Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Snelheidsbeperking tot 30 km/u kan voor de bus zowel positief als negatief uitpakken

De snelheidsverlaging van 50 naar 30 kilometer per uur zorgt er ook voor dat een bus minder hard kan rijden op bepaalde wegen. Dat kan ten koste gaan van de doorstroming van het openbaar vervoer, maar een lagere limiet kan ook juist beter uitpakken voor de bus.

Voorop plaatsen van voetganger doorstaat wetenschappelijke toets

De publicatie van Rob Methorsts proefschrift 'Verkenning van het Voetgangersdomein' brengt de emancipatie van de voetganger een stap verder. Leesvoer voor alle beslissers en betrokkenen in verkeers- en vervoerland. Methorst schrijft een monumentaal werk vol ontdekkingen. Hij komt met nieuwe gegevens en opnieuw nagerekende bevindingen die al eerder in kleinere kring waren doorgedrongen.

'Account Based Ticketing maakt verruiming productaanbod mogelijk'

Met de komst van Mobility as a Service dient zich een nieuw tijdperk aan voor de OV-sector waarin vervoerders hun diensten, tickets en abonnementen op verschillende platforms aanbieden. De overstap naar Account Based Ticketing (ABT) waarmee dit samengaat, biedt kansen om het aanbod te verruimen.

Combimobiliteit

En, hoe was uw weekend? Niet verdreven van een plein of weggejaagd uit een park? Ik keek er naar met grote ogen hoe zelfs steden waarvan je het niet direct zou verwachten (Gent, Leuven) vorige week bepaalde stadsdelen tot no go areas verklaarden. De officiële uitleg 'te veel mensen' had net zo goed 'te weinig...

Franse coöperatieve spoorwegmaatschappij Railcoop haalt voldoende geld binnen voor bekomen van spoorweglicentie

Het is met enige trots dat de Franse coöperatieve spoorwegmaatschappij Railcoop deze namiddag (04/03/2021) meedeelde dat ze zopas 1,5 miljoen euro aan kapitaal heeft binnengehaald om de vergunning als exploitant van een reizigerstreindienst te kunnen bekomen. Dit was tot dusver de belangrijkste betrachting opdat Railcoop met haar activiteiten van start zou kunnen gaan.

Wuppertaalse 'Schwebebahn' blaast vandaag 120ste kaarsje uit

Vandaag , 01/03/201, is het precies 120 jaar geleden dat in de Duitse stad Wuppertal de 'Schwebebahn' officieel werd ingehuldigd. Officieel heet het dat er wegens de geldende corona-maatregelen, geen feestelijkheden kunnen worden opgezet. Maar ook de pech waar de monorail al enkele jaren mee kampt, zet enige domper op de potentiële feestvreugde.

Arnhem krijgt internationaal testcentrum voor testen e-auto's, e-bussen, e-trucks en laadpalen

In Arnhem komt een nieuw internationaal testcentrum van ElaadNL waar bedrijven hun elektrische auto's, bussen, trucks en bijbehorende laadpalen kunnen testen. Dit testlab maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Het nieuwe testlab is naar verwachting 1 september klaar voor gebruik.

Nederlands-Limburg kiest voor nieuwe aanpak verkeerseducatie

De verkeerseducatie voor leerlingen van het Limburgse basis- en voortgezet onderwijs heeft er ruim twintig jaar hetzelfde uitgezien. Daar is deze week in Limburg verandering in gekomen. De provincie, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg en 31 gemeenten hebben woensdag de nieuwe aanpak verkeerseducatie gelanceerd, genaamd de Verkeersactieve School.

Op 5 jaar tijd is het aantal gebruikers van een elektrische fiets verdubbeld

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Uit een nieuwe enquête van Vias institute blijkt dat 1 Belg op de 5 vorig jaar met eentje gereden heeft. Op 5 jaar tijd is het percentage gebruikers zelfs verdubbeld en het succes zal de komende jaren alleen

"Brussel: Taxi-spelregels respecteren is essentieel, voor klant, voor chauffeur en voor ondernemer"

"Het Brussels Hof van Beroep heeft geoordeeld dat Uber al meer dan 5 jaren frauduleuze praktijken toepast in Brussel," zegt de Belgische taxiorganisatie GTL. "Overtredingen moeten vanaf NU aangepakt worden," zegt het in een reactie op de door minister-president Vervoort genomen (impulsieve) besluit om de Uber-chauffeurs het gebruik van smartphones te ontzeggen voor het ontvangen van ritopdrachten.

TreinTramBus:"Er zijn alternatieven voor de lokettensluiting"

De NMBS besliste in februari om de loketten in 44 stations te sluiten; in 37 andere worden de openingsuren beperkt. Dit alles gebeurde zonder overleg met de getroffen gemeenten, reizigersorganisaties of vertegenwoordigers van personen met beperkte mobiliteit.

Gesloten stationsloketten: NMBS-overleg met gemeenten opgestart

Met haar persbericht van 9 februari, waarin de NMBS begeleidende maatregelen aankondigde bij het sluiten van de loketten van 44 stations, liet de nationale spoorwegmaatschappij weten dat ze reeds de week ervoor stappen had gezet om de gemeenten te betrekken bij die begeleidende maatregelen, zoals het behouden van een menselijke aanwezigheid in de stations: "Elke gemeente heeft hiervoor bij NMBS een specifieke contactpersoon gekregen", aldus nog de nationale spoorwegmaatschapij.

Smeermiddel voorkomt irritant gepiep van tram en metro

Nu er weer wat drogere periodes aan zitten te komen, keert het piepen en krakende geluid van het tram- en metroverkeer geleidelijk terug. Om overlast te voorkomen, heeft ETS Spoor een smeermiddel op de markt gebracht, waarmee de metro- en trambaan ruwer wordt gemaakt en de voertuigen meer grip krijgen.

ProRail: Miljarden nodig om Nederlands spoor klaar te maken voor weersverandering

Het veranderende klimaat heeft dusdanig veel impact op het Nederlandse treinverkeer dat een grondig plan van aanpak nodig is. Daarvoor moeten er miljarden geïnvesteerd worden in het spoor. Dat stelt spoorbeheerder ProRail. Het is nog maar dertien jaar geleden dat toenmalig ProRail-topman Bert Klerk stelde dat het weer voor de spoorbeheerder geen issue meer zou zijn.

Nederlands-Limburg ziet toekomst in internationaal ov - OV-Magazine

"Je zou ons de poort naar Europa kunnen noemen", begint de Limburgse gedeputeerde Carla Brugman-Rustenburg. Toch houdt de grens de Drielandentrein vooralsnog tegen. Maar niet lang meer. "We moeten geduld hebben en luisteren naar elkaars belangen." "Halverwege 2023", stelt Brugman-Rustenburg aan het begin van het interview vast.

'Voor een snelle transitie naar MaaS heeft iedereen elkaar nodig'

Samenwerking is de sleutel om van MaaS een succes te maken. Daarom heeft Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) in december 2019 het MaaS-Lab opgericht. Het samenwerkingsverband telt inmiddels dertig uiteenlopende marktpartijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van MaaS in Nederland, waarvan meerdere uit de OV-sector.

Nederlanse reizigersvereniging Rover: "Extra steun nodig voor ov-bedrijven (anders betaalt reiziger de rekening)"

Hogere tarieven of een verminderd aanbod dreigen in het openbaar vervoer. Daarvoor waarschuwt Reizigersvereniging Rover in een brief aan de staatssecretaris. Rover vraagt het Rijk om voldoende financiële steun voor de OV-sector vanwege het maatschappelijk belang van openbaar vervoer.

Strijd om Nederlandse tweedehandstreinen: papieren transport van Buffels (DM '90) is problematisch"

De Roemeense vervoerder Ferotrans heeft de strijd om de 48 DM '90 treinstellen niet opgegeven. Het bedrijf beschuldigt bovendien de huidige Poolse koper, SKPL, van illegaal transport van de treinstellen. De Poolse vervoerder bestrijdt dit. SKPL heeft in totaal 32 treinstellen gekocht. De eerste vier stellen zijn eind november al naar Polen vervoerd.