potentie van de e-deelbakfiets in het verduurzamen van het vervoer in Utrecht.

IJsselstein wil autovrije woonwijk realiseren

De gemeente IJsselstein heeft plannen om de nieuwe woonwijk Paardenveld-Noord autovrij te maken. Inwoners of bezoekers van de wijk kunnen hun auto parkeren bij de zogenaamde Mobiliteitshub, één centrale plaats op korte loopafstand van de woningen. Voor de bereikbaarheid is de wijk goed aangesloten op openbaar vervoer en op snelfietsroutes naar Utrecht en Nieuwegein.

Nederlandse gerecht speurt met slimme camera's naar appende automobilist

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat met slimme camera's handhaven op het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Wanneer deze camera's een overtreding ontdekken, wordt die automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat kan een boete opleveren van 240 euro.

'Toepassing geokunststoffen vermindert verzakkingen in de spoorbaan'

De toepassing van geokunststoffen kan helpen om specifieke problemen in de spoorligging aan te pakken. Daardoor is minder vaak spooronderhoud nodig op plekken waar bijvoorbeeld spoorverzakkingen vaak voorkomen. Hierover vertelt productmanager Stef Koelemeijer van ETS Spoor. "Geokunststof is een verzamelnaam voor verschillende soorten producten. We doelen hiermee met name op geotextiel, geogrid en geocomposiet.

Varen vrachtschepen straks op kernenergie uit thorium?

Een groep bedrijven werkt aan techniek die vrachtschepen op kernenergie kan laten draaien. Het Britse Core Power ontwikkelde een gesmoltenzoutreactor die als accu kan dienen voor elektrische schepen, of duurzamer scheepsbrandstof kan produceren. Bill Gates investeerde eerder in een van de partners in dit project, dat moet helpen met de verduurzaming van grote schepen.

De toekomst van de scheepvaart: nieuwe brandstoffen vragen om transitie in de haven

Met een goederenoverslag van 100 miljoen ton per jaar behoort de Amsterdamse haven tot één van de vijf drukste zeehavens van West-Europa. Niet gek dus dat het havengebied een sleutelrol speelt in de energietransitie. Port of Amsterdam wil in 2030 bij de top van Europa's duurzame havens horen.