Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Mobiliteit in Brussel: 1 op 2 woon- werkverplaatsingen met openbaar vervoer

Op de momenten dat we in 2020 toch naar het werk gingen, gebeurde dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in haast één op de twee gevallen met het openbaar vervoer. Brussel laat daarmee een heel ander mobiliteitsbeeld zien dan andere plaatsen in België.

Duitse streekbus met zwaailicht en sirene ondersteunt hulpdiensten

In de Duitse stad Bad Belzig, ten zuidwesten van Berlijn, rijdt een wel heel bijzondere streekbus in de dienstregeling. Het voertuig is namelijk uitgerust met zwaailichten en een sirene en wordt ingezet als 'reddingsbus' om hulpdiensten te ondersteunen bij ongelukken of brand.

Bouwt Alstom-site in Brugge straks ook elektrische bussen?

Op 29 januari van dit jaar (2021) kocht constructeur Alstom de activiteiten van Bombardier Transportation over. Daaronder ook de activiteiten van de voormalige BN-vestiging in Brugge. Waar de Brugse fabriek in het verleden enkel trein- en tramstellen bouwde, sluit Alstom als nieuwe eigenaar van de site, niet uit dat het daar in de toekomst ook de vol-elektrische batterijbus APTIS gaat bouwen.

data-card-type="article">

Futuristisch ogende e-bus 'APTIS' toert van 13/03 tot 07/04 door Vlaanderen

In de loop van vandaag (12/03/2021) komt vanuit Straatsburg een exemplaar van de futuristisch ogende e-bus APTIS van constructeur Alstom aan in de stelplaats van busexploitant De Decker - Van Riet in Londerzeel. Vanaf morgen 13/04 toert hij dan door Vlaanderen om verschillende particuliere busbedrijven te laten kennis maken met het paradepaardje waarmee de transportconstructeur Alstom-zich ook op de busmarkt waagt.

Vier miljoen voor bouw waterstofschip

Minister Van Nieuwenhuizen trekt 4 miljoen euro uit voor de bouw, ontwikkeling en het in de vaart brengen van het eerste binnenvaartvrachtschip in Nederland dat wordt aangedreven door waterstof. Door de bouw van het waterstofschip te ondersteunen, wil Van Nieuwenhuizen verduurzaming van de binnenvaart een stimuleren.

Naar een efficiëntere elektrische bus met hulp uit de luchtvaartindustrie

Hoe ontwikkel je een zo licht mogelijke bus? Daar draaide het om bij de Ebusco 3.0, die later dit jaar in Duitsland voor het eerst in de dienstregeling wordt opgenomen. De elektrische bus is een derde lichter dan zijn voorganger, omdat de body is gemaakt van composieten.

Canadese Metrolinx niet langer geïnteresseerd in waterstoftreinen

De Canadese vervoermaatschappij Metrolinx ziet af van waterstoftreinen voor de modernisering van haar transportnet. Ze is van mening dat ze met de waterstoftechnologie voor haar treinen niet de gewenste doelstellingen zou bereiken. Dat meldt de International Railway Gazette.

De nacht wacht

Van in het begin al is de pandemie één grote stresstest voor de individuele vrijheden en rechten van mensen. Of preciezer: van mensen in het Westen. In Azië was ze dat veel minder. Daar ligt de klemtoon sowieso al veel meer op het belang van de groep dan op het belang van het individu.

Opmerkelijk commentaar: Coronacrisis is niet alleen negatief, want heeft ons anders leren denken over mobiliteit

"Een paar van de vele ingrijpende gevolgen van de coronapandemie kwamen eergisteren naar buiten," schreef het Friesch Dagblad in een commntaar. "Een ervan was dat de verkoop van brandstof voor het wegvervoer vorig jaar als gevolg van de coronacrisis gezakt is naar het laagste niveau sinds 1989.

Zo worden woonbuurten ook leefbuurten

Waar woonbuurten leefbuurten worden, is het leven een stuk aantrekkelijker en socialer. - © Scott Webb Waar woonbuurten leefbuurten worden, is het leven een stuk aantrekkelijker en socialer. - © Scott Webb Team Vlaams Bouwmeester en Fietsberaad Vlaanderen lanceren de oproep 'Leefbuurten'. Doel?

Waarom biobrandstof geen oplossing is voor het klimaat

Wil je meer doen? Ik doe mee × Onze overheid krikt het gebruik van biobrandstoffen op in haar strijd voor de bescherming van ons klimaat. Absurd, want een toename in biobrandstof leidt tot meer ontbossing, schendingen van mensenrechten en bedreigt de voedselzekerheid.

Mobility as a Service (MaaS) nog volop in ontwikkeling - ACM positief maar blijft aandacht houden voor knelpunten

Mobility as a Service (MaaS) staat voor diensten die het mogelijk maken voor reizigers om een reis van deur tot deur te plannen, boeken en betalen. Om deze diensten aan te kunnen bieden is het nodig dat OV-bedrijven toegang verlenen tot hun OV-diensten aan MaaS-aanbieders.

Nieuws

Miljarden nodig voor fietsinvesteringen in Nederland

Voor investeringen in fietsinfrastructuur en fietsstimuleringsmaatregelen op de korte en lange termijn zijn de komende jaren miljarden euro's nodig. Op die manier kunnen de kansen van de fiets volledig benut worden en het vermindert de druk op het bestaande fietsnetwerk.

In Nederland van 800 naar 1.800 slimme verkeerslichten

Het aantal slimme verkeerslichten op straat moet de komende jaren meer dan verdubbelen. Dat is de wens van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Als eerste zal dit ten goede komen aan de ambulancesector, die hierdoor bij gebruik van zwaailicht en sirene altijd groen licht krijgt.

Evaluatie tapers A12 voor nieuwe vorm van samenvoegen snelwegen

Adviesbureau Goudappel heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de 'tapers' op de A12 ter hoogte van knooppunten Grijsoord en Waterberg te evalueren. Tapers - ofwel tapersamenvoegingen - zijn een bijzondere vorm van samenvoegingen op autosnelwegen. Het kenmerk van een tapersamenvoeging is dat de linkerrijstrook van de rechterrijbaan wigvormig versmalt en uiteindelijk ophoudt tussen twee andere rijstroken in.

Europarlement kleedt CO2 grensheffing uit na industrielobby

Het Europees Parlement stemde in met een afgezwakt voorstel voor een CO2 grensheffing. De heffing moet oneerlijke concurrentie voorkomen met bedrijven buiten de EU als binnen de EU stevig klimaatbeleid gevoerd wordt. Het oorspronkelijke voorstel riep op om de gratis uitstootrechten voor de Europese industrie af te bouwen.