Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12 06/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 29/03/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Politie moet ingrijpen na overrompeling in station van Oostende: "Het was zoals op een festival"

Door treinproblemen tussen Oostende en Brugge is er een tijdlang chaos geweest onder dagjestoeristen in het station van Oostende. Die geraakten niet vlot naar huis, waardoor honderden mensen opeengepakt stonden in het station. "Het was zoals op een festival", zegt getuige Liesbeth De Stercke.

In Bremervörde startte de bouw van 's werelds eerste waterstofvulstation voor Coradia iLint-treinen

In Bremervörde in Nedersaksen wordt vanaf september 's werelds eerste waterstoftankstation voor passagierstreinen gebouwd. Vertegenwoordigers van de staat en de betrokken bedrijven kwamen bijeen voor een symbolische ceremonie. Eind februari is een testfase van achttien maanden voor de eerste twee treinen succesvol afgerond. Het mobiliteitsproject, dat wereldwijd veel aandacht heeft getrokken, gaat nu zijn volgende fase in.

Zo verminderen we impact van verstoringen bij openbaar vervoer

Verstoringen in het ov kunnen enorme impact hebben op reizigers, vervoerders en overheden. Onderzoeker Menno Yap ontwikkelde een methode die de impact van ov-verstoringen kan meten, voorspellen en beheersen. Hoewel het ov op het moment van schrijven enorm in de schijnwerpers staat, was de (werkelijke en gepercipieerde) impact van verstoringen ook in het pre-COVID tijdperk al duidelijk waarneembaar.

FlixBus-dochter Eurolines stopt met activiteiten

Op 24 juli jl. staakte FlixBus-dochter Eurolines haar activiteiten. Eurolines was als samenwerkingsverband van Europese busbedrijven jarenlang dé aanbieder van Europese busverbindingen. Het was in 1985 voortgekomen uit het in 1951 door 11 spoorwegmaatschappijen opgerichte Europabus. Op dinsdag 21 juli stelde de Rechtbank van Koophandel van Nanterre (Frankrijk) Eurolines onder gerechtelijke vereffening.

Frankrijk schrapt gebruikersvergoeding spoorinfra tot eind 2020

De spoorvervoerders in Frankrijk krijgen in ieder geval tot het einde van dit jaar geen rekening voor het gebruik van de Franse spoorinfrastructuur. Het kabinet maakte hiervoor 63 miljoen euro vrij. De maatregel is bedoeld om spoorbedrijven te ondersteunen bij de hervatting van hun activiteiten na de coronapandemie.

DB Cargo ziet bedrijfsverlies bijna verdrievoudigen

Het eerste halfjaar van 2020 heeft voor een verdere verslechtering van de financiële situatie gezorgd bij het noodlijdende DB Cargo. Ook in het reizigersvervoer leed Deutsche Bahn grote verliezen. DB Cargo zag het verlies voor belastingen met 220 procent toenemen naar 352 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) eindigde op een min van 176 miljoen euro.

Onderzoek van Londense universiteit: "Eerdere lockdown 'zou waarschijnlijk' buschauffeurs hebben gered

Uit onderzoek van de University of London (UCL) bleek dat buschauffeurs tijdens het begin van de coronacrisis in Groot-Brittannië 3,5 keer sneller stierven dan andere beroepen. Een eerdere lockdown zou volgens de studie 'waarschijnlijk' het leven hebben gered van een aantal buschauffeurs in Londen die stierven door het coronavirus.

Eurostar bestrijdt identiteitsfraude met gezichtsherkenning

Vervoerder Eurostar is begonnen met de installatie van biometrische gezichtsscanners op de stations waar zijn hogesnelheidstreinen stoppen. Het toegepaste systeem wordt gefinancierd door het Britse Ministerie van Transport en moet de vervoerder en zijn klanten beschermen tegen identiteitsmisbruik en het instapproces versnellen. Toegangspoortjes met een biometrische scanner zijn volgens Eurostar 'de toekomst voor treinreizen'.

'Europese Commissie stemt in met fusie Alstom en Bombardier'

De Franse treinfabrikant Alstom mag zijn Canadese evenknie Bombardier overnemen. Ingewijden hebben aan persbureau Reuters laten weten dat de Europese Commissie vrijdag zal laten weten dit goed te keuren. Deze grote treinfusie zorgt ervoor dat de bedrijven samen de één na grootste treinfabrikant ter wereld zijn, na de Chinese marktleider CRRC.

Hoezo: Openbaar vervoer vitale sector ?

Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal belang verklaard. Sectoren van vitaal belang moesten in elk geval blijven functioneren, anders dan bijvoorbeeld horeca en kapsalons, die juist verplicht moesten sluiten. Uiteraard was ...

Europese waterstofstrategie laat deur open voor fossiele brandstoffen

De Europese Commissie lanceerde op 8 juli haar langverwachte waterstofstrategie. Waterstof is een energiedrager die - als ze op een duurzame manier geproduceerd wordt - cruciaal is in de race naar klimaatneutraliteit. Jammer genoeg laat de strategie de deur nog wijd open voor waterstof uit fossiele bronnen.

'Onnodig omlopen op stations is niet uit te leggen aan reiziger'

Het is niet uit te leggen dat enkele duizenden reizigers per dag enkele minuten meer reistijd krijgen, omdat de perronopgangen in de fietstunnel van station Holland Spoor dicht gaan. Dat stelt de OV ombudsman deze week vast in een kwartaalrapportage.

Mobiliteits- en OV-experts waarschuwen: duw openbaar vervoer niet in het verdomhoekje!

Tijdens de eerste coronagolf was het openbaar vervoer een essentiële sector in ons land. Terwijl de wegen nagenoeg verlaten waren en ook de salariswagens op stal stonden, bleven treinen, metro's, trams en bussen in moeilijke omstandigheden rijden, inspanningen die we ten zeerste waarderen.

"Als je wilt dat mensen de trein pakken in plaats van de auto, moet je investeren in prettige stations"

De trein als duurzaam alternatief voor de auto, het is actueler dan ooit. "Als je wilt dat mensen de trein pakken in plaats van de auto, moet je investeren in prettige stations", vindt Andreas Toufexes, adviseur bij ProRail Stations. Er vinden allerlei ontwikkelingen plaats op dit gebied.

Fietsen aanmoedigen door te investeren in openbaar vervoer

Als reactie op dit artikel in De Standaard ( Experts: 'Investeer geld voor openbaar vervoer en auto in fietspaden') schreef ons zeer gewardeerd bestuurslid Henk Himpe volgende reactie. Fietsen aanmoedigen door te investeren in openbaar vervoer Verplaatsingen te voet en met de fiets krijgen de afgelopen tijd terecht extra aandacht.

Aantal 70-plussers dat in Nederland met fietsongeval overlijdt stijgt met 70 procent

Het aantal verkeersdoden onder automobilisten nam tussen 1999 en 2019 sterker af dan het aantal doden onder fietsers. Bij die eerste groep gaat het om 60 procent, bij die tweede groep om 11 procent. Het aantal 70-plussers dat omkwam met de fiets steeg in deze periode met 68 procent.