Dossiers, blogs, columns en opinie
Nieuws
05/04 29/03 22/03 15/03 08/03 01/03 22/02 15/02 08/02 31/01 24/01 17-01 10/01 21/12

Archief

Voor sommige foto’s maakt Duurzaam Mobiel gebruik van de gratis beeldbank Pixabay.com

Laatste update: 05/04/2021

Onze webselectie:
Nieuwssite Editoriaal Contactformulier Home

voor een leefbaardere planeet

Portaal voor duurzame mobiliteit en openbaar vervoer

Elk weekend een greep uit de actualiteit gebracht door andere nieuwssites en andere informatiebronnen

Hoe de olifant ons nog steeds weerhoudt van een echte omslag naar een fietsklimaat.

(Dit opiniestuk door Wies Callens, woordvoerder en beleidsmedewerker Fietsersbond, verscheen op 25/02 in De Standaard) (de foto is een bewerkt beeld, de oorspronkelijke foto van enkel de auto komt van VAB - fotograaf Jeroen Peeters, de winnaar als gezinswagen voor 2021) 24 februari, de dag waarop een zevenjarige fietsster op weg naar school om het leven komt na een aanrijding met een terreinwagen en aanhangwagen.

Zwak of kwetsbaar?

Alhoewel in de officiële verkeerswetgeving de term niet voorkomt wordt het begrip "zwakke weggebruikers" in de dagelijkse spreektaal veelvuldig gebruikt, meestal om voetgangers of fietsers in het verkeer te omschrijven. Zij zijn de eersten om het gebruik van de term wat ongelukkig te vinden.

Hoe Vlaanderen in Sint-Niklaas haar eigen ruimtelijke principes laat varen

De nieuwe zone is bovendien gelegen buiten het afgebakende stedelijk gebied. Ter herinnering: die afbakening kwam er net om stedelijke functies in de steden te houden en zo een verdere suburbanisatie en verrommeling van de open ruimte tegen te gaan.

De conservatieve progressief

Stel: drie rijke pipo's willen aan de kust vijftig hectaren ongerept duinlandschap verkavelen om er wat villa's voor de rijke elite te bouwen. Veel kans dat ze te maken krijgen met zwarte vlaggen en actievoerders die zich vastketenen aan het helmgras. Vandaag dan toch. In 1889 lag dat een tikkie anders.

Zorgen over toekomst van Nederlands OV: 'zicht op lange termijn ontbreekt'

In de maatregelen die de OV-sector tot nu toe trof om de coronacrisis het hoofd te bieden, zou een doorkijk naar de langere termijn ontbreken.

Nieuws

ILT: Puntensysteem om notoire overtreders bus- en wegvervoer aan te pakken

Vanaf 1 april 2021 worden onherroepelijke sancties die aan Europese transport- of busbedrijven in het binnen- en buitenland zijn opgelegd, geregistreerd in een nationaal elektronisch register en meegenomen bij de beoordeling van de betrouwbaarheid van vervoerders en vervoersmanagers. In Nederland wordt, afhankelijk van de overtreding, een aantal strafpunten toegekend.

Vanaf april 2022 particuliere nachttrein vanuit Nederland

Nederland is een spoorwegmaatschappij rijker: European Sleeper. De nieuwe spoorwegmaatschappij belooft in april 2022 vanuit Nederland en België een nachttrein te introduceren die meerdere keren per week gaat rijden. Als de plannen doorgaan is het voor het eerst sinds Lovers Rail (1996-1999) dat een particuliere spoorwegmaatschappij de Nederlandse markt betreedt.

Nachttrein tussen Parijs en Nice herstart op 16/04/2021. Tickets nu reeds te koop

Vanaf vrijdag 16 april rijdt er opnieuw een nachttrein tussen Parijs en Nice. De Franse Nationale Spoorwegen (SNCF) is daarvoor ondertussen gestart met de verkoop van tickets. Reizen met de nieuwe nachtprijs van Parijs naar Nice, of omgekeerd, kan reeds vanaf 19 euro.

Dit worden de nieuwe Nightjet-nachttreinen

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB heeft dinsdag de nieuwe generatie nachttreinen gepresenteerd. De treinen zijn weliswaar nog niet af, maar al wel in aanbouw. Vanaf december 2022 zullen de eerste treinen ingezet gaan worden vanuit Oostenrijk en Duitsland naar Italië. De Oostenrijkers hebben in totaal 33 sets nieuwe nachttreinen besteld.

Fietstaxidienst voor minder mobiele ouderen in Gentse wijk 'Sluizeken-Tolhuis-Ham'

Met steun van de Stad Gent probeert TriVelo een nieuw concept uit in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham: een fietstaxidienst voor minder mobiele senioren. Vrijwilligers halen buurtbewoners met een triofiets op om hen bijvoorbeeld naar de winkel te rijden. De vrijwilligers zijn een mix van Gentenaars en nieuwkomers.

Brussels Gewest verstrengt de regels voor VVB (huurauto's met chauffeur) en oneigenlijk gebruik door apps

Het Brussels Gewest verhoogt de druk op Uber-chauffeurs na de uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep over UberX op 15 januari jl. Wat de exploitatievoorwaarden van diensten voor het verhuren van voertuigen met chauffeur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - de VVB-overeenkomsten - geldt: "Verhuurovereenkomsten die gesloten worden door de exploitanten van diensten voor het verhuren van voertuigen met chauffeur moeten de regelgeving naleven.

NMBS raadt toeristen af naar de kust te reizen wegens werkzaamheden

Voor Belgische (vakantie)reizigers zijn er twee standaard bestemmingen: de Belgische kust en de Ardennen. Afgelopen weekend en ook woensdag was het al bijzonder druk in de stations, in de treinen naar de kust en in de kustplaatsen. Voor dit weekend ontraadt de NMBS - met name vanwege werkzaamheden aan de sporen - treinreizen naar de kust.

Nederland, België en Vlaanderen zetten samen schouders onder verdere spoorontwikkeling tussen Gent en Terneuzen

PERSBERICHT - Nederland, België en Vlaanderen gaan samen de ontsluiting van North Sea Port per spoor verder uitwerken. Daartoe ondertekenden diverse partijen op woensdag 24 februari een intentieverklaring tijdens een bestuurlijke rondetafelbijeenkomst over het project Rail Ghent-Terneuzen. De ondertekenaars gaan gezamenlijk verder plannen uitwerken voor een betere spoorontsluiting in North Sea Port tussen Gent en Terneuzen.

Containers met bus- en truckonderdelen voor het eerst met binnenschip van Genk naar Antwerpen

Deze week vertrokken voor het eerst containers met bus- en truckonderdelen met een binnenschip van Genk naar Antwerpen. Daar worden de containers overgeladen op een zeeschip naar Brazilië. Op deze manier zullen in eerste instantie jaarlijks 400 containers met Scania-onderdelen worden verscheept. Voor de wat verdere toekomst moet dat volume nog verdubbelen.

Nederlandse wegenwacht biedt e-bikes aan als vervangend vervoer bij pech

Automobilisten in Utrecht, Amsterdam en Wolfheze met pech krijgen voortaan een duurzaam alternatief voor de auto aangeboden door de Wegenwacht. Het gaat om een pilot van de ANWB, waarbij een e-bike beschikbaar is als alternatief voor de vervangauto.

Vlaanderen onderzoekt knelpunten op schoolroutes

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil iedereen op de fiets, zeker wat betreft het woon-schoolverkeer. Maar dat moet uiteraard in veilige omstandigheden kunnen verlopen. Een onveilig kruispunt of een gebrek aan comfortabele fietsinfrastructuur ontmoedigt mensen om de fiets te nemen en daar willen ze vanaf.

Nederlands-Limburg ziet toekomst in internationaal openbaar vervoer

"Je zou ons de poort naar Europa kunnen noemen", begint de Limburgse gedeputeerde Carla Brugman-Rustenburg. Toch houdt de grens de Drielandentrein vooralsnog tegen. Maar niet lang meer. "We moeten geduld hebben en luisteren naar elkaars belangen." "Halverwege 2023", stelt Brugman-Rustenburg aan het begin van het interview vast.

134 levens gered en 10.000 gewonden minder vorig jaar op onze wegen.

Volgens de verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute op basis van gegevens van de Federale Politie is het aantal doden op onze wegen vorig jaar met 22% gedaald ten opzichte van 2019. Er vielen nog 484 doden, ofwel 134 doden minder dan in 2019. Het a

De treinfietser: een betere toegankelijkheid, capaciteit, leesbaarheid

Op 24 februari waren we uitgenodigd om het standpunt van de fietser te vertegenwoordigen in de hoorzitting van de kamer naar aanleiding van twee resoluties die ingediend zijn rond toegankelijkheid van de trein. We zijn ontgoocheld door het toch wel lage ambitieniveau dat uit de presentatie en de antwoorden van de NMBS in de voormiddag bleek.

Bijna 7,8 miljoen geconstateerde verkeersovertredingen in Nederland in 2020: opvallende stijging mobiele telefoongebruik

Er zijn 7.779.461 verkeersovertredingen geconstateerd in 2020 op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is minder dan een jaar eerder, toen werden 8.369.480 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht Wahv 2020.

Agressie tegen NS-personeel neemt nauwelijks af

Het aantal incidenten met agressie tegen NS-medewerkers neemt nauwelijks af. Dat blijkt uit de socialeveiligheidscijfers van NS over 2020. NS noemt de cijfers teleurstellend. Het aantal treinreizigers daalde vorig jaar met 55 procent. Maar dat geldt niet voor het aantal agressie-incidenten. Dat daalde licht van 678 in 2019 naar 661 in 2020.

District Antwerpen rolt Zilveren Linten uit

Het district Antwerpen wenst tijdens deze legislatuur een aantal trajecten in het openbaar domein te ontwikkelen met een verhoogde gebruiksvriendelijkheid voor oudere voetgangers. Het districtsbestuur gaf opdracht aan Infopunt Publieke Ruimte/Voetgangersbeweging vzw om twee zones in het stadscentrum te onderzoeken en aanbevelingen op te stellen voor een meer seniorenvriendelijke publieke ruimte.

Regelmatig onderzoek van Imperial College London vindt (nog) geen Covid-19-varianten in Londense metro's, bussen en stations

Tests die al enkele maanden zijn herhaald, hebben volgens Imperial College London geen sporen van het coronavirus, inclusief nieuwe varianten, gevonden in luchtmonsters en monsters van de Londense metro's, bussen en stations. "Maar dit betekent niet dat ze niet in omloop zijn, of dat forenzen niet meer op hun hoede moeten zijn," aldus de onderzoekers van Imperial College London tegen de BBC.

VDL stopt met bussenbouw in Heerenveen en stapt over op de bouw van stalen modules voor de huizenbouw

De busfabriek van VDL Bus & Coach in Heerenveen bouwt onder de nieuwe naam VDL Smart Spaces over een tijdje stalen modules voor de woningbouw in plaats van stads- en streekbussen. De fabriek gaat leveren aan de nieuwe huizenfabriek van buurman Van Wijnen.

Heraanleg Rooseveltplaats in Antwerpen is afgerond; excuses van De Lijn

Met het in gebruik nemen van buskwadrant B aan de Franklin Rooseveltplaats op maandag 22 februari wordt de heraanleg van het centrale busstation in Antwerpen afgerond. Daarmee zijn de grondige opfrissingswerken van dit grote busstation voltooid. Diverse lijnen vinden er vanaf maandag opnieuw hun eindhalte. Wel veranderen de havenlijnen van perron.

Geautomatiseerd lossen van een vrachtwagen 35 minuten sneller dan manueel lossen

Geautomatiseerd laden en lossen verloopt een stuk efficiënter dan manueel. Waar het manueel lossen van een vrachtwagen 45 minuten in beslag neemt, duurt dat lossen op een geautomatiseerde manier nog slechts 10 minuten. Dat blijkt uit de praktijkgerichte studie 'Opti-Charge' die het Vlaams Instituut van de Logistic (VIL) samen met de Universiteit Antwerpen uitvoerde.

Nederlandse Fietsersbond vergelijkt verkiezingsprogramma's op aandacht fiets

De Fietsersbond heeft de verkiezingsprogramma's van verschillende politieke partijen met elkaar vergeleken om te zien welke aandacht zij aan de fiets geven. GroenLinks scoort het beste, mede omdat die partij specifiek het belang noemt van dagelijks lopen en fietsen en de snelheid van auto's automatisch wil beperken.