Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Laatste update: 04/10/2020

Grote achteruitgang dreigt voor reizigersrechten Europese treinreizigers

Terwijl Europa de mond vol heeft over het verbeteren van de internationale trein, dreigt tegelijkertijd datzelfde Europa juist de reizigersrechten van treinreizigers uit te kleden. Reizigers kunnen in de toekomst minder snel aanspraak maken op geld terug bij vertraging. Ook zijn de plannen om doorgaande tickets voor lange afstanden te realiseren drastisch beperkt.

Fantoomfiles... of het verhaal van de schildpad en de haas?

Blog Fantoomfiles... of het verhaal van de schildpad en de haas? Je hebt het zeker al eens ervaren... plots moet je afremmen op de snelweg omdat iedereen vertraagt. Je komt in een file terecht. Een ongeval? Iemand met pech op de baan? Vrij snel zet de file zich in beweging en kom je terug naar je normale snelheid.

De mug en de olifant

Zondag 27 september 2020. Bijna 500 dagen na de verkiezingen. Een nieuwe federale regering is er nog niet, laat staan dat er een regeerakkoord is. Maar de oppositie lijkt al perfect te weten wat de nog niet gevormde regering in zijn nog niet afgesproken regeerakkoord zal opnemen. Daartegen voert ze al volop oppositie.

Schoolspits-versterkingsritten van De Lijn met touringcars starten maandag

De inzet van touringcars ter versterking van de ritten van De Lijn tijdens de schoolspits start komende maandag, 5 oktober. Wie op de touringcar stapt, moet een geldig vervoerbewijs hebben én een mondmasker dragen. Een overzicht van alle touringcarritten is te vinden op de website van De Lijn.

Bijna 3,6 miljoen aanvragen voor de 'Hello Belgium Railpass'

Bijna 3,6 miljoen mensen hebben de 'Hello Belgium Railpass' aangevraagd, de gratis twaalfrittenkaart voor de trein. Aanvragen was mogelijk 30 september om middernacht. Uit een enquete blijkt dat de overgrote meerderheid de pass zal gebruiken voor een uitstapje naar meer dan 500 bestemmingen die met de trein bereikbaar zijn.

Vivaldi-regeringsaccoord in België: net als bij NS onderhands accoord voor tien jaar NMBS

Het nagelnieuwe Vivaldi-regeringsaccoord heeft de discussie over de liberalisering van het Belgische spoor met tien jaar naar achteren verschoven. Net als de Nederlandse regering eerder, koos ook de nieuwe Belgische regering er voor om de NMBS een 'direct award' te geven, een onderhandse concessie om tien jaar het personenvervoer in België te verzorgen.

Reddingsstrook verplicht vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober zullen bestuurders verplicht worden om een 'reddingstrook' te vormen op wegen met tenminste 2 rijstroken in de gevolgde richting vanaf het moment dat er filevorming optreedt. Zo kunnen hulpdiensten altijd vlot en vrij passeren.

In 1 op de 8 verkeersongevallen met doden of gewonden in Vlaanderen is er sprake van vluchtmisdrijf

Bij 12% van de verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft in ons land is er sprake van vluchtmisdrijf. Vorig jaar gebeurde er minstens elke twee uur een ongeval waarbij de dader de vlucht nam. Ook in Vlaanderen neemt het fenomeen toe en in 1

Uitrollen van TEN-T-spoornetwerk niet mogelijk zonder steun EU

De belangrijkste stappen voor de verdere uitbreiding van het TEN-T-spoornetwerk kunnen worden gemaakt met een gezonde mix van financiële instrumenten. 2016 en 2017 waren in dat opzicht succesvolle jaren, valt te lezen in het voortgangsrapport over de werkzaamheden die zijn verricht om het trans-Europese vervoersnetwerk te implementeren.

Groningen gaat dieseltrein vervangen door waterstoftrein

De provincie Groningen gaat over enkele jaren als eerste in Nederland waterstoftreinen inzetten op regionale spoorlijnen. Uit een proef eerder dit jaar is gebleken dat de waterstoftrein een volwaardig alternatief is voor de huidige dieseltrein. De eerste treinen maken op zijn vroegst in 2025 deel uit van de reguliere dienstregeling in de noordelijke provincie.

Duits TÜV-rapport bevestigt (opnieuw): veiligheid in bussen in Duitsland op het hoogste niveau

Het is een uitstekende conclusie na 50.000 onderzoeken: de technische staat van bussen in Duitsland is de afgelopen twee jaar opnieuw verbeterd - van een al zeer hoog niveau. Dit blijkt uit het TÜV Busrapport 2020. Onder meer het aantal voertuigen met lichte mankementen is gedaald tot een historisch dieptepunt ten opzichte van het vorige rapport.