Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Laatste update: 11/10/2020

NMBS werkt aan autonoom toegankelijke dubbeldekstreinen

NMBS wil dat reizigers met een beperkte mobiliteit maximaal autonoom de trein kunnen nemen. Dat principe staat centraal in het nieuwe toegankelijkheidsbeleid van NMBS, dat uniforme perronhoogtes en instapdeuren op dezelfde hoogte impliceert. In dat kader besliste NMBS dat alle perrons 76 centimeter hoog moeten worden en dat alle nieuwe bestellingen van treinmaterieel een instaphoogte op die hoogte moeten krijgen.

TreinTramBus vraagt oplossing voor treinpassen in scholen

Heel wat scholen hadden tijdens de eerste maanden van het schooljaar 2019-2020 bij de NMBS een reeks Go- en Rail-Passen gekocht met het oog op klasexcursies in de tweede helft van het schooljaar. Door de lockdown van maart en de daaropvolgende voorzichtige heropstart konden ze die passen toen niet meer gebruiken.

Vanaf 2022 vervoert De Lijn met nieuw net op kruissnelheid 7,2 % meer reizigers

Het nieuwe kernnet en het aanvullend net dat De Lijn in het kader van basisbereikbaarheid uitrolt vanaf 1 januari 2022 zal, eens op kruissnelheid globaal genomen 7,2 % meer reizigers aantrekken. Dat blijkt uit de berekeningen van De Lijn die vandaag aan de raad van bestuur werden toegelicht. De raa

"Inland Container Yard" concept moet modal shift containers versnellen

(PERSBERICHT) Inland Container Yard-concept - Multimodaal.Vlaanderen(*) lanceert een nieuwe community die expediteurs, verladers en rederijen samenbrengt rond het Inland Container Yard (ICY) concept om de modal shift van containers te versnellen. Ambitie is om in het eerste jaar 50.000 vrachtwagenritten over te hevelen naar spoor en binnenvaart.

Boechout, Deinze en Kortrijk Fietsgemeente/Fietsstad 2020!

De gemeente Boechout, stad Kortrijk en stad Deinze mogen zich Fietsgemeente/Fietsstad 2020 noemen! Dat werd gisteren, 6/10/2020, bekend gemaakt op het digitale Fietscongres. De winnaars krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen. Het is een bekroning van hun lokale fietsbeleid. Proficiat!

Een nieuw leven voor 'versleten' Volvo-busbatterijen

Naarmate er meer nieuwe elektrische bussen in dienst worden genomen, is er ook een behoefte aan meer busbatterijen. De levensduur van busbatterijen is echter beperkt waardoor ze geregeld moten worden vervangen. Een samenwerkingsakkoord tussen Volvo Buses en Stena Recycling (dochterbedrijf van 'Batteryloop') moet de afgedankte busbatterijen een nieuw leven bezorgen en alzo de commerciële levensduur van deze baterijen aanzienlijk verlengen.

Wel of geen helmplicht op de fiets?

Het h-woord. De helmplicht voor fietsers is zo controversieel dat het hele woord in eerste instantie ontweken werd tijdens een debat hierover. Regelmatig komt dit terug in publieke discussies of in politieke overleggen. Moet een helm verplicht worden voor de verkeersveiligheid? Hier vond een discussie over plaats tijdens het Verbindingsfestival Slimme en Gezonde Stad.

"Hoe krijg je grip op veranderingen in mobiliteit?"

Het belang en de impact van mobiliteit zijn in deze coronacrisis heel duidelijk geworden. Voor de crisis was al een kentering zichtbaar in de invulling van onze mobiliteit. Deelmobiliteit, MaaS, zelfrijdende voertuigen en elektrificatie van het wagenpark zijn enkele veelgehoorde onderdelen van een transitie, waar we middenin zitten.

"Afschaffing fiscaal voordeel pick-ups is belangrijk signaal"

BERCHEM, 8 oktober 2020 - Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) overweegt om het fiscale voordeel bij de aankoop van een pick-up truck af te schaffen. De zware terreinwagens zijn aan een opmars bezig, terwijl slechts een deel ervan voor professionele doeleinden wordt gebruikt.

Zijn de e-steps een remedie voor een door COVID19 verstoorde mobiliteit?

Blog Welke plaats is er voor elektrische steps in onze mobiliteit na de Covid19-pandemie? We vroegen aan Romain Dekeyser, Senior Operations Manager van Lime Benelux hoe elektrische steps het mobiliteitslandschap in de stad kunnen veranderen. Dekeyser: 'COVID-19 heeft de manier waarop we werken en leven helemaal hervormd.

1/3 van de Belgen zoekt als ze in de file staan alternatieve route met een applicatie

Om de filetijd in te korten zoekt 1/3 van de bestuurders een alternatieve route door gebruik te maken van applicaties op zijn gsm. Een grote meerderheid van de bestuurders schat in dat ze hierdoor tijd winnen op drukke trajecten, zelfs al gaat het vaak ma

De vogelvrije voetganger

Iedereen die wel eens een route te voet aflegt zal het gevoel herkennen; als voetganger ben je de minst belangrijke verkeersdeelnemer. Je hebt zelden voorrang op fietsers of automobilisten en je moet het doen met een fractie van de ruimte. Als forens loop ik door een gebrek aan voetgangersruimte tussen de elektrische fietsen en speedpedelecs op het snelfietspad.

Bouwhubs doen kosten en transport van stedelijke werven met 42 % dalen

Een logistieke bouwhub, die functioneert als ontkoppel- en verzamelpunt van goederenstromen naar bouwwerven, kan in een stedelijke omgeving zowel de totale logistieke kost als het transport met meer dan 40 % doen dalen. Dat blijkt uit de resultaten van het VIL-project Bouwhubs in samenwerking met het WTBC en zestien bedrijven.

Straatbomen in acuut gevaar: 8 verenigingen stappen naar Grondwettelijk Hof

Heel wat bomen op het openbaar domein dreigen te verdwijnen. Dat heeft alles te maken met een geplande aanpassing van het Burgerlijk Wetboek. Bond Beter Leefmilieu, BOS+, Centrum Duurzaam Groen vzw, Natuurpunt, Vereniging voor Openbaar Groen, vzw Voetgangersbeweging/Infopunt Publieke Ruimte, vzw Trage Wegen en WWF stappen samen naar het Grondwettelijk Hof om de wetswijziging aan te vechten - en de straatbomen te redden.

Actie voor meer fietsen op Europese treinen

Je fiets meenemen op de trein is geen evidentie. Nog moeilijker wordt het als je grensoverschrijdend wil reizen. Op 33% van de Europese snellijnen is het vervoer van fietsen immers volledig verboden, en dat geldt ook voor hogesnelheidslijnen zoals Brussel-Parijs en Brussel-Keulen. Je fiets meenemen internationaal is helemaal verboden of kan alleen met disproportioneel lange reistijden.

Nederlandse zorgen over agressie in trein en bus

De aanwezigheid van steekwapens in de trein en de toenemende agressie zijn alarmerend. Dat schrijven 650 handhavers van de NS in een brandbrief aan de directie, meldt Trouw. Dit soort wapens valt met name de laatste tijd regelmatig op de grond bij fouilleringen door handhavers van de NS, waarschuwt het dagelijks bestuur van de afdeling Veiligheid en Service (V&S).

Beschadigingen door noodweer dan toch niet het doodvonnis voor bergspoorlijntje tussen Breil-sur-Roya en Tende

Storm Alex trok in de nacht van vrijdag 2 oktober op zaterdag 3 oktober 2020 een spoor van vernieling door het Zuid-Oosten van Frankrijk. Twaalf gemeenten in de valleien van de Tinéé, de Vésubie en de Roya werden van de wereld afgesloten.

Veiligere en efficiëntere rit voor vrachtwagenchauffeurs door app

Big data, digitalisering en technologie dragen bij aan meer veiligheid, betere doorstroming en minder emissies voor vrachtauto's. Dat is de conclusie van het Vlaamse proefproject CITRUS (Cooperative Intelligent Transport Systems for Trucks). Hierbij werd getest hoe voertuigen en verkeerslichten in twee richtingen met elkaar kunnen communiceren.

Nederlandse spoorbranche ziet nieuwe vertakkingen Betuweroute liever dan IJzeren Rijn

De Nederlandse spoorgoederenbranche zette deze zomer in een 'marktvisie' op een rijtje welke spoorinvesteringen volgens haar nodig zijn om in 2040 een op rolletjes lopend railnetwerk te hebben. Zo ziet de sector bijvoorbeeld best toekomst in het updaten van de IJzeren Rijn.

'Goede zaak dat Europees Parlement CO2-uitstoot nog verder wil terugdringen'

De Europese Unie moet de CO2-uitstoot nog een stuk verder terugdringen dan de Europese Commissie van plan is, vindt het Europees Parlement. Het Parlement wil in de nieuwe klimaatwet vastleggen dat Europa in 2030 60 procent minder van het broeikasgas uitstoot.

Overstromingsschade in Zuid-Frankrijk: treinen gratis omdat dorpen en wegen afgesloten zijn

Het voorbije weekend werd o.m. het Zuid-Oosten van Frankrijk ernstig getroffen door noodweer. Vooral in het achterland van Nice, in de valleien die toegang geven tot de bergen van het Frans nationaal natuurpark Mercantour, was de schade groot. Een van de getroffen gebieden was de vallei van de Roya, waarlangs het bergspoorlijntje tussen Nice en het grensstadje Tende loopt.