Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

NMBS voert vanaf zondag 13 december haar nieuwe treinaanbod in

Vanaf zondag 13 december 2020 breidt NMBS haar treinaanbod tegen 2023 uit met 4,7%. Er komen nieuwe IC-verbindingen, meer treinen op de bestaande verbindingen en extra vroege en late treinen rond de steden. Ook het voorstedelijke treinaanbod rond Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi wordt verder uitgebreid.

De Lijn lanceert verbeterde druktebarometer met reizigersfeedback

De Lijn lanceerde vandaag haar vernieuwde druktebarometer. Met de tool in de bestaande app van De Lijn kunnen reizigers zien hoe druk het is op hun bus of tram. In deze verbeterde versie kan de reiziger feedback geven op de drukte van de eigen rit. Eind oktober lanceerde De Lijn in haar app de druktebarometer.

Autodelen in België goedkoper dan privéwagen tot 15.000 kilometer

Als Belgische automobilisten jaarlijks minder dan 15.000 kilometer per jaar afleggen, is het delen van een auto al snel goedkoper dan een eigen auto hebben. De privéwagen kost namelijk al snel 400 euro per maand, maar de meeste Belgen zijn zich hier niet van bewust. Dat stelt Autodelen.net.

Exploiteer eerst optimaal wat al bestaat

Opinie: Ambitieus vergezicht voor openbaar vervoer In Antwerpen maar... Met een forse maar héél dure uitbreiding van het Antwerpse premetronet wil schepen van Mobiliteit Koen Kennis het Antwerpse openbaar vervoer opstuwen in de vaart der volkeren. De N-VA-politicus rekent hiervoor op Europees geld. Hoe realistisch zijn die plannen?

Efficiëntere last mile van pakjesbezorging kan tot 50 % kilometerbesparing opleveren

In Vlaamse steden kan de last mile van pakjesleveringen [(Business-to-business (B2B) en business-to-consumer (B2C)] een stuk efficiënter door het consolideren van goederenstromen via Urban Distributions Centers (UDC) aan de rand van de stad of een netwerk van microhubs in de stad zelf.

Lage-emissiezones en schoolstraten verbeteren luchtkwaliteit | Bond Beter Leefmilieu

Het loont om zeer gericht het autoverkeer te beperken in steden en gemeenten. Dat blijkt uit twee recente evaluaties: van de lage-emissiezones (LEZ) en van schoolstraten. Beiden zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Een LEZ zorgt ervoor dat oude, vervuilende dieselwagens sneller vervangen worden, wat ook positieve effecten heeft op de luchtkwaliteit in de rest van Vlaanderen.

De gouverneur van West-Vlaanderen wil geen gratis treintickets in de kerstvakantie

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, wil een opschorting van de gratis 'Hello Belgium'-treintickets van de NMBS naar toeristische trekpleisters tijdens de kerstvakantie. De gouverneur lanceerde zijn wens in de krant De Standaard omdat er een te groot risico is voor grote drukte op sommige plaatsen.

Frankrijks eerste coöperatieve spoorwegmaatschappij viert eerste verjaardag

Exact een jaar geleden, op 30 novembre 2019, werd Frankrijks eerste coöperatieve spoorwegmaatschappj 'Railcoop' officieel boven de doopvont gehouden. Wat begon met 32 aandeelhouders is ondertussen uitgegroeid tot een coöperatief bedrijf met 2580 aandeelhouders. Een eerste trein rijdt er echter nog niet.

Private spoorwegmaatschappij RegioJet ziet Covid-19 als een uitdaging voor vlootuitbreiding en digitalisering van het klantencontact

RegioJet, de particuliere trein- en busmaatschappij in de CEE-regio (Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije) past zijn strategie aan op het gebied van dienstverlening en communicatie met klanten. Als reactie op COVID 19 en de bijbehorende beperkingen koos de spoorwegmaatschappij voor een hogere digitaliseringsgraad.

Leuven weert bouwverkeer rondom schoolomgevingen

De Belgische stad Leuven heeft afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat zware vrachtauto's en ander bouwverkeer schoolomgevingen zoveel mogelijk vermijden. Leuven heeft daarvoor het charter werftransport ondertekend, waarmee het zich met de bouwsector verbindt aan afspraken om dit werfverkeer te weren. Er worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over alternatieve en veiligere routes.

Fiets moet in 2040 belangrijkste vervoersmiddel in Den Haag zijn

In Den Haag moet zeker een kwart van alle verplaatsingen in 2040 met de fiets worden afgelegd. Met die ambitie heeft de gemeente woensdagavond ingestemd. Het fietsgebruik moet in 2030 met 25 procent gegroeid zijn en in 2040 met 50 procent.

Waarom de elektrische auto deel uitmaakt van de oplossing

Ik doe mee × Is de elektrische auto dé oplossing voor al onze mobiliteitsproblemen, zoals je vaak hoort? Of gaat het om schaamteloze greenwashing van autobouwers? SPOILER ALERT: elektrische wagens zijn geen mirakeloplossing voor alle ecologische en sociale vraagstukken waar onze mobiliteit mee kampt. In deze blog vergelijken we elektrisch rijden met andere technologieën.

Samenwerking ov-autoriteiten kan beter

Binnen decentrale overheden staan het formuleren en monitoren van ov-beleid vaak los van elkaar, schrijft Mirjam de Bok van Mobycon die afstudeerde op dit onderwerp. De teams die zich hiermee bezighouden werken vanuit 'twee eilandjes' en de samenwerking kan beter.

Hoe past de elektrische auto in een duurzamere mobiliteit?

Ik doe mee × Neen, een wondermiddel is het niet. Maar elektrisch rijden heeft duidelijke voordelen voor een duurzame mobiliteit. Op voorwaarde dat we ook nadenken over de manieren waarop we ons verplaatsen. Hoe we dat kunnen doen? Simpel.

Opnieuw treinuitval door zieke treindienstleider bij ProRail

Vanwege een zieke verkeersleider zijn er maandagochtend op diverse trajecten rond Utrecht treinen uitgevallen. De problemen ontstonden rond 9:00 uur op het traject Utrecht - Arnhem / Rhenen en Amersfoort - Ede-Wageningen. Omstreeks 10:30 uur werd het treinverkeer hervat. Het is de tweede keer dit najaar dat er treinen uitvallen door een zieke treindienstleider bij ProRail.

Nederlandse reizigrsvereniging Rover: "Verlaag niet het aanbod, maar verhoog de vraag naar OV"

Kom niet met een bezuinigingsplan, maar met een herstelplan voor het openbaar vervoer. Daarvoor pleit Rover in een brief aan de Tweede Kamer. Reizigersorganisatie Rover levert zelf de bouwstenen voor een sterker openbaar vervoer. In 2021 krijgen de OV-bedrijven alleen financiële overheidssteun als zij in de dienstregeling snijden zodat vraag en aanbod beter bij elkaar komen.

VDL Bus & Coach lanceert nieuwe generatie Citea's - volledig zero emissie, lichter en flexibel

Het is nog flink gissen naar de details achter de nieuwe generatie elektrische Citea's van VDL Bus & Coach. Pas volgend jaar gaat de constructeur details over de nieuwe Citea's naar buiten brengen. Voor die tijd is er alleen een mysterieuze, veel-verhullende en donkere foto van de koplampen van de nieuwe bus.

Brusselse regering zet volgende stap voor slimme kilometerheffing

De Brusselse regering is tot een akkoord gekomen over een nieuwe verkeersbelasting, die niet langer het bezit van een auto maar juist het gebruik daarvan belast. Deze slimme kilometerheffing voor het Brusselse gewest is goedgekeurd ter overleg, zodat nu de overleggen gestart kunnen worden met overheden op federaal en regionaal niveau en met sociaal-economische partners.

Autoriteiten geven groen licht voor overname Bombardier door Alstom

Alle benodigde wettelijke goedkeuringen zijn binnen voor de verkoop van Bombardier Transportation aan Alstom. Dat melden beide partijen in een persbericht. Naar verwachting is de volledige transactie op 29 januari volgend jaar afgerond. Eerder dit jaar gaf de Europese Commissie al toestemming voor de overname. Nu zijn ook alle andere instanties akkoord.

Duits ministerie investeert zeven miljoen in ontwikkeling automatisch rangeren

Het Duitse federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) stelt 7 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van automatisch rangeren in de periode van 2020 tot 2024. Spoorgoederenvervoerder DB Cargo start binnenkort proeven met automatisch rangeren op het emplacement München-Noord. Op rangeerterreinen worden dagelijks duizenden treinen samengesteld, waarvoor rangeerlocomotieven worden ingezet.

"Landelijke kilometerheffing in Nederland is overbodig"

Gaat de kilometerheffing er dit keer wel komen, nu politieke partijen van VVD tot GroenLinks dit in hun verkiezingsprogramma hebben staan? De kans hierop is klein. Gebrek aan draagvlak zal weer het struikelblok zijn, zoals ik betoogde in een eerdere blog op Verkeerskunde.