Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12 13/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Home Nieuwssite Editoriaal Contactformulier

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Start van de bouw van de toekomstige metrolijn 3 in Brussel

De eerste officiële scheppen voor de bouw van het nieuwe metrostation Toots Thielemans gingen maandag - zij het bescheidener dan gepland - toch de grond in. De grote graafwerken die hiermee starten, vormen de eerste stap naar een nieuwe metrolijn in Brussel, de toekomstige metrolijn 3, die Albert in het zuiden van de stad via het centrum met Bordet in het noorden zal verbinden.

Deadline voor implementatie technische pijler van het Vierde Spoorwegpakket verstreken

Zaterdag is de deadline voor alle Europese lidstaten om de technische pijler van het Vierde Spoorwegpakket te implementeren. Met de implementatie van de technische pijler wordt de European Union Agency for Railways (ERA) de enige Europese certificeringsinstantie voor spoorwegmaterieel. Niet alle lidstaten gaan deze deadline halen.

België wacht op actie vanuit Nederland voor spoorverbinding Hamont-Weert

In België wordt komende zomer het geëlektrificeerde en gerenoveerde spoortraject Mol-Neerpelt-Hamont in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat deze verbinding in de toekomst wordt doorgetrokken naar Weert. "Wij hebben ons deel van het werk nagenoeg afgewerkt. Het is nu aan de Nederlanders", aldus Vlaams parlementslid Marino Keulen.

Piek CO2-uitstoot was in 2019

De sterke daling van de energievraag door de coronacrisis levert tussen nu en 2050 ongeveer 2,5 jaar aan uitstootreductie op. Volgens onderzoeksbureau BloombergNEF piekte de uitstoot in 2019 en zal die nu gestaag dalen. De coronacrisis heeft een sterke impact op de verwachtingen in de energiesector.

Effectieve inzet verkeerslichten tegen verspreiding corona

Door het verkeerslicht vaker en langer op groen te zetten voor fietsers en voetgangers, kunnen deze verkeersdeelnemers beter afstand houden. Hierdoor neemt namelijk het aantal wachtende fietsers op een druk kruispunt af. De maatregelen die de provincie Noord-Holland heeft genomen om de verspreiding van corona tegen te gaan blijken effectief.

Greenpeace wil meer autoloze dagen in Brussel!

Elk jaar is er eind september één autoloze zondag in Brussel. Da's veel te weinig, vindt onze lokale groep Ik teken de petitie Greenpeace Brussel . Daarom lanceren ze een campagne voor meer autoloze dagen tijdens de lente en de zomer. Heel het jaar door nemen auto's bijna 70% van de Brusselse openbare ruimte in beslag.

Nightjet rijdt niet in november

De Oostenrijkse spoorwegen neemt de nachttreinen van en naar Duitsland uit de dienstregeling. Vanaf 8 november tot tenminste 2 december rijdt de Nightjet voorlopig niet. "Vanwege het momenteel toenemende aantal COVID-19-infecties in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland en de bijbehorende reisbeperkingen, verminderen we het Nightjet-verkeer", stelt de Oostenrijkse spoorwegen.

Doel aantal deelautogebruikers in Nederland eerder behaald dan voorzien

Het totale aantal deelautogebruikers is inmiddels gegroeid naar 730.000 personen. Daarmee is het doel uit de Greendeal Autodelen II een jaar eerder dan verwacht behaald. Er was vorig jaar sprake van een flinke groei, want het aantal gebruikers steeg in 2020 met 42 procent vergelijking met 2019.

Onderzoek Technishce universiteit Berlijn: laag infectierisico voor reizen in touringcar

Uit onderzoek van de TU Berlin blijkt: reizen in touringcars heeft slechts een laag infectierisico. De bdo, de federale organisatie van Duitse bus- en touringcarondernemers ziet de huidige wetenschappelijke studies als verder bewijs dat busreizen onder verantwoorde omstandigheden niet als problematisch moeten worden gezien met betrekking tot mogelijke coronabesmettingen.

Startsein voor eerste waterstoftankstation voor grootste waterstof-passagiersvloot in Hessen

Het Rhein-Maingebied en het Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV) is druk bezig met het ontwikkelen van een waterstofstructuur in het OV. Niet alleen komt in 2022 in dit gebied de grootste treinvloot op waterstof, ook de (figuurlijke) eerste spade ging al de grond in voor een uit de kluiten gewassen waterstof-tankstation.

Van Hool bouwt virusdodende luchtzuivering in haar touringcars

Busconstructeur Van Hool introduceert Van Hool CAPS (Clean Air Purifying System) in haar EX en TX touringcarprogramma. Van Hool CAPS biedt een actieve reiniging van de gebruikte binnenlucht. Elk CAPS-filterelement past 3 verschillende technologieën toe, allemaal gericht op de vernietiging van bacteriën en virussen die mogelijk aanwezig zijn in de te recirculeren lucht in een touringcar.

VDL Bus & Coach introduceert VDL Pure/Clean Air Technology: innovatie in COVID-19-tijdperk

VDL Bus & Coach komt in het Covid-19-tijdperk met diverse aanbevelingen en oplossingen voor de Futura en Citea range, waardoor de kans op besmetting tijdens de reis wordt verkleind. De introductie van VDL Pure Air Technology (voor de Futura) en VDL Clean Air Technology (Citea en Futura) is een van de belangrijkste innovaties.

Webasto komt met HEPA-luchtfilter voor ov

Voldoende ventilatie en schone lucht zijn sinds de uitbraak van covid-19 nóg belangrijker geworden. Ook voor het ov is dit een onderwerp van gesprek. Diverse virussen, bacteriën, aerosolen en stof zijn namelijk luchtgedragen en kunnen zich eenvoudig verspreiden. Een luchtfiltratiesysteem biedt extra bescherming tegen dergelijke besmettingen in personenvervoer.

"Prijs laden elektrische auto in Nederland moet op 1 december duidelijk zijn"

Consumenten moeten voordat ze hun elektrische auto opladen bij een laadpaal kunnen zien wat het laden gaat kosten. Van de aanschaf van een laadpas tot aan de factuur van de laadsessie moet duidelijk zijn wat de kosten zijn. Aanbieders van laadpalen en laadpassen zijn nog niet altijd transparant over de prijs, terwijl ze dat volgens de wet wel moeten zijn.

Actie Bond Beter Leefmilieu werkt: Uber gaat elektrisch

We brachten de vervuiling in kaart die Uber veroorzaakt, en ontdekten via onderzoek dat Uberklanten ritten gerust willen delen én bereid zijn om meer te betalen voor een schone rit. We gingen in gesprek met de grootste Vlaamse steden over de mogelijke komst van Uber naar Vlaanderen en de impact daarvan, en schreven in overleg met Antwerpen, Gent en Leuven een aan Uber, waarin voorwaarden opgelegd werden.

Vlaams Instituut voor Logistiek wil magazijnen dag én nacht open

Met het project 'Warehouse 24/7' wil VIL door middel van technologische en infrastructuuroplossingen leveringen de klok rond mogelijk maken. Acht bedrijven zetten hier mee hun schouders onder. Dal- en nachtdistributie als oplossing voor de congestie, de lange wachttijden op laad- en losplaatsen en de betere benutting van de infrastructuur is niet nieuw als idee.