Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

MoveSafe-app helpt te drukke treinen te vermijden

NMBS lanceert vandaag (9 september 2020) haar nieuwe MoveSafe-app die reizigers informeert over de verwachte bezettingsgraad in haar treinen. Deze informatie biedt reizigers de mogelijkheid een trein te nemen in functie van de drukte. De app moet mee zorgen voor een betere spreiding van de reizigers

Hello Belgium Railpass: na 1 week 1,5 miljoen aanvragen

Eén week na de lancering hebben al meer dan 1,5 miljoen mensen de 'Hello Belgium Railpass' aangevraagd, de gratis twaalfrittenkaart voor de trein. Deze kan nog tot 30 september worden aangevraagd via de website hello-belgium.be . Alle inwoners van België ouder dan 12 jaar kunnen de gratis Railpass aanvragen.

Stijgende agressie tegen fietsers.

Wie de persartikelen gisteren en vandaag zag, weet waarover het gaat (zie o.a. de artikels op VRT en De Standaard). In Brussel zijn de laatste dagen enkele frappante gevallen van agressie tegen fietsers aan het licht gekomen. We weten dat dit niet enkel een Brussels fenomeen is.

Reizigersbond stelt Gents stadsbestuur voor om de P&R-busjes als wijkbusjes te gebruiken

Donderdag bespreekt een gemeenteraadscommissie van de Stad Gent het OV-plan van De Lijn. In mei vroegen de fracties aan het schepencollege om oplossingen te zoeken voor de bushaltes die zullen wegvallen.

Avondlessen tot 22 uur: geraken studenten nog thuis?

Universiteiten en hogescholen gaan meer colleges geven tijdens het weekend en 's avonds, om het risico op coronabesmettingen te verminderen. Wie nadien met trein, tram of bus naar huis moet, dreigt dan uit de boot te vallen. Reizigersorganisatie TreinTramBus juicht toe dat hogeschool- en universiteitsstudenten college- en practicumzalen weer op een corona-veilige manier zullen kunnen bezoeken.

Fiets wint sterk aan populariteit bij scholieren

Uit een enquête van VAB blijkt dat de meerderheid van de scholieren uit het secundair onderwijs vandaag met de fiets naar school gaat. Eén op de drie ruilde bus, trein of tram in voor het stalen ros. Voor het uitbreken van de pandemie ging zowat de helft van de middelbarescholieren met het openbaar vervoer naar school.

Boek: 'Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst'

Het uitgangspunt van haar boek 'Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst' is de klimaatverandering, die is niet meer te ontkennen zegt Cathy Macharis

Treinen en perrons onvoldoende toegankelijk voor rolstoelen: 28 organisaties stellen NMBS en Infrabel in gebreke

28 organisaties hebben op 3 september de NMBS en Infrabel in gebreke gesteld omdat die er na 14 jaar nog niet in zijn geslaagd om hun treinen en perrons vlot toegankelijk te maken voor personen met een rolstoel. Het verdrag van de Verenigde Naties dd.

"Hoe krijg je grip op veranderingen in mobiliteit?"

Het belang en de impact van mobiliteit zijn in deze coronacrisis heel duidelijk geworden. Voor de crisis was al een kentering zichtbaar in de invulling van onze mobiliteit. Deelmobiliteit, MaaS, zelfrijdende voertuigen en elektrificatie van het wagenpark zijn enkele veelgehoorde onderdelen van een transitie, waar we middenin zitten.

Vanaf december 2021 rijden er opnieuw nachtreinen tussen Parijs en Nice en Parijs en Hendaye

Op de trajecten Parijs-Nice en Parijs-Hendaye rijden er vanaf december 2021 weer nachttreinen. Ook de nationale Franse spoorwegmaatschappij SNCF lijkt dus zijn geloof in de nachttrein te hebben teruggevonden. Of toch minstens de Franse minister van Vervoer. Nu rijden er in Frankrijk enkel nachttreinen tussen Parijs en Briançon en tussen Parijs en Rodez.

Reeks stroompannes zorgt voor nachtmerrie bij 2.500 TGV-reizigers

En reeks incidenten met de stroomvoorziening zorgde in de vooravond in de omgeving van het Franse Dax voor zoveel problemen dat sommige TGV-reizigers bijna een etmaal onderweg waren in plaats van nog geen vijf uur. De 2.500 reizigers van in totaal vier TGV's ondervonden de meeste hinder.

Zwitserse Cereni basistunnel maakt treintraject Zürich - Milaan 45 minuten sneller

Op vrijdag 4 september ll. werd de 15,4 km lange Cereni basistunnel tussen de Zwitserse plaatsjes Camorino en Vezia plechtig geopend en in gebruik genomen en maakt deel uit van een totaal vernieuwde Noord-Zuidspoorcorridor die na 28 jaar is voltooid.

Oostenrijk test waterstoftrein in bergvalleien

In het streven om tegen 2030 volledig koolstofneutraal te zijn, testten de Oostenrijkse staatsspoorwegen (ÖBB) eerder al met succes het prototype van een batterijtrein uit tijdens de normale dienst. Nu wordt, eveneens bij wijze van test, vanaf morgen 12/09/2020, gedurende tien weken een tweeledige waterstoftrein Coradia iLint van Alstom ingezet in de normale dienst.

Onderzoek DB: reizen per trein is veilig (ondanks corona)

10 sep 2020 15:33 De Duitse Spoorwegen - Deutsche Bahn - stelt dat reizen per trein veilig is. Het Duitse spoorbedrijf heeft 1100 spoormedewerkers laten testen op antistoffen van het coronavirus. Aan de hand van de resultaten stellen de Duitsers dat reizen per trein veilig is. Dat meldt het Duitse Tagesschau.

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met het Europese vasteland moet verbinden. Er wordt nu een vervoerder gezocht om de nachttreinen te exploiteren. Het gaat om internationale nachttreinen die vanuit Stockholm en Malmö via Kopenhagen naar de Duits-Deense grens rijden.

Onderzoek: 'oudere fietser vaakst betrokken bij ongevallen zonder derden'

Vooral ouderen blijken een kwetsbare groep in het langzaam verkeer. Zij raken het vaakste betrokken bij ongelukken met fietsers, voetgangers of snor- en bromfietsers en lopen dikwijls ernstige letsels op die om medische hulp vragen. Verder blijkt dat bij veel ongevallen met langzaam verkeer geen andere verkeersdeelnemer betrokken is.

'Felle LED-reclames zijn risico voor verkeersveiligheid'

Een reclamebord met bewegende beelden op een drukke kruising of voor een zebrapad. Of een reclamebord met fel LED-licht vlak achter een verkeerslicht. Dit is hinderlijk, leidt af van de rijtaak en het is dus verkeersonveilig, denkt Frank Aalbers, verkeerskundige en verkeersveiligheidsadviseur bij Goudappel Coffeng.

'Overheid moet burgers veel meer betrekken bij omslag naar duurzaamheid'

De overheid schiet tekort in het betrekken van burgers bij het tegengaan van klimaatverandering, beheer van de openbare ruimte en behoud van biodiversiteit. Dat constateert het PBL met zijn tweejaarlijkse rapport 'Balans van de Leefomgeving'.

Trekken we na corona een sprintje in ons fiets- en voetgangersbeleid?

Over de invulling van de publieke ruimte werd de laatste maanden heel wat gediscussieerd. Reden? Door de lockdown, anderhalvemeterregel en onze nood aan frisse buitenlucht, fietsten en wandelden we erop los en schoven we de auto vaker aan de kant. En wat blijkt? Niemand heeft zin om afscheid te nemen van die gezonde lucht en veiligere routes.

Klachten in Groningen over trillingen door elektrische bussen

De gemeente Groningen doet onderzoek naar overlast door trillingen langs drukke buslijnen. Omwonenden ervaren hinder sinds er met gelede elektrische bussen wordt gereden. De trillingen ontstaan omdat de voertuigen door het gewicht van de accu's veel zwaarder zijn dan hun voorgangers, zegt projectmanager Herman Lubbers tegen Dagblad van het Noorden.

Vlaanderen trekt 12,5 miljoen euro uit om bus- en touringcarbedrijven in te zetten voor schoolvervoer

De branchevereniging van de Belgische bus- en autocarondernemers FBAA hoefde het aanbod in de afgelopen maar één keer te herhalen, voordat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters besliste om 12,5 miljoen euro te reserveren voor de inzet van bus- en touringcarbedrijven tijdens de schoolspitsen: "We moeten komen tot een betere spreiding van reizigers tijdens piekmomenten en dat kan door het inzetten van bus- en autocarbedrijven op lijnen die te kampen hebben met te drukke ritten."

Achter de betaalmuur…

Belgische regeling havenarbeid nog altijd in strijd met Europees recht

De Belgische wetgeving over havenarbeid nog altijd in strijd met Europees Recht. Dat advies heeft Manuel Campos Sánchez-Bordona, advocaat-generaal bij het Hof van Justitie, geschreven aan de rechters. Dit is nog geen vonnis, maar doorgaans volgt de rechtbank het advies van de advocaat-generaal.

Bond Beter Leefmilieu pleit ervoor om de langeafstandstrein de sporen te geven

Alleen al van België naar Berlijn zijn er tijdens een willekeurige week al 49 vluchten. Met de trein doe je er hooguit 7 uur over. Wie had het niet, tijdens de maanden van lockdown: het verlangen om er even tussenuit te knijpen. Maar hoe reizen we tijdens en na corona?