Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Busvervoer staat op de helling in Pajottenland en Zennevallei

Negen schepenen (wethouders) van mobiliteit uit het Pajottenland en de Zennevallei vlakbij Brussel, trekken, aldus webkrant Persinfo, over de partijgrenzen heen aan de alarmbel. Ze vrezen dat door de hervorming van het openbaar vervoer vanaf 1 januari 2022 het aanbod sterk dreigt te verschralen, waardoor heel wat jongeren, senioren, kansarmen en pendelaars mogelijk in de kou komen te staan.Dat scenario dreigt vanaf 2022 voor duizenden inwoners in het Pajottenland en de Zennevallei.

Nieuwe treindienst stap vooruit maar het werk is nog lang niet af

Volgende zondag gaat de nieuwe dienstregeling van de NMBS van start, met de opening van een nieuw station in Anderlecht, de uitbreiding van het S-aanbod rond Antwerpen en een nieuwe IC-trein Brussel-Kortrijk. Dat zijn welkome verbeteringen maar het werk is nog niet af om van het spoor de ruggengraat van een sterk openbaar vervoer te maken.

De Lijn aan de slag met resultaten benchmark

De Lijn is verheugd dat de Vlaamse Regering gisteren beslist heeft om de Lijn ook de volgende 5/10 jaar als interne operator aan te duiden. Voorafgaand aan deze beslissing werd De Lijn de voorbije maanden vergeleken met 10 Europese bedrijven, waarvan velen binnen de openbaar vervoersector als rolmo

Minister Peeters komt zelf met voorontwerp van decreet om dienstverlening De Lijn bij stakingen te regelen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters legt een voorontwerp van decreet rond de continuïteit van de dienstverlening van De Lijn in geval van staking op de regeringstafel. Minister Peeters wil dat er bij stakingen een aangepast vervoersaanbod wordt voorzien met alle beschikbare medewerkers die ervoor kiezen om op die dag te werken en niet te staken.

Twee elektrische Keolis-bussen in privé-shuttledienst voor forenzen Zuiderpoort kantoorcomplex in Gent

Zuiderpoort en Keolis Belgium leggen twee elektrische bussen in voor het Zuiderpoort kantoorcomplex in Gent. Het zijn de eerste 100 % elektrische bussen die ingezet worden voor een privéshuttledienst. Vanaf 7 december kunnen de pendelaars op weekdagen gebruik maken van de elektrische dienst.

TEE 2.0: Europese nachttreinen (opnieuw) aangekondigd

Duitsland, maar ook Zwitserland en Oostenrijk hebben dinsdag met veel euforie plannen voor de Trans-Europ-Express 2.0 aangekondigd. Maar wie de plannen goed bekijkt ziet vooral nachttreinen die al eerder zijn aangekondigd. Zo werd de nachttrein Amsterdam - Zürich opnieuw aangekondigd, net als de nachttrein Zürich - Barcelona en Zürich - Rome.

Betekenen de EU-klimaatplannen het einde van het touringcarvervoer op middellange afstand?

Eerder deze week luidde vooral de Duitse bus- en touringcarorganisatie bdo de noodklok over de mogelijke verdwijning van de touringcarritten op middellange afstand (tot 500 km). Het gaat hierbij om toeristisch reisverkeer, maar ook om lijndiensten als FlixBus.

Zijn er voldoende slaaprijtuigen voor de vier nieuwe Nightjet-lijnen? Regiojet laat zelf al nachttreinen rijden.

Gisteren hebben vier spoorwegmaatschappijen (DB, SNCF, ÖBB en SBB) de uitbouw van het nachtlijnennet met vier lijnen aangekondigd. De voor grensoverschrijdende spoorverbindingen relatief 'snelle' timing daarvan (vanaf 2021 tot 2024) heeft deels te maken met een gebrek aan moderne slaaprijtuigen op de spoormarkt.

"Schoolstraten zijn trendsetter voor een gezondere woonomgeving"

BERCHEM, 3 december 2020 - Recent onderzoek wijst uit dat het vermijden van auto's aan schoolpoorten een grote impact heeft op de luchtkwaliteit in de omgeving en op de gezondheid van kinderen. Dat concludeert de Partnerorganisatie Milieugezondheidszorg van de Vlaamse overheid na metingen in schoolstraten.

Spoor aanbesteden of gunnen aan NS? Elf vooroordelen over marktwerking

Het is altijd een gevoelig onderwerp: Moet het spoor worden aanbesteed? Of kunnen we het beste het hoofdrailnet gunnen aan NS? Veel reizigers spreken zich uit voor direct gunnen. De privatisering van NS is de moeder van al het kwaad, stelde Jan Timmer als voormalig president-commissaris van het spoorbedrijf zelfs.

Elektrische bus in Zwolle wordt (tijdelijk) opgeladen met dieselgeneratoren

In de regio IJssel-Vecht worden vanaf zondag 246 elektrische bussen ingezet. Vervoerder Keolis is enthousiast. "Dat is het grootste aantal elektrische bussen in één regio in Europa" aldus de vervoerder in een persbericht. Maar er is wel één belangrijk detail: in Zwolle zijn er dieselgeneratoren nodig om de elektrische bussen te kunnen laten opladen.

Dienstregeling 2021: wat wijzigt in er in Europa?

Komende zondag, 13 december, gaat de nieuwe dienstregeling in. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Op het Nederlandse spoor zijn er nauwelijks wijzigingen. Maar in andere landen zijn er meer wijzigingen. De belangrijkste wijzigingen van Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op een rij.

BOB-campagne met mondmasker

Ondanks COVID-19 start vandaag de nieuwe BOB-campagne. De campagne vraagt aan bestuurders om het veilig te houden en knipoogt met het beeld van een mondmasker naar de geldende gezondheidsvoorschriften. Tegelijk herinnert het de weggebruikers aan het probleem van alcohol in het verkeer. Alcohol achter het stuur is en blijft levensgevaarlijk.

'Rekeningrijden': what's in a name?

Het verhaal werd deze week nog eens opgerakeld door Geert Van der Speeten in De Standaard: hoe het kunstwerk 'Fettecke' van Joseph Beuys door een overijverige poetsvrouw per ongeluk werd opgeruimd. De dame had het voor vuil aanzien. Te harer verdediging dient opgemerkt dat ze, anders dan Van der Speeten beweert, geen vrouw was maar...

Grote onderwerpen van Jacques Chirac

Op zaterdag 20 mei 2006 huldigde Jacques Chirac, de toenmalige president van Frankrijk, met een mooie toespraak de nieuwe tram van de stad Mulhouse in. Eigenlijk had de tram een week eerder moeten worden ingehuldigd, maar de president had het ...