Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Elke dag raken in België 14 kinderen gewond in een verkeersongeval op weg van of naar school

Elke dag 14 kinderen betrokken in een ongeval op weg van of naar school Tussen 2015 en 2019 zijn er gemiddeld elk jaar zo'n 2500 kinderen op weg naar of terug van de school betrokken in een verkeersongeval. Dat zijn er 14 per dag. In 2019 is het aantal

De Lijn in zee met Siemens voor belbus van de toekomst

Samen met de IT-reus Siemens en de callcenterkoning Christian Dumolin wil een nieuwe dochterfirma van De Lijn de Vlaamse Mobiliteitscentrale uitbaten. Die wordt een cruciale maar complexe schakel in het openbaar vervoer op het platteland, meldt De Tijd. Wie op het Vlaamse platteland het openbaar vervoer wil gebruiken, zal die rit binnenkort via een app of per telefoon boeken bij de Mobiliteitscentrale.

Vakbond bezorgd over overvolle schoolbussen van De Lijn

De bussen van De Lijn zitten sinds de start van het schooljaar te vol. Dat stelt de christelijke vakbond ACV bij VRT Nieuws. De vakbond wijst op het gevaar voor verspreiding van het coronavirus. De chauffeurs zijn niet genoeg beschermd en de reizigers, vooral scholieren en studenten, staan te dicht bij elkaar.

Belgen vragen massaal gratis treinkaart aan

Belgen hebben zich massaal aangemeld voor een actie van de Belgische Spoorwegen voor gratis reizen. Al bijna een half miljoen personen hebben binnen 24 uur sinds de aanbieding werd geopend een twaalf rittenkaart aangevraagd die in een periode van zes maanden gebruikt kan worden.

Er is ons verteld dat mobiliteit alles te maken heeft met individuele vrijheid en sociale status...

Dat mobiliteit over individuen, vrijheid en sociale status gaat, is nonsens. Waarom we onszelf en onze goederen verplaatsen en hoe we dat doen, wie het doet en hoe vaak, zijn een afspiegeling van globale maatschappelijke keuzes, die vaak werden gemaakt zonder stil te staan bij de gevolgen op lange termijn.

Spoorlijn 163 Libramont - Bastogne houdt officieel op te bestaan

Sinds 1993 rijden er geen treinen meer tussen Libramont en Bastenaken. De spoorlijn was in dermate slechte staat dat toen uit veiligheidsoverwegen werd beslist de verbinding te verzekeren met bussen. De sporen zijn trouwens ook al jaren uitgebroken.In opdracht van de NMBS kwijt de Waalse busmaatschappij TEC zich nauwgezet van deze taak.

Intercity van Nederland naar België vanaf 2022 niet meer vanuit Den Haag

Per dienstregeling 2022 lijkt Den Haag definitief de internationale trein te verliezen. De vier treinen per dag die nu nog van en naar de Hofstad rijden, gaan per december 2021 van en naar Amsterdam rijden. Dit om de tienminutentrein Nijmegen - Schiphol - Den Haag - Rotterdam mogelijk te maken.

Brussels Airport wordt aangesloten op fietssnelweg

In normale omstandigheden bezoeken dagelijks 70.000 passagiers en 24.000 werknemers Brussels Airport. Om daarvan een deel te verleiden met de fiets te komen, wordt gewerkt aan een aansluiting van de luchthaven op de fietssnelweg F3 tussen Brussel en Leuven. Dit moet het fietsgebruik richting het vliegveld aanmoedigen.

Nieuws

Nantes is vanaf 31 augustus een grote zone 30

De Franse stad Nantes wordt vanaf 31 augustus met uitzondering van enkele grote assen een grote zone 30. Deze maatregel moet het autoverkeer in de stad ontmoedigen, de leefbaarheid verhogen en de geluidsoverlast indijken. Ook de Franse hoofdstad Parijs broedt op plannen in die richting.

Bus en tram in Montpellier gratis tijdens het weekend

De inwoners van de Zuid-Franse metropool Montpellier kunnen vanaf 5 oktober elk weekend gratis gebruik maken van de bussen en trams van de plaatselijke vervoermaatschappij TAM. Binnen 3 jaar moet het openbaar vervoer er ook op weekdagen gratis worden. Het gratis vervoer vormde de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen die in juni dit jaar in Frankrijk plaatsvonden.

Rechtbank buigt zich in september over spoorongeval in Leuven op 18 februari 2017

De Waalse krant L'Avenir meldt dat de politierechtbank van Leuven op 11 september het spoorongeval zal behandelen dat zich op 18 februari 2017 voordeed nabij het station van Leuven. De trein van Leuven naar De Panne van 13.09 uur had nog maar net het station verlaten toen hij een wissel nam aan een te hoge snelheid.

Trein met stookolieketels ontspoort en vat vuur in Zuid-Wales

Een goederentrein van DB Cargo die ketelwagens met dieselolie vervoerde van Milford Haven naar Theale, is op 26 augustus omstreeks 23:15 uur ontspoord. Daarna vatten vier spoorwagens vuur. Het ongeval gebeurde zowat een kilometer voorbij het stationnetje van Llangennech in Zuid-Wales. De beelden van het ongeval doen denken aan een gelijkaardig spoorongeval bij Wetteren zeven jaar geleden.

Deze 7 obstakels maken verkopen internationale treinkaartjes lastig

De Nederlandse Spoorwegen willen alle internationale bestemmingen tot en met 700 kilometer online boekbaar maken. Op het eerste oog een simpele ambitie. Toch blijkt de praktijk lastig. Zelfs een treinkaartje voor de trein Arnhem - Düsseldorf kan niet online gekocht worden, en dat terwijl de treindienst wordt verzorgd door NS dochter Abellio.

4000 euro extra voor inruilregeling vervuilende voertuigen Den Haag

De gemeente Den Haag trekt 400.000 euro extra uit voor een subsidieregeling waarmee inwoners hun vervuilende dieselwagen, brom- of snorfiets kunnen inruilen voor tegoed voor een fiets of een OV-abonnement. Het eerder uitgetrokken subsidiebedrag, 300.000 euro, is verbruikt, maar volgens de gemeente bestaat er nog meer interesse in deze regeling.

Geluidsoverlast vermindert door speciale vangrail

Minder geluidsoverlast en tegelijkertijd veiligheid voor de weggebruiker. Dat is het doel van de GeluidVangrail, die de provincie Noord-Holland onlangs getest heeft langs de Hoeverweg in Egmond aan de Hoef. Het fungeert niet alleen als vangrail, maar ook als geluidscherm.

Zes treinen per uur tussen Nijmegen-Schiphol en Schiphol-Rotterdam

Er gaat vanaf 2022 elke tien minuten een intercity rijden op de trajecten Nijmegen-Schiphol en Schiphol-Rotterdam. Het spoor wordt aangepast om zes in plaats van de huidige vier treinen per uur te laten rijden. NS en spoorbeheerder ProRail hebben hier afspraken over gemaakt, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een Kamerbrief.

Rotterdamse metro experimenteert met indicatie van drukte in voertuigen

RET wil de verwachte drukte in voertuigen inzichtelijk maken voor reizigers. De Rotterdamse stadsvervoerder experimenteert daarom online en op metrostations met een zogenoemde druktemeter. Reizigers weten op die manier wat drukke en rustige momenten zijn om met het openbaar vervoer te reizen. Het idee is dat zij hierdoor hun reisgedrag aanpassen.

Komende 5 jaar 1.700 vacatures voor treinbestuurders in Noordrijn-Westfalen

Waar ook in ons land de job van treinbestuurder een knelpuntberoep heet te zijn, zijn er hier op dit moment nauwelijks vacatures. Dit in contrast met enkele van onze buurlanden waar spoorwegmaatschappijen volop op zoek gaan naar medewerkers die treinen veilig op de sporen houden.

Nederlandse touringcarsector staat op de rand van de afgrond

De touringcarbranche staat op de rand van de afgrond. Omzetverliezen tot meer dan 90% zijn geen uitzondering. Op korte termijn verwachten de ondernemers geen verbetering, omdat de herfst en winter traditioneel stille maanden zijn. Steunmaatregelen zijn helaas onvoldoende voor de sector: een gemiddeld touringcarbedrijf moet zo'n 80% van de vaste doorlopende kosten zelf doorbetalen.

Ondanks rode cijfers blijft busbouwer VDL terwerkstelling voorop stellen

Volgens Leeuwarder Courant (LC) en Financieel Dagblad (FD) blijft VDL het behoud van banen (er werken bij het concern 15.320 mensen) vooropstellen. Daarbij speelt flexibiliteit een flinke rol: samen met DSM bouwt VDL bijvoorbeeld een fabriek in Helmond om voor de fabricage van medische mondkapjes: Dutch PPE Solutions.

Karlsruhe onderzoekt haalbaarheid vrachttram voor levering van pakjes

Het aan huis leveren van pakjes die via het internet werden besteld, zit duidelijk in de lift en is een tendens die nog werd versterkt door de corona-crisis. Toch zitten er aan deze evolutie ook enkele kwalijke kanten. Zo wordt er gewezen op de vele bestelwagens die nodig zijn om de 'last mile' te verzekeren en op de milieuoverlast die dit veroorzaakt.

Maatschappelijke schade Nederlandse spoorlopers: 140 miljoen per jaar

Ruim een op de drie vertragingen op het spoor (36 procent) wordt volgens ProRail veroorzaakt door mensen die, al dan niet bewust, over of langs het spoor lopen. Omdat machinisten dan langzamer moeten gaan rijden of hun trein moeten stilzetten, zijn reizigers te laat op hun bestemming.

Reeks stroompannes zorgt voor nachtmerrie bij 2500 TGV-reizigers

En reeks incidenten met de stroomvoorziening zorgde in de vooravond in de omgeving van Dax (Frankrijk) dermate voor problemen dat wat voor sommigen een treinreis van nog geen vijf uur moest worden, eindigde in reisduur van bijna een etmaal. De 2500 reizigers van in totaal 4 TGV-s, ondervonden daarbij het meeste hinder.